BRÜKSEL'DE TÜRKÇE YAYIN ORGANLARI TEMSİLCİLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ.

~~Belçika'nın muhtelif şehirlerinde Türkçe yayın yapan yerel basın mensupları tarafından 27 Mart 2016 tarihinde kurulan Belçika Türkçe Medya Birliği-BTMB 2017 yılı içerisinde yaptıkları yayınlarla Türk toplumunu olaylardan haberdar eden, Türk toplumunun hayatını Türkçe dilinde dünyaya yansıtan yayın organlarının temsilcilerini ödüllendirdi.

~~Belçika’nın muhtelif şehirlerinde Türkçe yayın yapan yerel basın mensupları tarafından 27 Mart 2016 tarihinde kurulan Belçika Türkçe Medya Birliği-BTMB 2017 yılı içerisinde yaptıkları yayınlarla Türk toplumunu olaylardan haberdar eden, Türk toplumunun hayatını Türkçe dilinde dünyaya yansıtan yayın organlarının temsilcilerini ödüllendirdi.

Vilvoorde’de bulunan nezih mekan ‘Duman’s Lonnge’de gerçekleştirilen ödül törenine, ödül alacak olan basın mensupları, BTMB üyeleri, siyasiler, sanatçılar ve köşe yazarları katıldı.

BTMB yönetimi tarafından hem ‘’Çalışan Gazeteciler Günü’ kutlaması, hemde 2017 yılı içerisinde sahada ‘’Faal Medya Kurumlarımız’’ın temsilcilerinin ödüllendirilmesi bağlamında organize edilen resepsiyona TC Brüksel Başkonsolosluğu’nu temsilen Muavin Konsolos Cansu Akgün Tekgül, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcıları Sait Köse, Sadık Köksal, Anderlecht Belediye Meclis Üyesi Mustafa Ulusoy, BTMB üyeleri, köşe yazarları ve özel davetliler katıldılar.

BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez açılış konuşması yaparak arkadaşlarının ‘’Çalışan Gazeteciler Gününü’’ kutladı. Başkan Dönmez konuşmasında şu notlara yer verdi; ‘’Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak, gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştirmek, üzere 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür. Gazeteci, gazetecilik mesleğini icra eden; güncel olaylar, akımlar, konular ve kişiler hakkında bilgi toplayıp, olabildiğince tarafsız bir şekilde yayımlamaya gayret gösteren kişidir.

Gazeteci toplum adına, kamu düzeninde sorulması gerekenleri yetkililere, etkililere, araştıran, soruşturan, soran, kişidir. Günümüzün zor şartları altında bugünde gerçek gazetecilik ruhuna sahip olanlar kalemini doğrudan, hak ve adalet çizgisinden sapmadan kullanan onurlu gazeteci meslektaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Güvenilir kaynak olmak kolay bir iş değildir.

Gerçekleri tüm yalınlığıyla aktaran, ilkeli ve tarafsız yayın anlayışıyla mesleğini onurlu bir şekilde icra eden, başta Türkiye olmak üzere sınırların ötesinde ve özellikle Belçika’da görev yapan; toplumumuzun sesi tüm gazetecilerimizin bu anlamlı çabalarını değerli buluyor ve 10 ocak çalışan gazeteciler gününü kutluyorum. Başkan Dönmez ayrıca haber ve habercilikte son günlerde yapılan kaynak belirtme kuralına değinerek; ‘’Yeni bir olayın haber olabilmesi için içinde bazı haber değerlerini barındırması gerekir. Çok sayıda insanı ilgilendirmeyen ve ilginç olmayan olaylar haber olamaz.
Bir olayın haberleştirilmeyi hak edip etmediğini anlamak için şu kıstaslara bakılır; Önem, ilginçlik, zamanlama, yakınlık-ilinti, duygusallık, tekrarlanma, çok sayıda kişiyi ilgilendirme, en büyük olmak, ilk olmak, tek olmak, meşhur olmak, merak uyandırmak’’ Haberde kaynak belirtme söz konusu olursa aslına kaynak haberin kendisidir. Eğer gazeteci bir olaya kendi gözleriyle tanıklık etmemişse, o olayı mutlaka birilerinden dinleyerek haberini oluşturacaktır. Haber kaynağının olaya hakim ve güvenilir oluşu, haberin doğruluğunu sağlar. Gazetecilik mesleğinde alınan kıdem, kilit noktalardaki haber kaynaklarına ulaşmayı kolaylaştırır. Bir gazetecinin başarısı, önemli zamanlarda doğru haber kaynağına ulaşarak gerekli bilgiyi alabilmesiyle ölçülür.

Dönmez konuşmasında kaynak belirme konusuna açıklık getirme bağlamında; ‘’Kaynak belirme konusunda 4 temel kural vardır. Birinci kural Kayıtlı kaynak kuralıdır. Kaynak baştan ilan edilir. İkinci kural Arka Plan Kuralı’dır ve kaynak sadece ima yoluyla verilir. Üçüncü kural Derin Arka Plan Kuralı’nda kaynak verilmez, kim olduğu dahi ima edilmez, sadece çerçeve çizilir. Dördüncü sıradaki Off the record kuralı’nda ise asla verilen bilgiler alenen kullanılmaz. Bazen bize akıl vermeye kalkanlar oluyor. Bu vesile ile kaynak belirmenin basın sektöründe nasıl işlediğine vurgu yapmak istedim’’ diyerek sözlerini tamamladı.
BTMB tarafından organize edilen resepsiyonda söz alan Konsolos Cansu Akgün Tekgül, medyanın toplum için ne ifade ettiğini bildiklerini belirterek Belçika’da büyük bir özveri ile toplumu bilgilendirmek adına koşturan medya mensuplarının ‘’Çalışan gazeteciler günü’’nü kutladı.
Konsolos Cansu Akgün Tekgül yaptığı selamlama konuşmasında: “Bu güzel programı düzenleyen BTMB’ine bizleri davet ettikleri için öncelikle teşekkür ediyorum. Brüksel başkonsolosumuz Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu’nun resmi başka bir programı olması nedeniyle onu temsilen ben katılıyorum. Selamlarını iletmek istiyorum.
Belçika Türk Basınının buradaki varlığı çok değerli. Belçika Türk basınının iki önemli ilşlevi olduğunu düşünüyorum. Birincisi burada yaşayan Türk toplumunun her türlü haber ve etkinliğini yerinden kaynağından aktardıkları için, hem de güzel Türkçe dilimizi yaygınlaştırdıkları için.
Ben, Başkan Hüseyin beyin de az önce bahsettiği gibi basın ilkeleri konusunda dikkat edeceğinize gönülden inanıyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum” dedi.
Schaerbeek belediye başkan yardımcısı Sait Köse ise yaptığı selamlama konuşmasında bu güzel programa katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Başkanım biz Türklere özgü oluyor bu çalışan gazeteciler günü, ya çalışmayan gazeteciler günü ne olacak? esprisiyle söze girmek istiyorum.
Bana göre böyle bir gün olacaksa objektif gazeteciler günü olsa onlara da ödül verilse daha iyi olur diye düşünüyorum. Önceden şöyle derlerdi iki Türk bir araya gelse bir devlet kurar,  ama şimdi 3 tane Türk bir araya gelse sorun yaratıyor. Bütün gazetecileri bu birliğin altında görmek bizleri daha da mutlu ederdi. Ama, bu me yazık ki olmuyor. Aslında demokrasilerde seçim olur, herkes seçilerek göreve gelir. Ayrılacaksa da bir daha ki seçimde katılır veya katılmaz. Biz siyasette bunu başarıyoruz. Bu sivil toplum kuruluşlarında da böyle olmalı. Biz, farklı partilere mensup olsak da bir dönem seçilenleri tebrik ediyor, arkasında duruyor bir daha ki seçime kadar da desteğimizi sürdürüyoruz. Sizlerde bizim gibi olun. Herkese çok iyi bir 2018 yılı diliyorum” dedi.

Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sait Köse ise Belçika’da siyasete başladığı günden bugüne Türkçe medya temsilcileri ile hep beraber olduğunu, gazeteciler sayesinde toplum ile olan temasın daha da kolaylaştığını, ancak objektif gazetecilik konusunda bazen sıkıntılar olabildiğini ifade ederek daha objektif, ilkeli, etkin bir Türkçe medyanın her zaman taraftarı olduklarını belirterek ‘’Çalışan Gazeteciler Gününüz Kutlu Olsun’’ dedi.

Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcısı Sadık Köksal ise konuşmasında; ‘’Türkçe medya sektöründe aktif olan temsilcilerin birlik ve beraberlik içerinde olmalarını arzuladıkları ifade ederek, bu sektörde ’birlikten güç doğar’’ sözüne anlam kazandırmak gerekir’’ diyerek ‘’Belçika’da büyük bir özveri ile haber peşinde koşan arkadaşlarımızın ‘’Gazeteciler Günü’’ kutlarım’’ dedi.

Anderlecht Belediye Meclis Üyesi Mustafa Ulusoy ise konuşmasında; ‘’Belçika’ya geldiğim ilk yıllarda bu sektörde epey emek verdim. Halen bazı platformlarda Türkçe medya sektörüne katkılarımız devam ediyor. Medya’nın bir toplum hayatında ne ifade ettiğini gayet iyi biliyorum. Medya bir toplumun kulağıdır, sesidir, gücüdür. BTMB Belçika’da çok güzel projelere imza attı. Eminim gelecekte de çok güzel yeniliklere, projelere öncülük edecek. Bu yönde bizlerde güçlü bir medya için elimizden geleni yapacağız, destek vereceğiz.’’ Diyerek ‘’Gazeteciler Gününüzü Kutlarım’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

BTMB resepsiyonunda 2017 yılı içerinde başarılı çalışmalara imza atan üye kuruluşların temsilcileri, ödüllerini Konsolos Cansu Akgün Tekgül, Schaerbeek Belediye Başkan Yardımcıları Sait Köse, Sadık Köksal, Anderlecht Belediye Meclis Üyesi Mustafa Ulusoy’un elinden aldılar.

2017 yılında başarılı çalışmalara imza atan kurumlarımızdan Gündem haber, adına Nebahat Acar, Sevim Ünal ve Birgül Kapaklıkaya, Belçika Aydın haber adına Zerrin Aydın, Yenivatan adına Cafer Yıldırımer, Beltürkhaber adına Şükrü Sağlam, Gazete Kuzey adına Fikret Aydemir, Brüksel Korner adına Kadir Duran, Zehra Özer, Cemal Kapaklıkaya, Radyo Gold adına Zana Eminli Acar, Panaroma Gent-Belemturktv adına Bekir Sarı, Lamanchette adına Erkan Özdemir, Macro-Micro adına Yalçın Şen, Buşranur Yılmaz ödüllerini alkışlar arasında aldılar. BTMB resepsiyonuna Şükrü Sağlam, Cafer Yıldırımer, Celil Gündoğdu, Zerrin Aydın, Kadir Duran, Zehra Özer, Hüseyin Dönmez, Birgül Kapaklıkaya, Nebahar Acar, Sevim Ünal, Mustafa Ulusoy, Şükrü Sağlam, Bekir Sarı, Zana Eminli Acar, Fikret Aydemir, Selma Türköz, Cemal Kapaklıkaya, Hakan Balkan, Ertan Öz, Orhun Özkir, Mine Renda, Nerkiz Şahin, Yalçın Şen, Buşranur Yılmaz, Ayşe Namlı, Mehmet Özkaraman, Derya Soysal, resepsiyona katılanlar arasında bulundular.

www.belcikaaydinhaber.com