Bugün CHP'nin 36. Olağan Kurultay'ı yapılıyor...

CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. İşte 4 genel başkan adayı, binden fazla da Parti Meclisi üyesi adayının bulunduğu tarihi kurultaydan notlar...

CHP'nin 36'ncı Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor. İşte 4 genel başkan adayı, binden fazla da Parti Meclisi üyesi adayının bulunduğu tarihi kurultaydan notlar...

~~CHP'nin 36. Olağan Kurultayı bugün Ankara'da başlıyor. Afrin'e yönelik operasyon nedeniyle kurultayda müzik kullanımı en az indirilmiş durumda. Dolayısıyla, 36. Kurultay'ın “en şenliksiz” kurultaylardan biri olduğunu söylemek mümkün. Ancak Kurultay'ın başlamasından daha saatler önce CHP'liler salonu doldurdular.

Kurultay salonu yolunda, “hak hukuk adalet” sloganları atan CHP'liler, salon içinde ise Türk bayrakları ve CHP bayrakları kullanıyorlar. Salonda en çok kullanılan slogan “Mustafa Kemal'in askerleriyiz” sloganı.

10. YIL MARŞI HEP BİR AĞIZDAN

Kurultayda sık sık 10. Marşı da çalıyor. Tribünleri dolduran CHP'lilerin de hep beraber, bayraklarla eşlik ettikleri marş da 10. Yıl marşı.


TRİBÜNLER İKİYE AYRILMIŞ; İNCE TARAFTARLARI DAHA COŞKULU

CHP kurutayında bugün Genel Başkanlık seçimi yapılacak. Seçimler için mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında, Muharrem İnce, Ömer Faruk Eminağaoğlu ve Ümit Kocasakal da aday.
Ancak salonda ağırlık Kılıçdaroğlu ve İnce taraftarlarında. Seyircilere ayrılan tribünler adeta ikiye bölünmüş durumda. Sol tarafta konumlanmış Muharrem İnce taraftarları daha heyecanlı, sık sık slogan atıyorlar. Kılıçdaroğlu taraftarları daha sakin görünüyor.

ÖZGÜR ÖZEL: SLOGANLAR ÖZGÜVENİMİZİ GÖSTERİYOR

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, kurultay sloganındaki bu iki kelimenin bile, CHP'nin ‘özgüvenini ve komplekssizliğini gösterdiğini’ vurguladı.
Özel, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, “adalet” kelimesinin Adalet Yürüyüşü sonrasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile özdeşleştiğine dikkat çekti. “Cesaret” kelimesinin ise, kurultayın bir diğer kritik Genel Başkan Adayı, Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin sloganında bulunduğu kaydeden Özel, “sadece kurultay sloganı bile, CHP'nin özgüvenini gösteriyor. Komplekssizliğini gösteriyor. Parti içi demokrasiyi ortaya koyuyor” dedi.

CHP'Lİ TEKİN: BİR EKSİKLE KURULTAY YAPIYORUZ

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, hapisteki CHP'li vekil Enis Berberoğlu'nun eksikliğine vurgu yaparak, “bugün kurultayı bir eksikle yapıyoruz” dedi.
Berberoğlu'nun “tutsak olduğunu” vurgulayan Tekin, şöyle dedi; “Bugün partimizin e n önemli kurultaylarından bir tanesi ama ne yazık ki bir eksikle başlıyoruz.Bir arkadaşımız tutsak.En kısa süre içinde enis Berberoğlu'nun fotoğraflarının değil, bedeninin olduğu bir chp istiyoruz. Arkadaşımızın derhal serbest bırakılması lazım.”

“ÇOK ADAY KAOS DEĞİL, DEMOKRASİ”
Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini kaydeden Tekin, dış ve iç politikada, ekonomide yaşanan sıkıntılarda vatandaşların çareyi CHP'de aradığını, kurultayda bugünkü büyük coşkunun da bunun işareti olduğunu vurguladı. Tekin, ”Anayasa'nın askıya alındığı, hukukun işlemediği bir dönemde toplumun tek güvendiği CHP. Görkemli bir kurultay yapacaktır. Bu kurultaydan sonra daha güçlü bir kadro ile CHP yoluna devam edecektir. Kurultayda bu kadar coşkunun olmasının temel sebebi, Türkiye'de demokratik mekanizmayı işleten tek partinin CHP olarak kalmasıdır. Çok aday olması ayıp değil, kaos değil, demokrasinin temel kuralıdır” diye konuştu.

“SALON CHP'LİLERE YETMEDİ BİNLERCE KİŞİ DIŞARDA KALDI”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP kurultayının yapıldığı, Ankara'daki en büyük spor salonunun kapasitesinden şikayetçi. Bingöl, CHP'lilerin salona sığmadığını, binlerce kişinin dışarda kaldığını söyledi.
Tekin Bingöl, Sözcü'ye yaptığı açıklamada, “Salon tamamen doldu. Dışarda çok ciddi bir kalabalık var. Ne yazık ki salon yetmediği için içeriye giremediler, kurultayı dışarda kurulu dev ekrandan izleyecekler. Keşke daha büyük bir salon olsaydı. Buradan ilgili bakanlar, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne sesleniyorum; Ankara gibi bir metropole daha büyük salon gerekiyor” dedi.

UMUT ORAN; KURULTAY'IN İKTİDAR ALTERNATİFİ MESAJI VERMESİ GEREKİYOR

CHP'li Umut Oran, CHP'nin bugün yapılan 36. Olağan kurultayı ile Türkiye'ye “iktidar alternatifi olduğu” mesajını vermesi gerektiğini söyledi. Oran Sözcü'ye yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki 2019'a kadarki üç seçim için bütün Türkiye, CHP'den tarihi bir mesaj bekliyor. Bu mesajın, aslında büyük bir değişimi içermesi gerekir. Değişim sadece kişilerin değişmesi değil, bu kurultaydan iktidar alternatifi bir CHP mesajı çıkması lazım.
Kim kazanırsa kazansın, Türkiye'ye güven, umut ve iktidar alternatifi vermesi gerekiyor” dedi.


HAPİSTEKİ GAZETECİLER VE ENİS BERBEROĞLU DA PANKARTLARLA SALONDA

Kurultay salonunda hapisteki gazeteciler ve halen Maltepe Cezaevinde olan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da unutulmamış. Salonda “tutuklu gazeteciler özgürlük” pankartı ile üzerinde Berberoğlu'nun fotoğraf bulunan ve üzerinde “bir gün mutlaka buluşacağız özgürlükte” sözü yazılı pankart salonun en görünen yerinde asılı.

AKP TEMSİLCİ GÖNDERMEDİ

Ana teması, ‘adalet ve cesaret' olarak belirlenen kurultay için 10 binin üzerinde kişiye davet gönderildi. Davetiye gönderilen isimler arasında, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diplomatlar ve eski siyasetçiler de bulunuyor. Ancak diğer partiler kurultaya temsilci gönderirken AKP'nin CHP Kurultayı'na Temsilci göndermeme kararı aldı.

4 GENEL BAŞKAN ADAYI

CHP'deki genel başkanlık yarışında mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, daha önce de aday olmuş, ancak seçilememiş Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin ismi ön plana çıkıyor. Kılıçdaroğlu ve İnce'nin dışında, İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal ve YARSAV’ın eski başkanlarından Ömer Faruk Eminağaoğlu da genel başkanlık koltuğuna talip olan diğer isimler.

CHP’NİN 60 KİŞİLİK PARTİ MECLİSİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR

Veli Ağbaba, Hakkı Akalın, Haydar Akar, Gamze Akkuş İlgezdi, Erdal Aksünger, İdris Akyüz, Zeynep Altıok, Gülizar Biçer Karaca, Tekin Bingöl, Çetin Osman Budak, İlhan Cihaner, Emre Çam, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Eser Danışoğlu, Mevlüt Dudu, Ali Rıza Erbay, Sevda Erdan Kılıç, Eren Erdem, Aykut Erdoğdu, Gürsel Erol, Turan Hançerli, Saliha Sera Kadıgil, Lale Karabıyık, Ferihan Karasu, Yıldırım Kaya, Alper Keten, Ahmet Haluk Koç, Devrim Kök, Bülent Kuşoğlu, Mustafa Moroğlu, Hakkı Suha Okay, Gülseren Onanç, Yasemin Öney Cankurtaran, Ali Özcan, Sibel Özdemir, Ali Özgündüz, Ali Öztunç, Orhan Sarıbal, Selin Sayek Böke, Yaşar Seyman, Kamil Okyay Sındır, Çetin Soysal, Hüsnü Süslü, Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Gamze Taşcıer, Bülent Tezcan, Seyit Torun, Mehmet Tüm, Gaye Usluer, Tuğba Ütebay, İdris Yıldız, Necati Yılmaz, Öztürk Yılmaz, Candan Yüceer, Zeki Kılıçaslan, Kadir Gökmen Öğüt, Haluk Pekşen, Berhan Şimşek, Ahmet Caner Yenidünya, Özkan Yıldız.