Mahinur ÖZDEMİR: Brüksel Bölgesi tarafından oylanan "İstihdamda Ayrımcılıkla Mücadele Eylem Planı" çok önemli bir adım

~~Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir, Avrupa'da bir ilk olarak nitelendirilen "istihdamda ayrımcılıkla mücadele" için hazırlanan eylem planı hakkında Meclis kürsüsünde konuşma yaptı.

~~Brüksel Milletvekili Mahinur Özdemir, Avrupa’da bir ilk olarak nitelendirilen “istihdamda ayrımcılıkla mücadele” için hazırlanan eylem planı hakkında Meclis kürsüsünde konuşma yaptı.

Hazırlanan bu yasa tasarısı için Bakan Gosuin’i ve komisyon üyelerini tebrik eden Mahinur Özdemir, kararın, Brüksel’in geleceği için önemli ve hassas bir mücadele olduğunu ifade etti. Mahinur Özdemir, 2012 ve 2015 yıllarında gerçekleştirilen sosyo-ekonomik gözlemlerde, köken faktörünün iş bulma konusunda belirleyici bir etken olarak ortaya çıktığını hatırlattı.

MR partisi adına konuşan liberal bir milletvekilinin “İnsanların ayrımcılığa maruz kalmaları sosyal becerilerinin zayıflığı yüzündendir” cümlesi üzerine Mahinur Özdemir, bugün birçok vatandaşın; inancı, rengi, ırkı, farklılığı, adı, cinsiyeti yüzünden iş gücü piyasasından dışlandığını ifade ederek liberal milletvekilinin bu sözlerine tepki gösterdi. Bu yasa tasarısı ile toplumdaki farklılıkların aslında bir zenginlik olduğunu, işverenlere daha iyi bir şekilde anlatılabileceğini söyleyen Mahinur Özdemir, bugüne kadar bu tür dışlayıcı tavırlar yüzünden istemsiz beyin göçleri ile birçok yeteneğin kaybedildiğini belirtti. Adecco-Bleu-Blanc-Belge, Samira-Cécile meselelerini ve iş görüşmesine dahi çağırılmayan son derece kalifiye ve eğitim düzeyi yüksek insanların defalarca dışlanmaya maruz kaldıklarının unutulmaması gerektiğini tekrarladı.

Bu yasa tasarısı ile Ocak 2018'den itibaren durumsal test ve anonim aramalarının kamu yetkilileri düzeyinde ciddi şikâyet olduğu taktirde düzenli bir şekilde uygulanarak, çok sayıda vatandaşın ayrımcılığa karşı kendilerini savunabileceklerini ifade etti. 

Anonim aramalardan büyük bir beklentisi olduğunu dile getiren Milletvekili Özdemir, “Anonim aramalar sayesinde, özellikle “titres services” sektöründeki potansiyel müşterilerden gelen ayrımcı taleplerin kabul edilmesi engellenecektir” dedi. Bu sayede “Benim evime siyahi bir temizlik görevlisi göndermeyin!” diyen müşterilerin talepleri geri çevirilecektir.

Mahinur Ozdemir, istihdamda ayrımcılıkla mücadele konusunda bu yasa ile önemli bir adım atıldığını, ayrımcılık uygulayan işverenlerin daha iyi kontrol edileceğini ve ayrımcılık yaptığı tespit edilen işverenlerin ise cezaya çarptırılabileceğini söyledi.