TÜRK KÖKENLİ AVUKAT KARŞIKAYA'DAN HUKUK ZAFERİ

Avukat Sevda KARŞIKAYA Türk vatandaşlar adına aile birlesşimi ile ilgili mahkemede önemli ve emsal bir karar çıkmasını başardı.

Avukat Sevda KARŞIKAYA Türk vatandaşlar adına aile birlesşimi ile ilgili mahkemede önemli ve  emsal bir karar çıkmasını başardı.

Müvekkili aile birleşimi çerçevesinde oturum kartı  için belediye de başvurmuş ve eşinin gelir yetersizliği nedeniyle süresiz oturum basvurusu red edilmiş ve Belçika’yı terk etme kararı alınmış.

Avukat Sevda KARŞIKAYA bu karara karşı  mahkemede müvekkili adına itirazda bulunarak, red kararın  geçersizliğini savunarak,  iptal edilmesini sağladı.

Bilindiği gibi 2011 yılında değişen Yabancılar kanunu  aile birleşiminde kısıtlamalar getirmişti. 

Dava gerekçesi olarak 1963 Ankara Antlaşması’na dayanarak, 1980 Ortaklık Konsey Kararı 1/80 protokolünün 13’üncü maddesinin ‘haklarında kısıtlamalar yapılamaz’ ilkesi çerçevesinde alınmış.

Bu karar bir kere daha Ankara Antlaşması’nın Türk vatandaşlarına ne kadar ek haklar beraberinde getirdiği de bu sayede fark edilmiş oldu. Türklerin oturum ve çalışma haklarında yeni ve kısıtlayıcı nitelikte olan Belçika mevzuatı da geçersiz hale geldi.

Brüksel Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sevda Karşıkaya'nın kazandığı bu davanın diğer benzer davalara emsal oluşturması bekleniyor.