ANTİDEMOKRATİK İNTERNET YASASI GEÇTİ

Meclis'ten Geçti; Başbakan ve Bakanlar İnternetin Fişini Çekebilecek. İnternet düzenlemesini de içine alan 'Torba Yasa' Meclis'ten geçti. Başbakan ya da bakanların talebiyle 4 saat içinde internete erişim engellenebilecek.

Meclis'ten Geçti; Başbakan ve Bakanlar İnternetin Fişini Çekebilecek. İnternet düzenlemesini de içine alan 'Torba Yasa' Meclis'ten geçti. Başbakan ya da bakanların talebiyle 4 saat içinde internete erişim engellenebilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, "Torba Kanun teklifi" olarak adlandırılan, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Kanuna göre, hakim kararının gecikmesinde durumunda, Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ile ilgili hallerde Bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

ÇIKARILMASI VE ENGELLENMESİ KARARI VERİLEBİLECEK

Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hakim veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine TİB tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

4 SAAT İÇİNDE YERİNE GETİRİLECEK

Karar, Başkanlık tarafından derhal erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilecek. İçerik çıkartılması veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhal ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren 4 saat içinde yerine getirilecek. Söz konusu içerikler çıkarılıncaya kadar erişimin engellenmesi tedbirine devam edilecek.

24 SAAT İÇİNDE HAKİMİN ONAYINA SUNULACAK

Başbakanlık veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık tarafından verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararı, Başkanlık tarafından, 24 saat içinde sulh ceza hakiminin onayına sunulacak. Hakim, kararını 48 saat içinde açıklayacak; aksi halde, karar kendiliğinden kalkacak.

SİTENİN TÜMÜ ENGELLENEBİLECEK

Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm, ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilecek.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkanlık tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hakim kararı üzerine adli mercilere verilecek. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 3 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

İÇERİĞİ ÇIKARMAYAN SAĞLAYICIYA 500 BİN LİRA CEZA

Verilen içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararın gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesi kararının uygulanmaması sonucunda devlet veya kişiler zarara uğramış ise zararın niteliği ve derecesine göre Başkanlığın talebi üzerine Kurum tarafından yetkilendirmenin iptaline de karar verilebilecek.

Kanunla, Sağlık Bakanlığı'nca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun'un sözleşmenin uygulanması sırasında taraflar arasında doğabilecek hukuki ihtilaflarda Türk hukuku uygulanması ve ihtilafların çözümünde Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin görevli ve yetkili olmasına ilişkin maddede düzenleme yapılacak. Böylece davalar Türkiye'de görülmese bile taraflar ihtilafın esasına Türk hukukunun uygulanması kaydıyla ihtilafın Milletlerarası Tahkim Kanunu çerçevesinde çözümlenebileceğini kararlaştırabilecekler.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ

Yasanın Meclis'ten geçmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dönerken muhalefetten te sert tepkiler geldi.

İşte muhalefetin internet erişiminin engellenmesini içeren yasaya verdiği tepkiler:

LEVENT GÖK: İKTİDAR DAYATMA İÇİNDE

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, iktidarın internet yasasının iptal edilmesine rağmen yeniden TBMM'den geçirmesini "dayatma" olarak nitelendirerek, şöyle konuştu;
"İktidar partisi hukuktan da ders almadan bir dayatma içerisindedir. Daha önce TİB Başkanı'na da yasayla böyle bir yetki vermişlerdi. Ancak TİB Başkanı'na verilen yetki, CHP'nin yaptığı başvuru üzerine, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının gerekçesinde, idareye böyle bir yetkinin verilmeyeceği açık şekilde ifade edilmişti. Ancak şimdi de Başbakan ve bakanlara bu yetkiyi vererek,Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'ya aykırı bulduğu konuyu yeniden yasalaştırmış oldular."

"İPTAL İÇİN BAŞVURACAĞIZ..."

Gök, CHP'nin ana muhalefet partisi olarak, ilgili yasa Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girer girmez, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunacaklarını söyledi. İktidarı "hukuk tanımaz" olarak nitelendiren Levent Gök, "İnternet düzenlemesi torba yasa içinde geçirildi. Oysa Başbakan Davutoğlu, 'başka torba yasa olmayacak' demişti. İktidarın yaptığı, hem torba yasa içinde böyle bir düzenleme yaparak, hem de daha önce iptal edilmiş bir düzenlemeyi yeniden yasalaştırarak, yasaların arkasından dolanmasıdır" dedi.

OKTAY VURAL: TÜRKİYE DİKTATÖRLÜĞE GİDİYOR

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, yeni çıkarılan internet yasasının "bir tablonun parçası" olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin "tek adamcı yapıya" dönüştüğünü, "diktatörlüğe" ilerlediğini söyledi.

Vural, 17-25 Aralık sürecinde, o dönemde Başbakanlık Müsteşarı olan Efkan Ala'nın, TİB Başkanı ile yaptığı ve kamuoyuna yansıyan telefon konuşmalarına atıfta bulunarak, "Efkan Ala internete sızan telefon konuşmasında "kes interneti, kanunu sonradan çıkarırız" demişti. İşte bu yasa, 'kes ulan kes' zihniyetini yansıtan yasadır."kes ulan kes", "otur ulan otur", "mesajlaşma ulan mesajlaşma", "toplanma ulan toplanma" yasasıdır."

"ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ HİÇE SAYIYORLAR"

Anayasa Mahkemesi'nin daha önce de TİB Başkanı'na internet sitesi kapatma yetkisi veren yasayı iptal ettiğini hatırlatan Oktay Vural, şöyle dedi:

"Anayasa Mahkemesi'ni hiçe sayıyorlar. Bu yasa, interneti kesme yetkisi veren, haberleşme özgürlüğünü kısıtlayan bir yasadır .Bunlar bu sevdadan vazgeçmiyorlar. Bunların hepsi aslında bir tablonun bir parçası. Türkiye, giderek, korku sidirme, diktarölüğe giden tek adamcı, bürokratik oligarşik bir yapıya dönüyor".

"TMSF İLE MEDYAYI SİNDİRDİLER..."

Yasanın nedeninin AK Parti'nin "medyayı kontrol alma arzu ve isteği" olduğunu da vurgulayan Oktay Vural, "TMSF aracılığıyla medyayı baskı ve tehditle sindirenler, daha özgür olan sosyal medyayı kontrol etmek amacıyla bu yasayla idareye yetki veriyorlar" dedi.