Türk Dernekler Birliği-UTV Berlinde incelemelerde bulundu

Belçika Anverste genel merkezi bulunan, Brüksel ve diğer Flaman bölgelerinde merkezleri ve toplam 130 üye derneği bulunan Türk Dernekler Birliği-UTV federasyonu Berlin'de incelemelerde bulundu.

Belçika Anverste genel merkezi bulunan, Brüksel ve diğer Flaman bölgelerinde merkezleri ve toplam 130 üye derneği bulunan Türk Dernekler Birliği-UTV federasyonu Berlin’de incelemelerde bulundu.

Flaman Hükümeti desteğiyle yapılan incelemede Almanya’da çok kültürlü sosyal hizmetler konsunda ve Türk Toplumunun yoğun yaşadığı kosmopolit şehrin Kreuzberg mahallesinede yabancı asıllı topluluğun sosyal yaşamıyla ilgili ziyaretlerde bulunuldu.

İnceleme ziyaretine Türk Dernekler Birliği-UTV yöneticileri, personeli ve gönüllülerinden oluşan 11 kişilik bir ekip katıldı. İlk ve en önemli ziyaret Berlin-Mitte’de bulunan çok kültürlü sosyal hizmet kurumu Lebenswelt gGmbH’ya gerçekleştirildi. Lebenswelt gGmbH’ya Berlin’de yaşayan ve sosyal sorunları olan çocuklara, gençlere ve ailelere geniş perspektifli sosyal hizmetler ve uyum kursları sunmakta. İdarecileri ve personellerinde oluşan bir heyet tarafından karşılanan UTV ekibi en çok kültürel yaklaşımlı sosyal hizmet metodiğinden etkilendi. UTV bu metodiğin Belçika’da da uygulanabilmesi için çalışmalar başlatacaktır.

İnceleme ziyaretinin ikinci aşamasında UTV Berlin Kreuzberg’te bulunan Berlin Türk Cemaati federasyonuna ziyaret gerçekleştirdi. BTC’i Berlin’de 80 Almanyalı Türk sosyal kültürel dernkelerini çatısı altına toplamış, ırkçılığa karşı ve Türk kültürünün sürdürülmesi için çalışmalar yapan bir federasyondur. Bu ziyarette Berlin’deki azınlıkların sorunları Belçika’daki şehirlerle aynı olması dikkat çekti. BTC ve UTV’nin ziyaret sonunda ortak fikri Avrupa’da azınlıklar sivil toplum kuruluşlarının kendi çalışmaları içinde ırkçılık ve islamafobi konsunda mutlaka çalışmalar gerçekleştirmeleri gerektiği oldu.

Berlin’de şehir turu yapıp şehrin yabancı ve farklı dinlere düşmanlıği, bölünmüşlüğün mahcubiyeti tarihiyle yüzleşen anıtları da ziyaret eden grup, hoş görü, birlik ve yaşadığımız yerde kalıcı olduğumuz bilincin önemini değerlendirme ve gelecekle ilgili fikir oluşturma imkanı oldu. UTV ekibi Berline inceleme ziyareti sayesinde daha bilinçli  ve donanımlı bir şekilde Belçika’ya dönüş yaptı.