‘FDF’de İsim Değişikliğine Giderek ‘DéFI’ Oldu

Türk toplumunun yoğun yaşadığı Schaerbeek Belediyesi Gençlik ve Spor’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sait Köse, Partisinin yeni Politikalarını anlatarak, Yenilenen ismi ve logo’yu basınla paylaştı

Türk toplumunun yoğun yaşadığı Schaerbeek Belediyesi Gençlik ve Spor’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sait Köse, Partisinin yeni Politikalarını anlatarak, Yenilenen ismi ve logo’yu basınla paylaştı.

Nostaljik mekan olan Pi-Anno’da düzenlediği basın toplantısında Başkan yardımcısı Sait Köse : « Partisi FDF’in (Francofon Demokrat Parti) ismini DéFI olarak değiştirdiğini belirterek, “50 Yıla yakındır hizmet veren partimiz 1964 yılında kurulmuştu. Türklerin Belçika’ya göç sürecinin ilk yıllarında kurulan Partimiz FDF, Belçika Siyaset sahnesinde 50 yıldan beri hizmet vermekte.

Hemen hemen tüm partilerin isim ve logo değişikliğine gitmesine rağmen, partimiz kurulduğundan bu tarafa ismini hiç değiştirmedi. Ancak, parti logosnunda değişim yaşanmıştı. Federal hükümet’in kuruluş sürecinde seçimlere birlikte girdiğimiz MR ile ayrıldıktan sonra gelişen ve değişen dünya şartlarına göre yeni bir isim, yeni bir parti programıyla yenilenmemiz fikri oluştu. Bu anlamda Partimizin Merkez Karar ve Yönetim kurulunda gündeme gelen değişiklik önerileri %80’lik  çoğunlukla isminin değiştirilmesine karar verildi.”

Yeni Logosu’nu basınla paylaşan Başkan Yardımcısı Köse, « Benim’de içinde bulunduğum kişiler değişimden yana karar aldılar. Bilindiği gibi Belçika’daki bir çok parti  isim ve logo değişikliğine gitti. Örneğin : PCC Partisi CdH, PRL Partisi MR, VLD Partisi Open-VLD, Agelev Partisi Grooen, olarak isimlerini değiştirrken; Sosyalis Parti ise logosundaki Gül sembolünü değiştirdi. Partimizin yeni ismi ve yeni logosu parti içerisinde çok büyük bir çoşku ve heyecan uyandırdı. Kamu oyunda Partimizin isminde Francofon kelimesi geçtiği için, NV-A, ile karıştırılıyordu. Bizi Walon Milliyetçisi gibi algılıyorlardıç » dedi.

Başkan Köse’de logosunu tanıtırken yeni partisinin açlımını şu şekilde özetledi. « Partimiz DéFI (Démocrate Fédéraliste Indépendant) kelime açılımını Demokratik, Federalist, Bağımsız olarak açıklayan Başkan Yardımcısı Köse,” Uzun yıllardır MR Partisi ile birlikte hareket ettiğimiz için bizi MR ile karıştırıyorlardı.

Biz Parti olarak Sosyalistler gibi arkaik, geride kalmış, reformu olmayan bir Sosyalizm istemiyoruz. Bugün Belçika’da insanlara sosyal hakların verilmesinin üzerinden nerdeyse bir asır geçti. Sosyalistlerin yıllar önce getirdiği bu reformların artık elden geçirilmesi gereklidir. Liberaller gibi de insanların rekabet ortamında güçlünün zayıfı ezdiği bir politikayı da red ediyoruz. Liberalizme ve vahşi kapitalizme karşıyız. Devletin burada bir düzenleyici rol oynaması gerektiğine inanıyoruz. Biz Parti olarak ne solcuyuz, Ne de sağcıyız. Tam manası ile anlatırsak partimiz Merkez sol çizgidedir. Önümüzdeki Bahar aylarına kadar partimizin yeni programının ana hatlarını belirleyeceğiz. Parti olarak, Brüksel’de iki bakanlığımız var, ancak Walon bölgesinde çok zayıf kalıyoruz diyerek öz eleştiri de yapan Köse” Son iki, üç yıldır yeniden yapılanma sürecindeyiz. Amacımız sadece Brüksel’in değil tüm Belçika’nın partisi olmaktır.

Bu yüzden parti ismindeki Francofon kelimesini tamamen kaldırdık. Belçika seçim sistemine göre biz Walon ve Brüksel bölgesinde seçimlere giriyoruz. Sadece bu bölgelerden oy alabiliyoruz. Ülkenin Flaman kesimindeki bir vatandaş sisteme göre bize oy kullanamıyor. Flaman bölgesindeki vatandaşlar Flaman bölgesindeki partilere, Walon bölgesi sadece Walon bölgesindeki partilere, Brüksel’de ortak olarak oy kullanılıyor. Bana göre her partinin her bölgeden seçime girip, her bölgeden milletvekili çıkartması taraftarıyım” açıklamasında bulundu.

Başkan yardımcısı Köse, geçen hafta Fransa’nın başkenti Paris’te yaşanan terör olaylarının Belçika’ya yansımalarını da değerlendirerek, «Terör hepimizin sorunu Belçika’da özellikle radikal grupların Molenbeek’te yoğunlaşması PS politikasının iflasıdır. PS’li eski Belediye başkanı Philippe Moreaux orasını 20 yıl yönetti. Tarafsız ve objektif bir gözle Molenbeek’e gidip gözlem yaparsak gözle görülecek şekilde radikalleşme, ‘gettolaşma olduğu’ hissediliyor. Birileri de bunun siyasi kaymağını yiyordu, gün geldi, o politikanın iflas etmiş olduğu bugün belli oldu » dedi.

Belediyesi Schaerbeek’te 15 yıldır görev yaptığına dikkatleri çeken Köse, « Bu tür olaylara engel olabilmek için uzun yıllardır alt yapı çalışmaları yapıyoruz. Gençlerimizin eli boş kalmamaları için sosyal, kültürel ve sportif faliyetlere daha çok önem veriyoruz. Federal Hükümet’te bu tür olayların olmaması için güvenlik harcamalarının yanı sıra yerel yönetimlerle işbirliği yapmalı, güvenlikle beraber daha çok öğretmen, psikolog, sosyal eğitmenlerle tabana inerek uzun vadade çalışmalar sürdürülmelidir.

Amacımız gençlerimize daha çok yardımcı olmak. Onları sosyal ve sportif alanlarda değerlendirerek yanlış yönlendirmelere meydan vermemektir. Gençlerimiz geleceğimizdir. Saygılı ve sağlıklı gençlerin yetiştirilmesi bölgemizde çalışmalarımız devam edecektir » dedi.

www.belcikahaber.be