EĞİTİMCİ VE GELİŞİMCİ ANTROPOLOG ÖZBİL BIYIKLI: "OLUMLU DÜŞÜNÜN EĞİTİM VE BİLİMDEN AYRILMAYIN"

"Bilindiği gibi kadın hayatta bir çok zorluklarla karşılaşmakta. Bunda en büyük etken ise eğitim noksanlığıdır. Gerek kadının gerekse çevresindeki insanların olumsuz davranışlarının temelinde yeterli eğitimin olmaması yatmakta. Kadın kendini güçlü hissedebilmesi, kendisini her türlü olumsuzluklara karşı savunabilmesi için mutlaka iyi bir eğitim alması gerekir. Eğitim, kadın ve erkek ayrımı olmaksızın tüm toplum bireylerinin kaliteli yaşam sürdürmelerinde ve kendi kişiliklerinin geliştirilmesinde olmaz ise olmazlardan olan önemli bir etkendir.

~~EĞİTİMCİ VE GELİŞİMCİ ANTROPOLOG ÖZBİL BIYIKLI: “OLUMLU DÜŞÜNÜN EĞİTİM VE BİLİMDEN AYRILMAYIN”

CHP Belçika Birliği Kadın Kolları seri konferansları  devam ediyor. Kadın Kolları Başkanlığı’nın kendi lokalinde düzenlediği ‹Kadın’ın toplumsal gelişimi ve Türk Kadın’ının Belçika’daki yeri» adlı konferansın konuşmacısı Leuven Üniversitesi ‘Eğitim Bilimleri Kültür ve Gelişim Antropolog’u Özbil Bıyıklı idi.

Programın açılışında katılımcılara teşekkür eden CHP Belçika Birliği Kadın Kolları Başkanı Firdez Selvi, yaptığı selamlama konuşmasında  şunları söyledi.

Değerli kadınlar, saygıdeğer CHP›liler ve CHP dostları. CHP Belçika Birliği Kadın Kolları olarak  Belçika›daki kadınlarımızın sosyal hayata katılımı, eğitimi, kişisel gelişimi ve siyasetteki yerinin güçlendirilmesi için bir dizi çalışma yapmayı planladık. Bunları sırasıyla hayata geçiriyoruz.

Bildiğiniz gibi, ilk olarak 5 aralık 2017 günü Atatürk’ün Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını verdiği gün Belçika’da  yerel düzeyde siyaset yapan Türk kökenli kadın siyasetçilerimizle bir araya geldik, Avrupa’da pek çok ülkeden çok daha önce bu hakkı veren Atatürk’ün derin vizyonunu tekrar hatırlatmıştık.

Kadın, aile ve toplum arasındaki köprü görevini gören, üstlenen, sosyal hayattaki yeri ve önemi büyük olan bireydir. Kadının ekonomik, siyasal, ve toplumsal rolünün bastırılmasıyla kadınların toplum hayatında geri planda kalmasına,  kadınların sosyal ve psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olmuştur» diyerek, sözlerine şöyle devam etti.

“Bu gün değerli Leuven Üniversitesi ‹Eğitim Bilimleri Kültür ve Gelişim Antropolog›u Özbil Bıyıklı sizlere Kadın’ın toplumsal gelişimi ve Türk Kadın’ının Belçika’daki yeri” adlı sunumunu gerçekleştirecektir. Ben değerli Akademisyen Eğitimci ve Antropolog Sayın Özbil Bıyıklı’ya katkıları için şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Eğitim Bilimleri Kültür ve Gelişim Antropolog›u Özbil Bıyıklı ise yaptığı içerikli ve etkileyici uzun konuşmasında önemli mesajlar verdi.

Zaman zaman karşılıklı sorular ve konuşmalarla sorun ve çözümler konusunda açıklamalarda bulunan Özbil Bıyıklı konuşmasında özetle şunlara değindi.

“Bilindiği gibi kadın hayatta bir çok zorluklarla karşılaşmakta. Bunda en büyük etken ise eğitim noksanlığıdır. Gerek kadının gerekse çevresindeki insanların olumsuz davranışlarının temelinde yeterli eğitimin olmaması yatmakta. Kadın kendini güçlü hissedebilmesi, kendisini her türlü olumsuzluklara karşı savunabilmesi için mutlaka iyi bir eğitim alması gerekir. Eğitim, kadın ve erkek ayrımı olmaksızın tüm toplum bireylerinin kaliteli yaşam sürdürmelerinde ve kendi kişiliklerinin geliştirilmesinde olmaz ise olmazlardan olan önemli bir etkendir.

Neden başkalarıyla ilgileniyoruz? Asimile olmaktan korkmadan entegre olmanın yollarını arayın. Bir ülkenin dilini öğrenmek asimile değil, entegre olmaktır. Toplumsal olun, toplumsal düşünün. Siz kendinizde öz güveni oluşturmuşsanız bulunduğunuz toplumda uyum içerisinde yaşaya bilir sosyal alanda toplumsal alanda ortak değerlerde buluşabilirsiniz. Bu ilişkiler sizleri kültürel ve inançsal anlamda fazla etkilemez.

Bilinçliyseniz güçlüsünüz, korkmanıza gerek yoktur. Kısa bir ömürde kendimizi geliştireceğimize onun bunun dedikoduları veya başkalarının bakışları ve etkilerinden uzak, kendimiz geliştirmeliyiz. İmkan dahilinde dil öğrenin. Hem kendi öz ana dilinizi geliştirin. Hem de bulunduğunuz ülke dilini öğrenin.

Boş şeylerle, dedikodu, hurafe gibi ya da vakit öldüren hayata dair katkısı olmayan filmlerden, dizilerden uzak durun. Kendinizi kültürel ve bilinçli olarak eğitecek eğitsel sosyal ve kültürel alanlarda geliştirin. Bu güzel ülkenin imkanlarından yararlanıp, bu ülkeyi kötülememek gerek. Toplumumuzun bu konuda hassa olduğunu biliyoruz. Çocuklarımız ve kendimiz bu ülkenin yüksek eğitim imkanlarından yararlanmalıyız.

Bizim yapmamız gereken olumlu düşünmek ve bilimden ayrılmamak. Evrensel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bizim kültürümüzde evrensel değerlerimizi ifade eden bir çok yönümüz var. Bu yönlerimizle kendimizi ifade etmeliyiz. Yaşam kalitenizi artıracak davranışlarda bulunun. Kişisel eğitim ve kaliteli davranış biçimleriniz toplumumuzun kalitesini de artırır. Olduğunuz gibi görünün. Yaşama kalite kazandırın” dedi.

Soruların cevaplandırılması ve toplu görüntüyle program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com