AVRUPA'NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL'DE DÜZENLENEN ALTINCI TÜRKİYE BİLGİ YARIŞMASI'NDA HEYECANLI ANLAR YAŞANDI

~~Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği öncülüğünde Belçika Türk Dernekleri Birliği (BTDB), Gold Radyo'nun desteği ile, Avenue Eugene Plasky 140, 1030 Schaerbeek adresinde bulunan "˜Theatre 140' salonunda düzenlenen "˜6.Türkiye Bilgi Yarışması' coşkuyla gerçekleştirildi.

~~Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği öncülüğünde Belçika Türk Dernekleri Birliği (BTDB), Gold Radyo'nun desteği ile, Avenue Eugene Plasky 140, 1030 Schaerbeek adresinde bulunan ‘Theatre 140’ salonunda düzenlenen ‘6.Türkiye Bilgi Yarışması’ coşkuyla gerçekleştirildi.

Projenin fikir babası ve organizatörlerinden olan Esen Kalın’ın Türkçe’yi yaşatma ve gelecek nesillere güzel bir Türkçe bırakma adına hazırlayıp sunduğu ‘6. Türkiye Bilgi Yarışması’ bu yılda ilgiyle ve coşkuyla izlendi.

Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Zeynep Uludüz’ün başarıyla yaptığı sunum ardından şehitlere saygı ve İstiklal marşının okunmasıyla yarışma start aldı.

T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçilik Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür ve Gold Fm sunucu Esen Kalın,  ‘6.Türkiye Bilgi Yarışması’ hakkında görüşlerini basın mensuplarıyla paylaştılar. Programa sponsor olan

Esen Kalın’ın yönetiminde ve Dr, Elif Aktaş, Dr. Feza Altınkamış ve Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmeni Hamza Karagöl’ün jüriliğinde gerçekleşen yarışmada yarışmacılara 25 soru soruldu. Brüksel, La Lauviere, Charleroi ve Liege  bölgelerinden 2’şer yarışmacı katıldı.

Yapılan bilgi yarışmasında birinciliği Mons/La Louviere adına yarışan Ali Sami Elitok ve Arda Yaşar, ikinciliği Liege adına yarışan Yunus Emre YIıldırım, Beyza Emine Kalıncık, üçüncülüğü Charleroi bölgesi adına yarışan Üsame Yılmaz ve Hakan Duyar, dördüncülüğü ise Brüksel bölgesinden Teoman Hilhorst ve Arda Gül’den oluşan guruplar kazandı.

Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu yarışmaya katkıda bulunan İstanbul/Bahçeşehir Üniversite Temsilcisi Erbay Şirin’e bir plaket takdim ederek, katkılarından dolayı kendisine teşekkür etti.

Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Bahçeeşehir Üniversite temsilcisi Erbay Şirin, başkan yardımcısı Sait Köse ve Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür yarışmacılara çeşitli hediyeler takdim ettiler.

Birincilere 200’şer Euro, ikincilere 100’er Euro, üçüncülere ise 50’şer Euro hediye edilirken, tüm yarışmacı öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Yarışmayı T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, T.C. Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür, Belçika Başbakanı Danışmanı belma Tek, Schaerbeek belediye başkan yardımcısı Sait Köse, İstanbul/Bahçeşehir Üniversite Temsilcisi Erbay Şirin, Belçika Türk Dernekleri Birliği BTDB Brüksel şubesi eğitici personeli Sergül Şamlıoğlu, öğrenci aileleri ve öğrencilerin hazır bulunduğu yarışmada, aileler ve yarışmacılar heyecanlı anlar yaşadılar.

Yapılan protokol konuşmalarında

ESEN KALIN: “AMACIMIZ TÜRKÇE'YE KATKI SUNMAK”

"Bu sene dahil 6 yıldan beri bu yarışmayı düzenlemekteyiz. 2013 yılında ilk defa benim girişimlerimle başlayan Türkiye Bilgi Yarışması'nı geleneksel hale getirmeye çalışıyoruz. Bu yarışmanın amacı Belçika'da yaşayan Türk kökenli öğrencilerimizin ana dilleri olan Türkçe'ye daha fazla önem vermelerinin yanında yarışmalar sonunda vereceğimiz ödüller ile öğrencilerimizi teşvik ederek, Türkçe'nin gelişmesine katkı sunmaktayız" dedi.

EĞİTİM MÜŞAVİR VEKİLİ ÖZGÜR: “AMAÇ ÖĞRENMEYE TEŞVİK ETMEK”

Yarışmanın amacını, 'ilköğretim çağında olan Türk kökenli öğrencilerimizin Türkçe ve Türk Kültürü derslerine ilgisini artırmak,Türk tarihi ve kültürünü, Türkiye'nin zenginliklerini fark ettirerek bu alanda onları araştırmaya sevk etmek ve öğrenmeye teşvik etmektir.' şeklinde açıklayan Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür "Yarışmaya 4 bölgeden 2 şer öğrencinin eleme usulü ile katılıyor. Öğrencilerimize Türkçe, Türk tarihi, Türkiye coğrafyası, Türk kültürü, genel kültür, Din kültürü ve Ahlâk bilgisi dallarında 5'er soru, Güncel genel konulardan da 2 soru sorulacak. Yarışmanın eşitlikle sonuçlanması halinde ise yedek sorulara baş vuracağız” açıklamasında bulundu.

BAŞKONSOLOS KIRBAŞLI KARAOĞLU “ÖNEMLİ OLAN YARIŞARAK BİLGİ SAHİBİ OLMAKTIR..

T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu ise Türkçe’nin her alanda yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. İlgi olsa da olmasa da bu yarışmaların yapılmasının çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Ben bu yarışmalara ilginin artacağına inanıyorum. Türkçe ver olduğu için Türkler var olduğu için biz burada başkonsolosluk görevi yapmaktayız. Türkçe aynı zamanda kimliğimizdir.

Türkçe yaşamalı ki aidiyetimizde yaşamalı. Bu anlamda her alanda evde okulda, basında her yerde Türkçe’mizin var olması, hem Türkçe’mizin güzel bir şekilde konuşulması ve yaşatılmasına hem de çocuklarımızın kendilerini geliştirilmesine büyük önem arz ediyor.

Bu vesileyle bir kez daha başta projenin fikir babası ‘Esen Kalın’a bu projenin organizatörlüğünü üstlenen Milli Eğitim Müşavirliğimize, Türkçe ve Türk Kültürü Öğretmenlerimize, yarışmacı öğrencilerimize ve sponsorlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

www.belcikaaydinhaber.com