BELÇİKA TÜRK KADINLAR DERNEĞİ 'GÖÇMEN KADINLAR SORUNU'NU TARTIŞTI"

Belçika Türk Kadınlar Derneği Brüksel'de '8 Mart Emekçi Kadınlar Günü' etkinliği düzenledi. Toplantıya Brüksel' deki birçok kadın derneğinin temsilcileri katıldı. Göçmen Kadınlarının sorunlarının masaya yatırıldığı etkinlikte Saint Josse belediye Başkanı Emir Kır'da bir konuşma yaptı.

Belçika Türk Kadınlar Derneği Brüksel'de '8 Mart Emekçi Kadınlar Günü' etkinliği düzenledi. Toplantıya Brüksel' deki birçok kadın derneğinin temsilcileri katıldı. Göçmen Kadınlarının sorunlarının masaya yatırıldığı etkinlikte Saint Josse belediye Başkanı Emir Kır'da bir konuşma yaptı.

BTK Dernek Başkanı Dilek Gökgöz açılış konuşmasında davetlileri selamlayarak bugünün anlamını anlatarak, toplantıyı başlattıktan sonra sözü St. Josse Belediye Başkanı Emir Kır' a devretti.

Başkan KIR konuşmasına toplantıya katılan hanımların Kadınlar Gününü kutladıktan sonra, "Kadın Hakları'nın nerede olduğu?,  

Göçmen Kadınlar ve genel olarak kadınların yaşadıkları , karşılaştıkları olumsuz durumlara dikkat çektikten" sonra sözlerine devam ederek, "kadınlara uygulanan şiddetin, özellikle psikolojik şiddetin boyutuna" dikkat çekti.

"Belçika Devletinin  kadınlara sahip çıktığını" belirten Başkan Kır, "şiddete maruz kalan kadınlara barınma yeri, oturma izni verilmesi için geçtiğimiz Şubat ayında  bir yasa tasarısı önerisi sunduklarını" belirtti.

Daha sonra, Klinik Psikoloji Uzmanı Ülkü Dursun, birkaç dilde sundukları Aile Planlaması, psikolojik , sosyal danışmanlık ve diğer yaptıkları çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Davetli STK'lar yaptıkları aktivitelerden bahsederek kendilerini tanıttı. Ortak neler yapilabilir, olasiliklar nedir? tartışıldı. 

Psikolog Ülkü Dursun daha sonra günümüzde gençlerimizin teknoloji bağımlılığı yüzünden sorunlar yaşdığını, ayrıca cinsellik, okulda ve çevrelerinde sadece Türk'lerle yakınlaşarak kapalı toplum olusturmalarının entegre olmalarına engel olduğunu, asosyallestiklerini" söyledi. 

Psikolog Dursun, katılımcılardan özellikle fakirlik sınırı konusunda dayanışma ihtimali, göçmen olmanın zorlukları, entegre olamamak gibi başlıkları olan konularda tüm katılımcilar ile oluşturacağımız ortak mail grubunda 3 çözüm önerisini paylaşabileceklerini" belirtti.

Psikolog Birsen Taşpınar, "lokal sorunun çözülmesi halinde haftanın belirli günlerinde Brüksel' e gelerek ücretsiz konuşsma günleri düzenleyebilecegini" söyledi.

Belçika Türk Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Uyesi Selda Akdal , aile hekimliğinin yanında almış olduğu psikodrama birikimini ihtiyacı olan kişilere ulaşıldığı takdirde onlara yardımcı olabileceği"ni dile getirdi.

'8 Gönüllü Anne Derneği’nden Naciye Dumanoğlu,, "en büyük problemin aslında erkeklerin bakış açısından kaynaklandığını anlattı ve erkekleri de yaptigışız toplantılara davet edersek belki bir farkındalık yaratabileceğini" söyledi.

Ayrıca belediyelerde tanınmış kişileri davet edersek katılımın fazlalaşacağını ve bir gezi fikrinin hanımlarin evden çıkmalari için cazip olacağını" söyledi.

Psikolog Dursun, bu toplantıların ayda bir düzene oturtulmasının daha faydalı olacağını ve diğer STK'lardan gelecek olan önerilerin bir dahaki toplantıda yönlendirici olabileceğini" vurguladı.

Herşeyin karşısındakini sevmek ve en zit kutupları bile bir araya getirecek tek şeyin ASK olduğunu ve bunu gençlerimize mutlaka anlatmamız gerektiğini söyleyerek" sözlerini bitirdi.

Bir dahaki toplantının 31 Mart'ta yapılmasına karar verilerek toplantı sona erdi.