"˜TÜRKİYE İÇİN OY VAKTİ KAMPANYASI KANAL AVRUPA'NIN İFTARINDA TANITILDI VE ANLATILDI

Avrupalı Türklerin kanalı olan "˜Kanal Avrupa'nın sahibi Alipaşa Akbaş'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar programına Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez başta olmak üzere Avrupa'da yayın yapan basın mensuplarının da katılımıyla bir iftar programı gerçekleştirildi.

~~Ramazan ayı nedeniyle Sivil toplum kuruluşları ve bazı resmi kurumların iftar yemek programları, Avrupa’nın her yerinde devam ediyor.

Avrupalı Türklerin kanalı olan ‘Kanal Avrupa’nın sahibi Alipaşa Akbaş’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar programına  Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, T.C. Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, BTMB Başkanı Hüseyin Dönmez başta olmak üzere Avrupa’da yayın yapan basın mensuplarının da katılımıyla bir iftar programı gerçekleştirildi.

İftar’da bir konuşma yapan Kanal Avrupa sahibi Alipaşa Akbaş: “Öncelikle davetimize icabetinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.  Bugün iftarımıza teşrif eden T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcısı Sayın Sayit Yusuf ve refakatindeki heyete, Essen Başkonsolosumuz Sayın Şener Cebeci başta olmak üzere, hepinize  hoşgeldiniz diyorum.

Yurt Dışı Türkler başkanlığı heyeti sizlerin de bildiği gibi, ülkemizde 24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine Avrupalı Türklerin katılımını teşvik etmek için, yaptıkları çalışmaları anlatmak nedeniyle Almanya’da bulunmaktalar.  Bu vesileyle YTB’lığı Başkan yardımcısı Sayın Sayit Yusuf,  az önce televizyonumuzda da bir programa katılarak, çalışmalarını izleyicilerimizle de paylaştılar. Bu çalışma kampanyasını siz değerli basın mensuplarıyla paylaşma adına bu iftar programını organize ettik. Allah oruçlarınızı kabul etsin” dedi.

T.C. Başbakanlık Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, Başkanlıkca Yurtdışı Türklerin seçimlere katılımını teşvik etmek için hazırladıkları ‘Türkiye İçin Oy Vakti’ sloganıyla hazırladıkları afişi ve el ilanlarını basın mensuplarıyla paylaşarak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Rahmet iklimiyle dolu ramazanda bu iftar programında bizleri siz değerli basın mensuplarıyla buluşturan Kanal Avrupa Sahibi Alipaşa Akbaş ve kadrosuna hususen teşekkür ederek, sözlerime başlamak isttiyorum.

Sizlerin de bildiği gibi ülkemizde 24 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem milletvekilliği seçimleri yapılacaktır. Yüksek Seçim Kurulunun seçim takvimini açıklamasının ardından  Yurtdışı Türkler Başkanlığı olarak da Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bu demokratik seçime katılımı artırmak ve Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın demokratik haklarını en iyi bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak amacıyla, Avrupa’dayız.

Avrupa ülkelerinde Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika başta olmak üzere bir çok ülkede Türk toplumuna yönelik oylarını nerelerde kullanacakları ile ilgili bilgilendirme afişlerimizin ve el ilanlarımızın vatandaşlarımıza hem sanal ortamdan, hem de vatandaşlarımızın bulundukları bölgelerde kendilerine ulaşarak, bir çalışma başlatmış durumdayız. Bu konuda Avrupa’da yayın yapan medya aracılığıyla da televizyon, radyo ve baskılı dergi ve gazeteler vesilesiyle de duyurularımızı yapıyoruz. 

Bu konuda bizlere iletişim konusunda yardımcı olan Kanal Avrupa başta olmak üzere, siz değerli basın mensuplarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Yurt Dışı Türkler Başkan Yardımcısı Yusuf, kendisine yönelik soruları cevaplamasıyla program sona erdi. 

Türkiye'deki Seçimlere Katılım

Diasporaların kendi anavatanlarındaki seçimler için oy kullanmaları 150 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bilinen ilk yurtdışı oy, 1862’de Wisconsin eyaletinde yapılan seçimler sırasında Amerikan İç Savaşı nedeniyle cephede bulunan askerler tarafından kullanılmıştır. Avustralya 1902; Birleşik Krallık 1918, Norveç 1921, ABD 1942 ve Kanada 1994’de yurtdışında oy kullanmayı yasal hale getiren ilk ülkelerdir.

Günümüzde, yurtdışından oy kullanmayı yasalarla düzenleyen 120’den fazla ülke bulunmaktadır. Bu ülkelerin büyük kısmında yurtdışında oy kullanma; sandık kurma, posta ya da e-mail yoluyla hayata geçirilmiştir. Türkiye’de ise yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız tarihte ilk kez 2014 yılında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarını kullanmıştır.

Gümrük kapılarında oy kullanmanın hem masraflı hem de uzun yol şartları nedeniyle zahmetli bir iş olması dolayısıyla yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın seçimlere katılım oranları şimdiye kadar oldukça düşük seyretmiştir. 2012’de yapılan düzenlemeyle yurtdışında oy kullanma imkânı hayata geçirilmiştir. 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanan yurtdışı seçmen sayısı 530 bin iken, 7 Haziran 2015 Seçimlerinde 1 Milyon 56 bin, 1 Kasım 2015 Seçimlerinde 1 Milyon 300 bin ve 16 Nisan 2017 Referandumunda 1 Milyon 400 bine ulaşmıştır. Bu veriler, yurtdışı seçmenlere yerinde oy kullanma hakkının verilmesiyle birlikte siyasal katılımın her geçen yıl daha da yükseldiğini ortaya koymaktadır.

www.belcikaaydinhaber.com