Büyükelçi Kaymakcı: Türkiye'nin 11 Milyon Avro'luk yardımı Gazze'ye hayat suyu olacak

Gazze Merkezi Deniz Suyu Arıtma Tesisi Projesi Donörler Konferansı bugün Brüksel'de toplandı. Avrupa Birliği'nin evsahipliğinde düzenlenen toplantının açılışı AB Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komisyoner Hahn tarafından yapıldı.

Gazze Merkezi Deniz Suyu Arıtma Tesisi Projesi Donörler Konferansı bugün Brüksel’de toplandı. Avrupa Birliği’nin evsahipliğinde düzenlenen toplantının açılışı AB Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Komisyoner Hahn tarafından yapıldı.

Toplantıya katılan AB nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin Filistin sorununa kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunabilmesi için çabalarını sürdürdüğünü ve sorunun çözümünün ancak iki devlet temelinde sağlanabileceğini belirtti.

Kaymakcı ayrıca, Türkiye’nin her zaman mağdur Filistin halkının yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini söyleyerek, Türkiye’nin son yıllarda Filistin’e yaptığı yardımları anlattı ve Gazze Deniz Suyu Arıtma Tesisi Projesi için Türkiye’nin 11 milyon Avro tutarındaki yardım taahhüdünü duyurdu.

Türkiye, Gazze Deniz Suyu Arıtma Projesine en fazla taahhütte bulunan ülke.

AB Komisyonu’nda 50’den fazla ülke ve mali kuruluş temsilcisinin katılımıyla yapılan toplantıda Gazze Deniz Suyu Arıtma Tesisi Projesi için toplam 456 milyon Avro tutarında taahhüt duyuruldu. Türkiye, ulusal taahhütte bulunan ülkeler arasında, 11  milyon Avroluk taahhütüyle ilk sırada yer aldı.

BM araştırmalarına göre, Gazze’deki evlerin sadece %1’inde temiz suya erişim imkanı bulunmakta ve önlem alınmadığı takdirde 2020 yılında Gazze’nin su kaynaklarının tamamen tükeneceği ve yaşamaya elverişli bir yer olmaktan çıkacağı belirtilmektedir.

Gazze Merkezi Deniz Suyu Arıtma Tesisi Projesiyle Gazze’de 2 milyon kişiye içme suyu sağlanması hedeflenmektedir.