Yüksel: "˜"˜Sırbistan Kosova'yı tanımalıdır''

~~Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Sırbistan'da Parlamentolararası düzenlenen Avrupa Birliği ve Güvenlik konulu uluslararası konferansa katıldı.

~~Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Sırbistan’da Parlamentolararası düzenlenen Avrupa Birliği ve Güvenlik konulu uluslararası konferansa katıldı.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da gerçekleştirilen konferansta AB ülkelerinin yanısıra, Bosna- Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Gürcistan, Polonya, Ukrayna ve Rusya’dan gelen; bakanlar, milletvekilleri ve diplomatlar ile biraraya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Konferansta konuşan Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic, en yakın zamanda Avrupa Birliği üyeliğini yakalamak istediklerini kaydetti. Dacic,  AB üyeliği dış politikalarının önceliği olduğunun altını çizerek, ‘‘Biz bu hedefe ulaşmak için yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Önümüzdeki engelleri ortadan kaldırmakta kararlıyız. AB üyeliği vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın menfaatine olacaktır” şeklinde konuştu.

Kosova’nın tanınması 

Sırbistan’da Avrupa Birliği üyeliği 2004 yılından beri konuşuluyor. AB mevzuatına geçiş ve hukuk standartlarının yükseltilmesi için müzakereler 2006 yılında başlatıldığını hatırlatan Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, “Müzakerelerin sonunda AB standartlarının yakalanması hedeflenmektedir. Bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Diğer önemli bir konu Kosova’nın bağımsızlığının Sırbistan tarafından tanınmasıdır. Kosova’yı şu anda İspanya, Yunanistan, Romanya, Kıbrıs ve Slovakya’nın dışındaki tüm AB ülkeleri tarafından bağımsız bir devlet olarak tanımakta’’ şeklinde konuştu. Son yıllarda, ABD ile Rusya arasında yaşanan gerginliğin tırmanması bazı NATO müttefiki ülkeler ile Rusya’nın aralarının açılmasına neden olduğunu kaydeden Yüksel, “Rusya eski Doğu Bloku ülkerinin NATO’ya yaklaşmasını ve güvenlik örgütüne üye olmalarını bir tehdit olarak algılamaktadır. Bu sorunun aşılması için NATO ve Rusya arasında karşılıklı diyaloğun devam etmesi gerekmektedir” dedi.

Filipovsky: “NATO’nun yaptığını unutmayacağız”

Konferansta NATO ilişkileri de geniş çaplı ele alındı. Sırbistan NATO’ya karşı çok negatif bir yaklaşım içinde. Bunun nedeni, 1999 yılında NATO’nun Belgrad’da gerçekleştirdiği saldırılarda aramak gerekiyor. Hükümet ortağı Demokratik Sol Parti (SNS) milletvekili Bubrava Filipovsky, “Biz AB üyeliğini çok istiyoruz. Çünkü AB’nin barışa hizmet ettiğini hepimiz biliyoruz. Aynısını NATO için söylemek çok zor. Tam tersi, NATO bizi 19 yıl önce haftalarca bombardıman yağmuruna tuttu. Biz bunu hiç unutmayacağız. NATO ile diyaloğu sürdüreceğiz, ama aynı zamanda Çin ve Rusya ile de iyi ilişkiler içinde olacağız” dedi.