TOPAKEV ARABAŞI PROGRAMINDA MEDYA SİYASET İLİŞKİLERİ TARTIŞILDI

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği üyesi olan ve Topakev Derneği bünyesinde sanal yayın yapan Beltürkhaber, Belçika Türk Dernekler Birliği (Turkse Unie) salonunda bir Arabaşı programı düzenledi.

Kısa adı BTMB olan Belçika Türkçe Medya Birliği üyesi olan ve Topakev Derneği bünyesinde sanal yayın yapan Beltürkhaber, Belçika Türk Dernekler Birliği (Turkse Unie) salonunda bir Arabaşı programı düzenledi.

Emirdağ yöresi geleneksel çorbası olan Arabaşı programında aynı zamanda çok güzel kültürel bir panel ortamı da oluştu. 'Medya ve Siyaset ilişkileri' başlıklı Panel'de önemli mesajlar verildi. Panel sonrası soruların cevaplandırılmasının ardından, şiir ve türkü dinletileri programa renk kattı.

Program Belçika Türk Dernekler Birliği Brüksel Koordinatörü Hatice Karakaya'nın davetlilere katılımlarından dolayı «hoşgeldiniz» konuşmasıyla start aldı.

Daha sonra Topakev Media Kültür ve Folklor Derneği Başkanı ve ‹Beltürkhaber› Genel Yayın Yönetmeni Şükrü Sağlam yaptığı konuşmada «Bakan, vekiller ve davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür» ederek,  konuşmasında şunlara değindi. Topakev Arabaşı programımız paneller ve sanatçılarımızın şiir dinletisi ve halk ozanımız Fakı Edeer'in saz ve türküleriyle devam edecektir. Umarım hoş vakit geçirirsiniz. Bu programlar ile amacımız Belçika toplumuna ve gelecek kuşaklarımıza Türk Kültür, adet ve örflerini tanıtıp, yaşatamak ve Medya- Siyaset ilişkilerini tartışmaya açarak, halkımızı aydınlatmaktır» dedi.

Beltürkhaber Genel Yayın Yönetmeni Şükrü Sağlam ve eşi Ayten Sağlam'ın konuklarını ağırladığı programa, Brüksel Kültür, Gençlik, Spor ve Kentsel Politika'dan sorumlu Bakan Pascal Smet, Brüksel Parlamentosu milletvekilleri Şevket Temiz, Hasan Koyuncu, Schaerbeek belediye başkan yardımcıları Sait Köse, Sadık Köksal, genç siyasetçi Mehdi Akbal, BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez. BTMB Başkan Yardımcıları Fikret Aydemir, Kadir Duran, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerinden ve Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu'nun eşi Adem Karaoğlu, Belçika Güzellik yarışması finalisti Didem Çelebi,Turkse Unie Genel Koordinatörü Fatih Çalışır, Belçika Türk Dernekler Birliği Brüksel Koordinatörü Hatice Karakaya, Belçika Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Turan Türe, Şair Kamil Sayın, Emekli Tercüman Yakup Yurt, Şaire ve Ressam Nergiz Şahin, Emirdağlı Halk Ozanı Fakı Edeer, Hiciv Şairi Hakiki Kabakçı, F-amis Brüksel Aile Danışma Merkezi müdürü Tekin Deniz, olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

‹Medya Siyaset İlişkileri› adlı panelin konuşmacısı Bakan Pascal Smet ve moderatörü ise BTMB başkan yardımcısı Fikret Aydemir idi. Turkse Unie Genel Koordinatörü Fatih Çalışır ise Flamanca'dan Türkçe'ye tercüme yaptı.

Bakan Pascal Smet, «Medya'nın özgür olması gerektiğini, siyasetçilerin medyada yer almalarının etik olmadığı» düşüncelerini paylaşarak, «Medya kamuya malolmalı ve özgür ve tarafsız yayın yapmalıdır. Halkın haber alma özgürlüğü üzerinde siyasetin gölgesi olmamalı. Gazeteciler haberlerini hiç bir kurum ve siyasetin etkisinde kalmadan sürdürebilmelidir» dedi.

Bakan Smet «Belçika toplumunun İslamı bilmediğini» dile getirdi, ve bütün müslümanları terörist görüyorlar, müslümanların da Hristiyanların hepsini «pedophile» (çocuk tacizcisi) göre bilir» dedi. Smet sözlerinin devamında «Belçikalıların dinlerinen uzaklaştığını» açıkladı.

Panelin ikinci bölümünde moderatörlüğü , BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez yaptı. Hüseyin Dönmez kısaca BTMB'nin kuruluş serüveni ve amaçlarından bahsederek, panelistler Şevket Temiz, Hasan Koyuncu, Sadık Köksal ve Sait Köse'ye sorular yöneltti.

Moderatör Dönmez, «Belçika'da siyaset ve medya ilişkisi, Yazılı medyanın yerini dijital medyanın alması ve BTMB konusunda, panelist siyasilere görüş ve düşüncelerini sordu.

Farklı partilerden oluşan siyasetçilerin sorulan sorulara verdikleri cevapları şu başlıklarla toplayabiliriz.

«Medya her zaman dördüncü kuvvet olarak kalacaktır. Medya önemlidir gerek yazılı olsun, gerekse dijital ve sosyal ortamda olsun her zaman önemini koruyacaktır.

Doğrudur  Bütün yazılı ve görsel haberlerin yerini Sosyal medya aldı “ facebook, İnstagram, Snapchat ve twitter gibi.” Biz siyasiler bu sosyal ortamda kendimizi ifade etsek de, yazılı basının eleştirisel, bilgilendirici ve yönlendirici yayınları elbette farklıdır ve ihtiyaçtır.

Ancak nasıl ki radyo ve televizyon yazılı basın tamamen yok etmediyse, sosyal medya'da yazılı basını belki bir müddet sonra fazla etkilemeyecektir. Yazılı basının sıkıntısı gelişen teknolojiden ziyade ekonomiktir.

Belçika'da görev yapan yerel Türkçe medya mensuplarının bir çatı altında toplanması önemlidir. Bu vesileyle mesleki dayanışma ve mesleki paylaşım önem kazanıyor. Resmi otoriteler her zaman kurumsal oluşumları muhatap aldığı için bu alandaki boşluğu ilk olarak doldurmanız ve kurumsallaşmanız önemlidir.

Sponsor ve reklamlara dayalı hizmet veren Belçika Türkçe Medya Birliği bir reklam havuzu oluşturmalıdır.

Medya toplumumuz ile yöneticilerin arasında diyalogların oluşması ve iletişiminde çok önemli görevler icra ediyor. Bu anlamda medya her zaman olmalı ve desteklenmelidir»

Sıcak ve samimi bir ortamda devam eden program, geleneksel emirdağ yemeği arabaşı yenildi, şiirler okundu ve sazlı türkülerle program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com