~SCHAERBEEK BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI SAİT KÖSE: "ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ"

"Seçimlerin yakınlaşmasıyla bazı şirketler ve gazeteler anketler yapmaya başladı. Yapılan anketlerde ve kamuoyu yoklamalarında tüm bölgelerdeki belediyeler oy kaybederken, bizim Schaerbeek belediyesinin oyunu artırmakta olduğunu görüyoruz. Şuan ki belediye meclisindeki sandalye sayımızın 16'dan 20'ye çıkacağı görülüyor. Sosyalist Partisi Frankofon bölgesinde olduğu gibi burada da yarı yarıya oy kaybediyor. Sosyalist partisinin oylarının bir kısmı Ecolo'ya, bir kısmı da Ptb'ye gidiyor.

Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse Belçika Aydın Habere son gündemler ve hizmetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan yardımcısı Sait Köse, bazı yayın organları ve anket şirketleri tarafından yapılan kamuoyu yoklamalarında belediyemiz oylarını artırmakta" dedi.

Başkan Köse sözlerine şöyle devam etti:

"Seçimlerin yakınlaşmasıyla bazı şirketler ve gazeteler anketler yapmaya başladı. Yapılan anketlerde ve kamuoyu yoklamalarında tüm bölgelerdeki belediyeler oy kaybederken, bizim Schaerbeek belediyesinin oyunu artırmakta olduğunu görüyoruz. Şuan ki belediye meclisindeki sandalye sayımızın 16'dan 20'ye çıkacağı görülüyor. Sosyalist Partisi Frankofon bölgesinde olduğu gibi burada da yarı yarıya oy kaybediyor. Sosyalist partisinin oylarının bir kısmı Ecolo'ya, bir kısmı da  Ptb'ye gidiyor.

Bu sonuçlara göre, 2018 seçiminde benim de içinde olacağım Bernart Clerfayt'ın listesinin tekrar kazanacağı kesinlik kazanıyor. Bu da gösteriyor ki Schaerbeek halkı belediye hizmetlerimizden memnunlar. Vatandaşlarımız hizmetlerimizi görüyor. Bölgemiz kozmopolit bir yapıya sahip, göç alan ve göç veren bir belediyeyiz. Değişik uluslara mensup vatandaşlarımız var. Multi kültürel yapıya sahip bir belediyeyiz.

"BAŞKA BELEDİYEDE OTURANLAR, ÇÖPLERİNİ BELEDİYEMİZ BÖLGELERİNE BIRAKIYOR"

Bazı komşu belediyelerde çöp vergileri pahalı olduğu için, bu belediyede yaşayan vatandaşların çöplerini bizim belediye sınırlarına bıraktıkları tesbit edildi. Oysa ki burada toplanan çöpler, bizim vergilerimizle toplanıyor. Bu tür davranışlar hem haksızlık, hem de bölgemizi fazlasıyla kirletiyor. Bu konuda duyarlı vatandaşların bölgelerine sahip çıkmalarını arzuluyoruz.

"EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİSİ DE MOBİLİTE VE PARKİNG SORUNUDUR"

Önümüzdeki yıllarda çözülmesi gereken en önemli konu mobilite ve parking sorunudur. Brüksel Bölge Hükümeti bu konuda belli bir sistem oluşturmadı. Hep kaçak güreş yaparak, sorumluluğunu yerine getirmemekte. Saint Josse ile Schaerbeek komşu belediyeler. Saint Josse bölgesinde Schaerbeek araçlarına, Schaerbeek bölgesinde de Saint Josse araçlarına  ceza kesiyorlar. Aynı bölgede birbirlerine komşu olan bölge sakinleri 5- 10 metrede ceza yemekteler. Bu haksızlık, bu kargaşa vatandaşa zarar veriyor. Brüksel Bölge hükümeti bu konuda bir çözüm üretmelidir. İstasyon kartlarını Brüksel Hükümeti düzenlemelidir.

Schaerbeek'deki bazı bölgelerde park saatlerinin 09:00 - 21:00 olması bölge vatandaşlarını koruma amaçlıdır. Başka belediyelerde çalışanlar gelip bu bölgelere arabalarını koyarak, asıl bölgemizdeki vatandaşlarımızın haklarını kısıtlıyorlar. Bu düzenleme Schaerbeek halkı için düşünülmüştür.

BELÇİKA HÜKÜMETİ OTO YOLLARI PARALI YAPMALI

Avrupa'nın değişik yerlerinde otobanlar paralı viynet alıyorsunuz. Avustura'ya, Bulgaristan gibi ülkelerde viynetle seyahat ediliyor. Fransa'da oto yollar paralı, Almanya'da düşünüyor. Belçika'da otobanlar bedava yabancılara. Yolları en çok tahrip eden de yabancı plakalı tırlar. Bu tırlarla büyük yükler taşınıyor ve bunlar yolları büyük ölçüde tahrip ediyorlar. Ancak bunlar para ödemiyorlar. Onların tahrip ettikleri yollar bizlerin vergileriyle yapılıyor. Bu haksızlık bence. Yabancı araçlar için oto yollar ücretli olmalı. Hiç olmaz ise bu alınan ücretlerle yollar tamir edilmeli. Bu yükleri buranın vatandaşı neden çeksin?

"SPORU DAHA ÇOK YAYGINLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

"Doğrudan belediyeleri belki alakadar etmese de sağlık konusunda yapacağımız çok işler var" diye düşünüyorum ben.

Çünkü, farkediyor ve görüyoruz hemen hemen hergün kalp krizinden, kanserden ölen insanlar var. Bunlara benzer hastalıklardan yaşamlarını yitiren insanlar çoğaldı. Son beş ayda belki 10 isim sayabilirim. Genç yaşlı hiç ayırmadan bir bakıyoruz insanlar çoğu genç yaşta yaşamını yitiriyor. İnsanlar genç yaşta da kalp krizinden ölüyorlar. Bunda da şehir hayatının getirdiği hava kirliliği, stres, yeterli ve dikkatli beslenmemek gibi şeylerin, etken olduğunu düşünüyorum. Tüm bu olumsuz etkenlerin azaltılmasında sporun çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bilinçli olan insanların para vererek, fitnes ve diğer spor alanlarında sporlar yaptıklarını görüyoruz.

Ancak bazı insanların ekonomik yapıları bu tür ücretli yerlerde spor yapmaya müsait olmayabilir. Bu insanlarımızda gezi, koşu, bisiklet turu gibi ekonomik yük getirmeyen spor dallarından yararlanabilirler. İnsanları spora teşvik etmek gerekir. İnsanlarımız sabahları bir iki saat koşu yaparak sağlıklarına yardımcı olabilirler.

Biz belediye olarak bir çok spor alanlarımızda insanlarımızın yararlanabilecekleri spor tesisleri oluşturduk. İnsanlarımız buralardan ücretsiz olarak yararlanabilmekteler. Ekonomisi iyi olmayan gencimize de spor çekleri vermekteyiz. Bildiğiniz gibi 'Schaerbeek 10:30' adlı binlerce insanın katılımıyla spor etkinlikleri düzenliyoruz. Geleneksel olarak düzenlediğimiz bu koşunun geçenlerde ikincisini de büyük bir katılımla gerçekleştirdik.

Benim yeni bir projem var önümüzdeki yılın mayıs ayında düzenleyeceğiz. Schaerbeek'de bisikletli gezi yapmak. Sporcularımız hem bisiklet sürecekleler, hem de Schaerbeek'in değişik yerlerini gezecekler. Bir nevi kültürel bir gezi gerçekleştireceğiz. Ayrıca yeni değişik bölgelere koymak istediğimiz spor parkurlarını çoğaltmak hedefimiz olacaktır. Tabi önümüzdeki seçimlerde tekrar seçilirsek, tüm bu projeleri uygulayacağız. Belli aralıklarla oluşturacağımız bu parkurlarda vatandaşlarımıza spor yapma imkanları sunacağız.

"KÜÇÜK ANATOLIA CADDESİNİN AYDINLATILMASI BRÜKSEL HÜKÜMETİ SORUMLULUĞUNDADIR"

Başkan Yardımcısı Köse : "Bu konu önemli ancak Türklerin yoğun yaşadığı ve iş yaptığı Schaerbeek'in Küçük Anadolu denilen bölümü değil, Helmet, Brabant ve diğer bölgelerinde bazı yerlerinde aydınlatma sorunları var. Tabi biz bu bölgede olduğumuz için burası daha çok dikkat çekiyor. Her tarafın daha iyi aydınlatılması için genel bir aydınlatma planı yapılması gerekir. Belçika'da bu konuda bir sıkıntı var.

Ana yolların aydınlatılması Brüksel Bölge Hükümeti, ara yolların aydınlatılması sorumluluğu belediyelerdedir. Ancak bunun başlangıcını belediye yapabilir. Belediye hazırlayacağı bir projeyle Bölge Hükümetine başvurabilir.

Ben Esnaflardan sorumlu olmadığım için bu konu benim birinci derecede sorumluluğumda değil. Biliyorsunuz ben spordan sorumluyum. Bu konuda o bölgede oturan esnafların belediye başkanıyla görüşüp, bu sorunun çözümünde yardım alabilirler" dedi.

www.belcikaaydinhaber.com