CHP BELÇİKA BİRLİĞİ KADIN KOLLARI BAŞKANI FİRDEZ SELVİ OLDU

~CHP Belçika Birliği Kadın Kolları tarafından birlik lokalinde 'Ülkemizde Atatürk tarafından 5 Aralık 1934 yılında 'Kadına verilen Seçme ve Seçilme Hakkı' nedeniyle bir program düzenlendi.

~CHP Belçika Birliği Kadın Kolları tarafından birlik lokalinde 'Ülkemizde Atatürk tarafından 5 Aralık 1934 yılında  'Kadına verilen Seçme ve Seçilme Hakkı' nedeniyle bir program düzenlendi.

Programda önce CHP Belçika Birliği Başkanı Hasan Eryürük 'CHP Belçika Birliği Kadın Kolları Başkan'lığına Firdez Selvi'yi  getirdiğini açıklayarak, Başkan Selvi'nin yakasına CHP rozeti takarak, günün anlamı ile ilgili olarak kısa bir konuşma yaptı.

Başkan Eryürük, "Cumhuriyetimizin kurucusu partimizin ilk genel başkanı Atatürk'ün bir çok Avrupa ülkesinden önce kadınlarımıza 5 Aralık 1934 yılında verdiği 'Seçme ve Seçilme Hakkı'nın kutlandığı bugünde, Kadın Kolu Başkanlığımıza Sayın Firdez Selvi'nin seçilerek göreve getirilmesi de günün manasıyla özdeşleşti. Sayın Başkan ve ekibine çalışmalarında üstün başarılar diliyoruz. Ayrıca 'Seçme ve seçilme hakkını elde etmiş olan sizleride tebrik ediyorum" ded

Daha sonra çiçeği burnunda yeni CHP Belçikla Birliği kadın Kolu Başkanı Firdez Selvi günün anlamı ile ilgili olarak şunları sçyledi.

"Sayın CHP Belçika Birliği üyeleri ve değerli konuklar, Ulu önderimiz Atatürk kadınlarımızın her alanda ileri bir seviyede olmasını arzu ederek pek çok dünya ülkesinden önce 5 Aralık 1934 tarihinde Türk Kadınına "Seçme ve Seçilme Hakkı" tanıdı.

5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı ise sadece 17 idi.

5 Aralık 1934’de Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınırken, o dönemde Avrupadaki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmuyordu.

Seçme ve seçilme hakkına Fransa'da kadınlar 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştular. Bizler CHP Belçika Birliği Kadın kolları olarak, ulu önderimiz Atatürk'ün bugün içinde yaşadığımız Avrupa ülkelerinden bile çok önce Türk kadınına layık gördüğü seçme ve seçilme hakkı gibi Cumhuriyetin çağdaş yaşamda biz kadınlara sağladığı hak ve özgürlüklere sahip çıkma sorumluluğunu taşıyoruz.

Bizler CHP Belçika Birliği Kadınları olarak Atatürk'ün bize çizdiği yolda kadınlarımızın toplumda erkeklerimizle eşit vatandaşlar olarak varolmaları için çalışacağız. Kadın olmadan mücadele başarılı olamaz. Anadolu kadınları Kurtuluş Savaşı esnasında memleketleri için canları pahasına savaştılar. Bizler de Belçika'da Türk kadınlarının Atatürk'ün öngördüğü onurlu birer bireyler olarak başı dik bir şekilde yaşamadı için çalışacağız.

Belçika'daki geleceğimizi Atatürk kadınına yakışır bir şekilde tüm CHP'lileri ve CHP dostlarını kucaklayarak HEP BİRLİKTE inşa edeceğiz. Hepinize bugün bizimle olduğunuz için teşekkür ediyorum" dedi.

DEFI Partisinden Schaerbeek belediye meclis üyesi Filiz Güles, MR Partisinden Saint Josse belediye meclis üyesi Derya Bulduk ve MR partisinde siyaset yapan Yeşim Güneş yaptıkları konuşmalarda günün anşam ve önemine dikkat çekerek, kadınlar olarak siyaset arenasında bulunmalarından ve halka hizmetlerinden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Kadın siyasetçiler, "Belçika'daki kadın kotasından istifade ederek siyasete atıldıklarını" ifade ettiler.

www.belcikaaydinhaber.com