BRÜKSEL'DE DÜZENLENEN «FUTBOLA BAKIŞ AÇIMIZ» ADLI PANELDE ÖNEMLİ MESAJLAR VERİLDİ

Son dönemlerde ülkemizde de sık sık tartışılan "¹Futbola Bakış Açımız"º konusu Avrupa ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de de tartışıldı.

Son dönemlerde ülkemizde de sık sık tartışılan ‹Futbola Bakış Açımız› konusu Avrupa ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de de tartışıldı. 

Belçika’daki ‹Bursaspor gönüllüsü Bayram Şen›in Schaerbeek de hizmet veren Brüksel RC Schaerbeek Futbol Kulübü Lokali’nde düzenlediği ‹Futbola Bakış Açımız› başlıklı panele ilgi hayli büyüktü.

Sporseverler, Belçika’daki rutin etkinliklerin dışında son derece önemli ve  ciddi bir etkinlik ile karşılaştı. Futbola Bakış Açısının tartışıldığı programa ev sahipliği yapan ‹Bursaspor gönüllüsü Bayram Şen ve  Sevim Şen güzel bir etkinliğe imza atarak, Türkiye’de otorite olan Spor Yöneticisi, Teknik Direktör, Futbolcu, spor yazarı ve sporseverleri anlamlı ve yararlı bir panelde buluşturdu.

Önemli mesajların verildiği panelin konuşmacıları Kasımpaşa Spor Kulübü Eski Yöneticisi Süha Sıdal, Bursaspor spor yazarı İbrahim Başol, Bursaspor eski futbolcularında Egemen Bayhan ve Belçika’dan ülkemize giden teknik direktör Fuat Çapa idi. Schaerbeek belediye başkan yardımcısı Sait Köse’de programa katılarak, bir selamlama konuşması yaptı.

BAYRAM ŞEN: «TRANSFERLERLE BU İŞ OLMAZ ALT YAPIYLA KENDİ FUTBOLCULARIMIZIN YETİŞTİRİLMESİ GEREK»

Konferans öncesi ‹Belçika Bursaspor gönüllüsü Bayram Şen yaptığı selamlama konuşmasında Türkiye ve Belçika’dan gelen uzman ve teknik adamlara ve tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: «Bugün burada ‹Futbola Bakış Açımız’ı› tartışacağız. Bu anlamda Belçika ve ülkemiz Türkiye’den gelen davetlilerimizle sizleri bir panelde buluşturmanın heyecanı içerisindeyiz.
Avrupa’nın başkentinde Bursasporlu taraftarlar  olarak ‹Bursaspor bayrağı’nı taşımak, Bursaspor’a sahip çıkmak bizler için onurdur.
Bursaspor şampiyon olduğunda Brüksel’de büyük coşku ve sevinç yaşamıştık. Bu coşkuların tekrar yaşanabilmesi için şampiyonlukların sürdürülebilmesi gerek. Bunun içinde Bursaspor’un altyapıya önem vererek bu konuda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. transferlerle bu iş olmaz.
Mayıs ayında yapılacak olan Bursaspor kongresinde kendine güvenen, planları, projeleri olan uzman kadrolarla çalışacak, adayların olmasını temenni ediyorum» dedi.

BAŞKAN YARDIMCISI KÖSE: «KALICI BİR TAKIM OLABİLMEK İÇİN TESİSLEŞMEK GEREK»

Panelin açılışında selamlama konuşması yapan Schaerbeek Belediyesi spordan sorumlu başkan yardımcısı Sait Köse katılımcı panelistlere ve sporseverlere «hoş geldiniz» diyerek, sözlerini şu şekilde özetledi:

«Spordan Sorumlu başkan yardımcısı olarak spora elbette önem veriyoruz, sağlıklı bir yaşam içinde spora yatırımın gerekli olduğunu her fırsatta vurgulamaktayız. Belçika Türk Toplumu Belçika’ya gelişinden 10 yıl sonrası kendi takımlarını oluşturarak, 1975 yıllarında kulüpler kurdular. Tabiki kurulan takımlar saha bulmakta zorlanıyorlardı. Özellikle Schaerbeek’deki takımlar başka yerlerde antereman yapmak zorunda kalıyorlardı. 
Türk kökenlilerin siyasette yer almasıyla bu sorun aşılmaya başlandı. Bir taraftan takımlara spor alanları açtık, diğer taraftan da genç sporcuların yetişmesini teşvik ettik. Oluşturduğumuz alt yapılarla bugün binlerce genç ve çocuğumuz spor tesislerinden yararlanmaktalar. Crossing stadı çürümeye terk edilmişti. Orayı yeniden dizayn ederek, bölgemiz genç sporcularına açtık. Bizler spora büyük katkılar ve yatırımlarda bulunduk. Binlerce genç ve çocuğa spor çekleri verdik. Sporda tesis ve altyapıyı önemsiyoruz. Spor ile ilgili bu güzel paneli organize den Bayram Şen başta olmak üzere, panele katılan siz değerli konuşmacıları ağırlamaktan dolayıda mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum» dedi.

Köse›nin ardında RC Schaerbeek spor kulübü başkanı Mahir Demiral’de yaptığı selamlama konuşmasında «Spor adına anlamlı ve güzel bir panel’in salonumuzda gerçekleşmesinden dolayı mutluyuz. Bayram Şen’e ve panelistlerimize katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum» dedi.

KASIMPAŞA SPOR KULÜBÜ ESKİ BAŞKANI SIDAL: «TESİSLEŞME YOKSA FUTBOLCU YETİŞTİRMEK HAYAL OLUR»

Tecrübeli Yönetici Kasımpaşaspor kulübü eski başkanı Süha Sıdal ise yaptığı uzun konuşmasında önemli mesajlar vererek, özetle şunlara değindi: «Yılların tecrübesine dayanarak, sporun içinden gelen birisi olarak söyleyebilirim ki biz  sporcu yetiştirmede çok sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntılardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle tesisleşmeye karar verdik. Uzun mücadelelerden sonra tesisleştik. Biz çok iyi biliyorduk ki, tesisleşmeden başarı elde edilemeyecek.

Bugün spor adına bir şey değil, bir şeyler yanlış gidiyor. Buna dur demek lazım. Bu anlayış ile Türk Futbolu bir adım ileri gidemez. Bazı takımlar günü kurtarma adına plansız ve programsız sezona giriyor ve sonrasında sıkıntı ve başarısızlıklarla karşı karşıya kalmaktalar.
Spor adına geleceği okuma yoksa, altyapı ile ilgili verimli proje yoksa, tesis yoksa, siz nereye kadar gidebilirsiniz? Bu konuda ders bile almıyoruz. Çıkmaza girildiğinde de transfere başvuruluyor. Bu futbolcu transferleriyle nereye kadar gidilir? Geçmişten derslerde almıyoruz. Bir zamanların futbolcu yetiştiren kent takımlarına ne oldu?
Spor ile ilgili eğitim noksan. Eğitim mi, spor mu çelişkisi yaşanmakta ülkemizde. Gençler spor yapmıyor. Yanlışlar içerisinde futbolcu yetiştirmek çok zor. Durum böyle olunca da Avrupa’dan gelen gençlere sahip çıkıyoruz. Özellikle gurbetçi gençlerimiz çok ihmal edildi. Biz yaptık oldu bitti mantığıyla bir yerlere varılamaz.
Bakınız 3 büyükler ile mücadele eden Trabzonspor batmak üzere. Ulusal takımlarımızın durumu ortada. şampiyonluğun başarı kıstaslarının olmadığı bir yerde nasıl şampiyon olacaksınız?

Biz de yetişen başarılı futbolcular yurt dışına transfer olduklarında fazla oralarda kalamadan dönmekteler. Bunun nedenlerini sorgulamak lazım» dedi.

FUTBOLCU EGEMEN BAYHAN «TÜRKİYE’DEKİ TAKIMLAR BAŞARI ELDE ETMEK İSTİYORSA KENDİ SPORCULARINI YETİŞTİRMELİ»

Bursaspor alt yapısında yetişip Standard Liegé futbol takımına transfer olan eski futbolcu Egemen Bayhan ise kendisi ile ilgili anlattığı kısa anektodunda şunları söyledi: «Standard Liegé’li yöneticiler ellerinde bir dosya ile gelerek, benim bir çok maçımı izlediklerini ifade ederek benim transfer olmamı teklif ettiler. Bu şekilde transferim gerçekleşti. Kısa bir zaman sonra Belçika’ya geldik bize hemen bir ev ve ikamet imkanı sağladılar. Dil öğrenmem için kurs ayarlayarak eğitim verdiler. daha sonra A Takımı için çalışmalara başladık.
Türkiye ile Avrupa arasında büyük bir futbol anlayış farklılığı var, bunu her zaman hissettik. Türkiye futbolda başarıyı sağlamak istiyorsa kendine güvenerek, kendi futbolcularını kendisi yetiştirmelidir. Bu konuda bakınız Altınordu adı geçiyor, model olarak. Avrupa’ya daha çok futbolcu göndermeliyiz. Gönderilen futbolcu Türkiye’yi hemen özlüyorsa ve geri gelmek istiyorsa başarılı olamaz. Örneğin Arda’nın dönüşündeki gerçeklerde ortada» dedi.

TEKNİK DİREKTÖR FUAT ÇAPA: «TÜRKİYE’DE FARKLI BİR FUTBOL MANTELİTESİ VAR»

Belçika Türk Toplumunda yetişen ilk olarak Kasımpaşaspor olmak üzere bir çok spor kulübünde teknik direktör olarak çalışan Fuat Çapa ise sözlerini şu şekilde özetledi: «Avrupa’da ayrı Türkiye’de ayrı bir futbol mantelitesi var. Bu farklılıkta toplumların kültürel anlamda  futbola bakışı ile orantılıdır, Farklı manteliteden kaynaklanan bakış açısıyla Türk futbolu ilerleyemez ve futbolcularda zor yetiştirilir. Tesis yok spor eğitim politikası yok, bu yoklarla geleceğe futbolcu yetiştirmek zor.  Yöneticiler eğitimden ziyade şampiyonluğa odaklı çalıştıkları için, başarılı olamamaktadır.

Türkiye’de büyük yanlışlar var. Avrupa ile aramızdaki uçurumu görmek ve gelecek için planlar yapmak zorundayız. Tesisleşme, eğitim bu işin başı. Kaset izlemek, kopyacılık ile bir yere varılamaz. Avrupa’da yetişen ve Türkiye’de top koşturan gençlerin de önce Avrupa’da kendilerini ispatlaması gerek. Türkiye’deki futbolcunun gözü Avrupa’da, Avrupa’dakinin de Türkiye’de. Bu çarpık durumu değiştirmek gerek’ dedi.

BURSASPOR TARAFTARI İBRAHİM BAŞOL: «SPOR’DA LİYAKATA ÖNEM VERİLMELİDİR»

Panel Moderatörü Bursaspor taraftarı İbrahim Başol ise yaptığı sunumda «Futbol ile igili olan idarecilerin, tanıdık akraba ilişkilerinden çok, liyakata önem vermeleri gerektiğini’nin altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti: «Formayı hakedenin giymesi gerekir. Basketboldaki başarının sırrı basketbol’dan gelen insanların yönetmesiyle olmakta. Futbolda işin içine siyaset, hatır gönül işleri girmekte bu durum ise başarıyı etkilemektedir» dedi.

Sinevizyon gösterimi, hediye takdimi ve yemek ikramıyla panel sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com