DIGITURK'E TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

TBF'den DİGİTURK, TİVİBU ve TURKCELL TV için boykot çağrısı giderek artıyor. Digitürk yetkililer neye uğradıklarını şaşırdılar. Onbinlerce abone sözleşmesini iade etti.

Digiturk'ün Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber, Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV'ye yönelik sansürü siyasetçileri ayağa kaldırdı. İşte Digiturk'un sansür kararına gelen siyasilerin o tepkileri...
Kılıçdaroğlu’ndan Digitürk’e çok sert tepki:’Kara leke’

 Digitürk’ün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilettiği yazı sonrası 7 TV kanalını yayın ağından çıkarmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sert tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından, “Seçime 3 hafta kala, 7 kanala sansür uygulanması demokrasimiz açısından kara bir lekedir. CHP iktidarında medya üzerindeki baskılar bitecek” dedi.
Digitürk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilettiği yazı sonrası, Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanallarını platformdan çıkardı.
Digitürk yayın platformundan bazı basın kuruluşlarının çıkartılmasını siyasiler de eleştirdi.
Siyasilerden ekran karartmaya 'tepkinizi gösterin' çağrısı!

 
SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak
Basına uygulanan baskıları kabul etmediklerini belirten Kamalak, “Basın alabildiğine özgür olmalı. Çünkü başta bir iktidar var. Basın özgür olmazsa iktidarın hele hele demokratik sistemin tam olarak gelişmemiş olduğu ülkelerde iktidarın yolsuzluklarını çok af edersiniz pisliklerini kamuoyu nereden öğrenecek.” diye sordu. 

CHP İzmir Milletvekili ve adayı Aytun Çıray

Türkiye'deki bütün Digitürk kullanıcılarına çağrıda bulunan ve abonelik sözleşmelerini feshetmelerini isteyen Çıray,

"Saray sakini, kukla iktidarı vasıtasıyla medya operasyonlarını sürdürmektedir. Bu operasyonların sonuncusu Samanyolu, Bugün televizyonu, Samanyolu Haber, Kanaltürk, Irmak TV, Mehtap TV ve Yumurcak TV'nin Digiturk yayın platformundan çıkarılmasıdır. Bu operasyon, basit bir sansür girişimi değildir. Çok daha vahim, daha korkunç ve endişe verici bir basın darbesidir. Darbe, Türk insanının haber alma ve iletişim özgürlüğüne indirilmiştir. Bu darbenin zamanlaması ve şekli, saray sakininin despot otokrasisini sürdürmek için artık göze alamayacağı hiçbir zorbalık türü kalmadığını ortaya koyması bakımından uyarıcıdır. Görmeyen gözler için son ışık, işitmeyen kulaklar için son ses gibidir. 1 Kasım'ın bir hukuka, demokrasiye ve özgürlüğe dönüş için yegane şansımız olduğunu gösteren ibretlik bir hadisedir." dedi.

MHP 24. Dönem Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan

Tepki gösteren isimlerden biri de MHP 24. Dönem Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan. Türkkan, Twitter hesabından tepkisini şöyle dile getirdi: "Yumurcak TV'nin Digitürk'ten çıkarılmasından daha büyük bir hizmet olmaz bu ülkeye. Fed'in faiz artırımından bile önemli bu."

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer

Biçer, “Sürekli kapanan perdeler, kapanan kapılar nereye kadar bu diktatörlük, nereye kadar bu baskı rejimi dedirtiyor adeta bize. İronik olan, komik olan, trajikomik olan durum, bu kanallardan birisinin de çocuk kanalı olması. Gerçekten Yumurcak TV gibi bir çocuk kanalının, yalnızca çocukların izlediği bir kanalın iktidarı korkutuyor olması, bundan dahi endişe duyuyor olmasını bir kere daha düşünmemiz gerekiyor. Bunu yasaklayan, sansürleyen beyinlerin sağlık açısından, dünyaya bakışları açısından nereye kadar kapatarak, korkutarak, sindirerek nereye varmaya çalıştıklarını bir kere daha düşünmemiz gerekiyor.” dedi.

LDP Genel Başkanı Cem Toker

 “Televizyonlara sansür demek Ortaçağ zihniyetinin devamı demek. Televizyon engellemek, köşe yazarlarını kapının önüne koymak, medya patronlarını sindirmek, faşistlerin kitap toplayıp yakmasının Yeniçağ’a ayak uydurulmuş versiyonudur." dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu

"Medya üzerinde ayrıma gidiyor. Bu kabul edilebilir bir konu değil. Bu ülkenin kanunları var. Halkın da habere ulaşma özgürlüğü var. İstediği kanalı seyretme, istediği gazeteyi okuma hakkı var. Bunun önüne çıkarılacak bütün engeller çiğneyip geçilmelidir." dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker

Digiturk’ün özgür medyaya yaptığı sansürle ilgili "Anayasal düzene karşı işlenen suçlar adı altında yürüttükleri bu olgu varsa ilgili yayınlar hakkında soruşturmanın bugüne kadar açılması gerekiyordu. Böyle bir soruşturmada açılmadığına göre yapılan sansürler seçime doğru giderken planlı bir operasyondur.’’ dedi.

CHP'li Barış Yarkadaş

"Samanyolu, Bugün Tv ve Kanaltürk, Digiturk'ten keyfi bir biçimde çıkarıldı. Tam bir zorbalık örneği.. Soruşturmanın bahane edilerek kanalların Digiturk'ten çıkarılması zorbalıktan başka bir şey değildir. Digiturk bu kararı, talimatla görev yapan savcılığın isteği üzerine almış... O kararın da hukuki ve vicdani hiçbir dayanağı yoktur... AKP çaresiz kaldığını gördükçe, çıkışı daha çok baskı ve daha çok sansürde arıyor... Kanal kapattırmak, acizliktir... Digiturk üyeliğimi iptal ettireceğim. Yumurcak TV'den korkan bir 
Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, Tivibu'nun ardından Digiturk'ün de 7 televizyon kanalını platformdan çıkarmasına tepki gösterdi.

Deniz, “Ekran karartan firmalar, bir an önce ayıplı hizmet vermekten kaçınmalı. Bu firmaların ayıplı hizmet sunmaktaki ısrarlarının devamı durumunda, bağlı bulundukları holdinglerin sattığı ürünlerin de tüketici tarafından boykot edilebileceği unutulmamalıdır.” dedi.


TBF Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yazılı açıklama yaparak Digitürk’ün;Kanaltürk, Bugün TV, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Yumurcak TV ve Irmak TV'yi platformdan çıkarmasını değerlendirdi. Deniz, “Tivibu, Turkcell TV ile başlayan ekran karartma operasyonunun son aşaması, Digitürk firmasının 7 TV kanalını yayından kaldırmasıyla yaşanmıştır. Genel seçimlere 3 hafta kala iktidar tarafından muhalif olduğu değerlendirilen medya kanallarının sesinin kısılması için başlatılan bu uygulama, sansürün ta kendisidir.” dedi.

Deniz, şöyle devam etti: “6502 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 13. Maddesi gereği ‘hizmet sağlayıcısı tarafından bildirilen internet portalında veya reklam ve ilanlarında yer alan özellikleri taşımayan …hizmetler ayıplıdır.’ Reklam, ilan ve duyurularında abonelerine ulaştıracağı medya kanallarını duyuran firmaların, kesinleşmiş bir mahkeme kararı olmaksızın bazı kanalları kapatması, sözü edilen bu düzenlemeye göre ‘ayıplı hizmet’ niteliğindedir.

‘TÜRKİYE TÜKETİCİSİ, SANSÜRÜN PARÇASI OLAN KANALLARA ANLAYACAKLARI DİLDEN TEPKİYİ VERECEKLERDİR’

Buna göre, abonesi olduğu dijital yayın platformunun bazı medya kanallarını yayından kaldırarak ayıplı hizmet sunması nedeniyle hak ihlaline uğrayan tüketiciler, yasanın kendilerine tanıdığı hak arama yöntemini kullanarak ödediği paranın karşılığında vermesi gereken hizmeti sağlamayan firmalara yaptırım uygulayabileceklerdir. Önceki yıllarda boykot, dava açma ve benzeri eylemliliği ile tüketici haklarına aykırı davranan firmalara, devletlere geri adım attıran Türkiye tüketicisi, bu kez de ayıplı hizmet sunmayı göze alarak sansür anlayışının bir parçası olmayı tercih eden firmalara anlayacakları dilden gerekli tepkiyi mutlaka vereceklerdir.”

Sansür uygulayan dijital platform yetkililerine seslenen Deniz, “Müşterilerini ve dolayısıyla ticari kazançlarını kaybedecek olan firmalar, haksız uygulamalarını derhal sonlandırmalıdırlar. Bu firmaların tüketiciyi yok sayan ayıplı hizmet sunmaktaki ısrarlarının devamı durumunda, bağlı bulundukları holdinglerin sattığı ürünlerin de tüketici tarafından boykot edilebileceği unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Mehmet Bülent Deniz, TBF olarak hak ihlaline uğrayan tüketicilerin haklarını arama sürecinde yardımcı olacaklarını ifade etti. Deniz, tüketicinin izleyeceği yolları ve dilekçe örneklerini www.tuketici.org.tr adresinde yayınladıklarını belirtti.