BELÇİKA İLE YPG ARASINDA SKANDAL İTTİFAK

~~Belçika Askeri İstihbarat birimi ADIV'in terör örgütü YPG'ye destek verdiği ortaya çıktı. Belçika Savunma Bakanlığına bağlı istihbarat biriminin YPG'ye Suriye ve Irak'ta eğitim verdiği ve lojistik destek sağladığı gelen bilgiler arasında.

~~Belçika Askeri İstihbarat birimi ADIV’in terör örgütü YPG’ye destek verdiği ortaya çıktı. Belçika Savunma Bakanlığına bağlı istihbarat biriminin YPG’ye Suriye ve Irak’ta eğitim verdiği ve lojistik destek sağladığı gelen bilgiler arasında.

Belçika’da haftalık yayınlanan Knack dergisi, Belçika Askeri İstihbarat biriminin 2016 ve 2017 yıllarında YPG terör örgütü ile temas halinde olduğunu ortaya çıkardı. YPG’ye, 2016 yılında, Kuzey Irak’ta, önce medikal destek ve arkasından silah kullanma eğitimi verdiği yazılırken; yine aynı yıl Belçika Askeri İstihbarat’ının YPG militanlarına Belçika’da savaş eğitimi verdiğinin altını çizdi.
Konu Belçika Gizli Servis’i De Staatsveiligheid’e iletilerek Askeri İstihbarat Başkanı General Eddy Testelmans istifaya zorlandı. Temmuz 2017’deki ise baskılar sonucunda General Testelmans istifa etti. Gizli görüşmelerden ne Belçika Genelkurmay Başkanlığı’nın ne de Savunma Bakanı Steven Vandeput’un (N-VA) bilgisinin olmadığı ortaya çıktı.


YÜKSEL HESAP SORDU

Belçika’nın YPG ile yakınlaşması, NATO müttefiki olarak Türkiye’nin bölgedeki konumu; DEAŞ, PKK ve YPG ile bölgede yaşanan sıcak gelişmeler, terör ile mücadele bağlamında ülkede skandal etkisi yarattı.
Federal Parlemento’nun perşembe günkü oturumuna elinde Knack dergisinin kapağını göstererek konuyu meclise taşıyan Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Savunma Bakanı Steven Vandeput’a hitaben ‘’Bu konudan sizin haberiniz var mıydı? Genelkurmay Başkanı’nın haberi var mıydı? Niçin böylesi bir kritik konuda NATO müttefikimiz Türkiye’nin bölgedeki terör ile mücadelesinde elini güçsüzleştirecek girişimlerde bulunuldu’’ şeklinde soru sordu. Yüksel, YPG’nin bölgedeki konumu, PKK ile işbirliği ortada iken; PKK’nın Avrupa Birliği ve ABD’nin terör listesinde olduğunu hatırlatarak; Türkiye’nin bölgede bir harekat düzenlediğinin altını çizerek, ‘’Gelişmeler bölgedeki dengelerin ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. Şimdi Türkiye’nin bölgedeki konumu ve hassasiyetleri ortada iken, Belçika Askeri İstihbarat Birimleri’nin YPG ile gizli görüşmeler yapması; YPG’ye silah ve lojistik destek sağlanması doğru mu?’’ dedi.


Eleştirilere cevaben söz alan Belçika Savunma Bakanı Vandeput ise, ‘’Belçika Askeri İstihbarat’ının gizli görüşmeler yapması mevzuata uygundur. Askeri İstihbarat eski Başkanı General Eddy Testelmans kanun dahilinde hareket etmiştir’’ şeklinde cevapladı. Savunma Bakanı Vandeput, Yüksel’in, Belçika’nın YPG’ye silah ve askeri lojistik sağladı mı sorusunu ise cevapsız bıraktı.