BELÇİKA TÜRK TOPLUMUNUN DA GENELİ TEMSİL EDEN BİR PLATFORMU OLMALI / Celil GÜNDOĞDU

~~Toplumlar kendi inanç ve kültürleriyle yaşarlar. Kendi inanç ve kültürlerini koruyan toplumlar diğer toplumlarla da barışık içerisinde yaşamalı.

~~Toplumlar kendi inanç ve kültürleriyle yaşarlar. Kendi inanç ve kültürlerini koruyan toplumlar diğer toplumlarla da barışık içerisinde yaşamalı.

Özellikle göçmen ve azınlık toplumlar, bulundukları ülkelerdeki barış ortamını koruma, haklarını edinme ve edinilmiş halklarını elde ederek, varlığını sürdürme mücadelesini vererek entegrasyona katkı sunmalılar. 

Yönetenler ise kendilerinde var olan göçmen ve azınlıkların yaşam hakkını koruma adına kendi vatandaşlarına verdiği halkları diğer toplumlara da sağlamalı. Bu özellikle insani değerleri, demokrasiyi özümsemiş, sosyal ve  kültürel konulara önem veren Avrupa’lı yöneticilerinde kabul ettikleri konulardır.

Takdir edersiniz ki demokratik temayüller içerisinde kurulan toplumsal dernek, vakıf, federasyon gibi teşkilatlı toplumlar halklarının alınmasında ve toplumun muhatap alınmasında önemli rol oynarlar.

Dernekler toplumun taleplerinin dile getirilmesinde ve kendi kültürel, sosyal amaçlarını tanıtım da etken olurlar. Ancak farklı alanlarda, farklı isimlerdeki birçok dernek vakıf ve federasyon geneli temsil edemedikleri için ancak kendi tüzüklerinde ifade edilen görevleri icra edebilmekteler.

Toplumun içindeki bireysel ve bölgesel dernekler, geneli ifade eden olaylar karşısında kendi tüzüklerinden kaynaklanan nedenlerinden dolayı fikir beyan edememekteler.

Avrupa’nın değişik ülkelerinde o ülkede bulunan toplumların tümünün duygularını, isteklerini ve taleplerini karşılayabilecek çeşitli platformlar kurulmuştur. Örneğin Hollanda, Almanya, Fransa Türk Toplum Platformları gibi.

Belçika’da da bulunan 250 bini aşkın Türk toplumunun genel anlamdaki isteklerini, taleplerini tek bir kanaldan ifade edebilecek bir üst çatı kurumu olan ‘Belçika Türk Platform’una acil ihtiyaç vardır.

Bundan birkaç yıl önce bu konuda bir teşebbüs olmuş olsa da ‘o platform’ şu ana kadar başarılı olamadı. Zira o yalnız bir etkinlik için düşünülmüş ve o etkinlik sonrası da bitmiştir.

Toplumumuzun mozaiğinden tüm kesimleri temsil edebilecek büyük dernek ve federasyonlardan, siyasilerden ve akademisyenlerden oluşacak bir platform hem Belçikalı yöneticilerin bu kurumu muhatap almasından dolayı, hem de Türk toplumunun ortak duygu ve taleplerini dillendirmede önemli bir fonksiyon icra edecektir.

Toplumsal barışın korunması adına da bu platform büyük bir nimet olacaktır. Bu Platform siyasi düşüncelerden uzak Belçika Yöneticileriyle, Belçika Türk Toplumu arasında bir nevi, Fahri elçilik ve Ombudsmanlık görevini yürütecektir.

Ancak, Belçikalı yöneticilerinde muhatap olacağı ’Belçika Türk Platformu’nun amacı, Türk toplumunun Belçika hükümetlerinden haklarının talebinde, toplumumuzu ilgilendiren konularda tek sözcü olacağıdır.

Bu kurum hakların elde edilmesi ve sorunların daha seri bir şekilde çözülmesinde aktif rol oynayabilecektir. Böylesi bir Platformun toplumumuz adına yararlı olacağını bu konuda Tüm Sivil Toplum Temsilcilerinin katılacağı bir ‘ön istişare’ toplantının yapılması için harekete geçilmeli.

Bu konuda Belçika Türk Toplumu içerisinde yetişmiş üst çatı STK temsilcileri, Akademisyen, Siyasetçi, Hukukçu, İşadamları, Emekli Tecrübeli Kanaat önderleri bir istişare toplantısı gerçekleştirerek, bu oluşumun alt yapısını oluşturmalılar.

Yalnızca Belçika Türk Toplumu’nu temsil edecek olan bu kurumu tecrübeli Belçika’daki iki dili bilen tecrübeli ve saygın insanlardan oluşması kurumun geleceği ve itibarı adına önem arz etmekte.

Öneri bizden, takdir Belçika Türk Toplumunda…   Saygılarımla