Milletvekili Yüksel radikalizmle mücadele konferansına katıldı

~~Roma'da gerçekleştirilen konferansta terör örgütü Deaş'le mücadelenin askeri, siyasi, sosyal ve medya boyutu ele alındı. Deaş'ın Rakka ve Musul'dan püskürtülmesinden sonra atılacak adımlar enine boyuna masaya yatırıldı.

~~Roma’da gerçekleştirilen konferansta terör örgütü Deaş’le mücadelenin askeri, siyasi, sosyal ve medya boyutu ele alındı. Deaş’ın Rakka ve Musul’dan püskürtülmesinden sonra atılacak adımlar enine boyuna masaya yatırıldı.

İtalyan Parlamentosu ve NATO işbirliğinde düzenlenen konferansa 40 ülkeden 140 milletvekili katıldı. NATO ve AB üyesi ülkelerin yanısıra Ürdün, Mısır, Cezayir, Fas, Suudi Arabistan ve Katar gibi müslüman ülkelerinden de üst düzey katılımcıların olması konunun önemini ortaya koymaktadır.

Belçika’yı temsilen konferansta konuşan Federal Milletvekili ve NATO Parlementerler Asamblesi üyesi Veli Yüksel AB ülkelerinin terör örgütü Deaş’le mücadele konusunda bölgedeki İslam ülkeleriyle ortak çalışma yürütmesi gerektiğinin altını çizdi. Yüksel “Terör belası hepimizin ortak düşmanıdır. ‘İslamı’ adında da kullanan bu vahşi terör örgütüne yönelik ortaya atılan projelerde istişare ve koordinasyon olmazsa olmazlardandır. Deaş terör örgütü din, dil ve ırk ayrımı yapmadan masum insanları katlediyor.”, dedi.

Belçika’dan 500 savaşçı

Avrupa ülkerinden Deaş’e katılan savaşçıların durumu da ele alındı. Geçtiğimiz dört yılda AB ülkelerinden yaklaşık 5 bin kişinin Irak ve Suriye’ye gittiği tahmin ediliyor. Koalisyon güçlerinin bombalı saldırılarının ardından Musul ve Rakka’nın Deaş’cılardan temizlenmesine değinen Yüksel “Belçika’dan beş yüze yakın, özellikle Arap kökenli, savaşçısının Deaş’a katıldığı bilinmektedir. Bu eli kanlı teröristlerin AB’ye geri dönerek terör estirmelerine ve müslüman gençlerin radikalleşmesini tetiklemelerine asla izin vermemeliyiz. Bunun için güvenlik güçleri arasında istihbarat ve diğer alanlarda üst düzey işbirliği içinde olmalıdır. Aynı zamanda gençleri radikalizmden uzak tutacak programlara da ihtiyacımız var. Avrupa’da doğup büyüyen gençleri terör ve teröristlerden uzak tutabilecek projeler müslüman toplumu temsilcileriyle ve sivil toplum kuruluşlarının destekleriyle yapılmalıdır.”, şeklinde konuştu.

Bölge ülkeleri ile dayanışma

Milletvekili Yüksel Fas, Tunus, Cezayir, Katar, Pakistan, Ürdün, Türkiye ve Irak’ın temsilcileriyle ikili görüşmeler de bulundu. Yüksel: “Suriye ve Irak’ın yanısıra, Türkiye gibi bölge ülkeleri ateş çemberine alındı ve Deaş belasının ilk mağdurları. AB ülkeleri terörle mücadele konusunda yardımlaşma ve dayanışmayı sürdürmeli ve artırmalıdır”, dedi.