ŞAİR NİHAT KEMAL ATEŞ SANATININ 40. YILINI KUTLADI

Yazdığı ve okuduğu lirik şiirleriyle evrensel bir şair yolunda ilerleyen Nihat Kemal Ateş, kendi deyimiyle şiirle ilk flörtünün üzerinden geçen kırk yılını dostlarıyla kutlamanın sevinci ve gururunu yaşadı.

Yazdığı ve okuduğu lirik şiirleriyle evrensel bir  şair yolunda ilerleyen Nihat Kemal Ateş, kendi deyimiyle şiirle ilk flörtünün üzerinden geçen kırk yılını dostlarıyla kutlamanın sevinci ve gururunu yaşadı.

 Avrupa ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaşayan ve şiirleriyle Avrupa Türk toplumu başta olmak üzere ülkemizde ve dünyanın değişik coğrafyalarında şiirleri okunan Şair Ateş için,  4 Mayıs 2018 günü, Brüksel’de, Saint-Josse-Ten-Noode Belediyesi Meclis Salonu’nda bir anma töreni düzenlendi.

Saint Josse belediye Başkanı Emir Kır’ın katkılarıyla düzenlenen programda Şair Nihat kemal Ateş ve Eşi Ayten Ateş ‘in davetlilerini karşılayarak tebrikleri kabul ettiler. Kutlama törenine Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa’dan gelen Avrupa Türkiye Yazarlar Girişimi (ATYG) Üyeleri, Nihat Kemal Ateş’in dostları katıldı. Katılımcı şiir dostları Başkan Emir Kır, Edebiyat ve basın dünyasından Kemal Yalçın, Ali Şerik, Fevzi Karadeniz ve Erdinç Utku şair Nihat Kemal Ateş hakkında düşüncelerini davetlilerle paylaşıp, onun şiirlerinden kesitler sundular.

Saint Josse belediyesi katkılarıyla gerçekleşen ’40. Yıl kutlamaları’ programı, başarılı sunucu Tuba Tanrıkulu’un gecenin kahramanı Şair Nihat Kemal Ateş’in biyografisi, eserleri ve şiirlerinde dizeleri okumasıyla  start aldı.

Saint Josse belediye Başkanı Emir Kır’ Nihat Kemal Ateş’e fahri vatandaşlık rozeti takıp, belediyeyi anlatan bir katalog hediye ederek, Nihat kemal Ateş hakkındaki düşüncelerini paylaşarak Şair’in en son kitabı olan ‘Gülüşün düşüyor geceme’ adlı şiir kitabından bir şiir okudu.

Başkan Kır, yaptığı konuşmasında “Öncelikle değerli şairimiz Nihat kemal Ateş’iin sanatının kırkıncı yılı kutlama programına hoş geldiniz. Böylesi güzel bir programa ev sahipliği yapmaktan ve sizleri ağırlamaktan dolayı mutluyum.  Çoğunuzun bildiği gibi Saint-Josse Belediyesi, Brüksel’in en küçük belediyesi olmasına rağmen, Bünyesinde 152 ayrı milletden insanı barındırmaktadır. 152 farklı kültür birarada uyum içinde yaşamaktadır. Bu kadar farklı kültür olunca, sanatın her dalı, Saint Josse’da yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Biz de belediye olarak, sanatın her dalına önem vermekteyiz. Sanatçılarımız sanatlarını en iyi şekilde icraa edebilmeleri için yeni bir kültür merkezi inşaa etmekteyiz.

Önümüzdeki hafta 12-13 mayısta bu sene 6. nı yapacağımız, sanatı ve sanatçıyı sokakla buluşturduğumuz sokak sanatları festivalimiz var. Belki farketmişsinizdir, dışarda Kongo tarihi ile ilgili bir sergi var. Gördüğünüz gibi her fırsatta, sanatın ve sanatçının yanında durmaya gayret gösteriyoruz.

Bugün burada değerli şaairimiz, Nihat Kemal beyin 40. Sanat yılını kutlamak için bir araya geldik. Bu programa ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduğumu sizlere belirtmek isterim.

Nihat Bey, Balkanlarda üsküp doğumlu, göçü önce İstanbul’a sonra Brüksel’e olmak üzere iki defa yaşamış bir sanatçımız. İnsan ilişkileri ile örnek bir insan. Farklı kültürlerden sanatçılarla kaynaşması, onlarla ortak etkinlikler düzenlemesi, bu topluma ne kadar uyum sağladığını bizlere gösteriyor. Kendisi belediyemizde, daha önce de farklı kültürlerden oluşan şiir akşamları etkinliğine de katılmıştı. Bu da onun diğer kültürlere sanatçılara ne kadar açık oluğunu, sanatını tanıtırken, diğer sanatçıları da anlamaya tanımaya gayret gösterdiğinin kanıtıdır. Nihat beyin 40. Sanat yılını içtenlikle kutluyorum, nice sanat dolu, şiir dolu 40 yıllar diliyorum” dedi.

Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen ATYG Üyesi şair ve yazarlar, Şair Nihat Kemal Ateş hakkındaki düşüncelerini paylaşıp ve onun şiirlerinden kesitler sundular.

Programa Taşkın Demirsoy, Ömer Önder, Emre Gültekinvardan Hovanissian, Agop Yıldız,Mustafa Softa, Mustafa Yıldırım, Taner Çatalpınar ve Syriër Selman çaldıkları enstürnamlarla, söyledikleri türkü ve şarkılarıyla kutlamaya renk kattılar.

Program verilen resepsiyon ve çekilen hatıra görüntülerle son buldu.

Nihat Kemal Ateş’in kendi dilinden kısa büyografisi

Kendi ifadeleriyle, “Onyedili yaşlarımda şiirle flörte başladım, sonraki yıllarda da Kol-kola yürüdüm şiirle. Ne ben ihanet ettim şiire, ne şiir bana. Yıllar önce Brüksel’de tepsimde kahve yerine şiir kitabımla görücüye çıktım, okurlarımla buluştu, kabul gördü şiirim.
İstanbul, Brüksel arasında şiir hamağımda şiirin havasıyla sallanıyorum 40 yıldır” diyen Şair Nihat Kemal Ateş’in biyografisini kendi dilinde kısaca tanıyalım
 
“1952’de Üsküp’ün Kalkandelen kasabasında doğmuşum. Beş, altı yaşlarında İstanbul’a göç etmişiz. Lise yıllarında öğrenimin yanı sıra kuyumcu çıraklığı ve futbol, yaşamıma yön verir. İstanbul I. Amatör Kümede başlayan futbol serüvenim III. ve II. Ligde on, on iki yıl profesyonel olarak sürer. Böylece ülkemi ve insanlarını değişik yöre ve kültürüyle tanıma şansı buldum. 1980’ li yılların kirlenme ve boğucu ortamından kaçarak, 1981’de evlenip Brüksel’e yerleştim. Bir kızım ve bir oğlum var. Şu ana kadar yayınlanmış şiir kitaplarım şiir dostlarıyla buluştu.”

 
BEYAZ ŞİİR DÜŞLERİ
                 Yenilmeyenlere
 
İskeletlerinizin
ardına gizledik bakışlarımızı
utancımızdan
beyaz gülüşlerinizin
onca açlık çekerken
Afrikalı çocuklar...
 
İlaçsızlıktan düğümlenmişti barsaklarınız
bakışlarınız
daha da büyümüştü
demokrasi havarisi
barış güvercinlerinin
dayattıkları ilaç ambargosu
çaresizliği içinde kuşatılmışlığım
yalnız bırakılmışlığın...
salkım salkımdı duruşlarınız
Iraklı çocuklar...
 
Korkunun siperinde gizlenmişken
cömertçe sıktıkları kurşunları
eli sıkıların
buluyordu sizleri
Filistinli çocuklar...
kanlarınız
ne çok kahramandı
yine de yakınmadınız
 
Külünüzü
yüzsüzlerin yüzlerine
üflediniz
sarı benizliydiniz
ne kadar cesur
Hiroşimalı çocuklar...
Vietnamlı çocuklar...
 
Faili meçhul cinayetlere
sürüklendi bakışlarınız
korkmadınız
kuş ölüleriydi yürekleriniz
ve bakışlarınız esmer...
karayürekli Pinoşe'nin Şilisinde
esmer bakışlı çocuklar
sizi vuranlar şimdi yoklar...
 
Uzakdoğunun körpe bedenleri
sunuluyordu tek tek
peşkeş çekilerek
kravatlı kent eşkiyalarının önünde
taze bedenlerinizi
taze gülüşlerinizle süsleyip geçerken
önlerinden yoksulluğun
utançsız yüzlerine sivri birer
kemik gibi bakıyordunuz
Uzakdoğulu çocuklar...

www.belcikaaydinhaber.com