Beyannamesi'ni "Milletimizle Sözleşme" adıyla açıklayan İYİ PARTİ'nin, Dış politika, dünyada ve ülkemizde barış politikaları

30 Mayıs 2018'te Seçim Beyannamesi'ni "Milletimizle Sözleşme" adıyla açıklayan İYİ PARTİ'nin, Dış politika, dünyada ve ülkemizde barış politikaları ilgi çekiyor. Dış politikada yenilikçi bir anlayış içeren vaatlerin bazıları ise şöyle;

~~BASIN BÜLTENİ

30 Mayıs 2018’te Seçim Beyannamesi’ni “Milletimizle Sözleşme” adıyla açıklayan İYİ PARTİ’nin, Dış politika, dünyada ve ülkemizde barış politikaları ilgi çekiyor. Dış politikada yenilikçi bir anlayış içeren vaatlerin bazıları ise şöyle;

DÜNYADA VE BÖLGEMİZDE BARIŞI HEDEFLEYEN GÜÇLÜ DIŞ POLİTİKA, HUZURLU TÜRKİYE

DIŞ POLİTİKA

Milli, İtibarlı, Barış Odaklı ve Gerçekçi Bir Dış Politika Anlayışını Benimseyeceğiz.

Türkiye’nin tarihten gelen kazanımları, coğrafyasının zenginlikleri, stratejik ve jeopolitik konumu, siyasal gerçekçilik zemininde değerlendirilerek hazırlanan dış politika anlayışı; Türkiye’nin egemenlik haklarının ve çok boyutlu menfaatlerinin korunması esasına dayandırılacaktır. Bu bağlamda Partimiz, ülkemizin milli güç unsurlarının gerçekçi bir analizinden hareketle “milli bir dış politika” uygulayacaktır.

Büyük Atatürk'ün "Yurtta Barış, Dünyada Barış" düsturu temelinde, uluslararası hukuku esas alan, caydırıcı, dengeli, barışçı, etkin, akıllı, kararlı, saygın, güvenilir, istikrarlı, gerçekçi, sadece sorunların çözümünü değil krizlerin önlenmesini de hedefleyen, sonuç odaklı ve çok yönlü bir dış politika izleyeceğiz. Türkiye’yi dış politikada yalnızlıktan kurtaracağız. Ülkemizin son zamanlarda dini-mezhepsel ve toplum mühendisliği yaklaşımlarıyla içine çekildiği “Ortadoğululaşma” yanlışına son vereceğiz.

Çevre komşularımızla, bölge ülkeleriyle dostluk, iyi komşuluk ve iş birliği ilişkileri oluşturacağız, bu suretle bölge ve dünya barışına katkı sağlayacağız.

Batı ile köklü ve kurumsal ilişkileri olan ülkemizin bu ilişkileri daha da ileri götürülürken, politik, ekonomik, finansal, kültürel ve askeri olarak dünyanın yeni sıklet merkezi haline gelen Asya-Pasifik bölgesi ülkeleriyle olan ilişkilerimizin çok boyutlu olarak ve karşılıklı çıkar temelinde geliştirmesine önem vereceğiz.

Taraf olduğumuz ikili ve çok taraflı uluslararası antlaşmalara, kurucusu veya üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardaki sorumluluklarımızı ahde vefa ilkesine uygun olarak yerine getireceğiz.

Taraf olduğumuz ikili ve çok taraflı uluslararası antlaşmalara, kurucusu veya üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardaki sorumluluklarımızı ahde vefa ilkesine uygun olarak ve milli çıkarlarımızı gözterek yerine getireceğiz. Komşu, müttefik ve ortaklarımızın da Türkiye’ye karşı ahdi yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda kararlı, ısrarlı ve takipçi bir tavır sergileyeceğiz.

Dışişleri Bakanlığı’nın kurumsal yapısı, merkez ve yurtdışı teşkilatını güçlendireceğiz.

Milli bir dış politikanın izlenmesinin ön şartı olan kurumsal kimliği, gelenekleri profesyonel yapısı güçlü bir Dışişleri Bakanlığı kadrosunu yeniden ihdas edeceğiz. Dışişleri Bakanlığı’nın ehliyetli kadrolarını güçlendirilirken diplomat sayısını ihtiyaca göre belirleyeceğiz.

Dış politikanın iç politika malzemesi olarak kullanılmasına son vereceğiz.

Dış politikada sadece milli çıkarları gözeteceğiz, iç politika malzemesi olarak kullanılmasına izin vermeyeceğiz.

AB ile müzakere sürecini hızlandıracağız.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin Türkiye için olduğu kadar Avrupa Birliği için de önemli olduğunu düşünmekteyiz. Mevcut tam üyelik süreci karşılıklı çıkarlara hizmet etmemektedir Sağlıklı bir ilişki zeminine oturmuş Türkiye-AB ilişkileri sadece iki taraf açısından değil, Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar ve Doğu Akdeniz için de önem taşımaktadır. Bu çerçevede, İYİ Parti İktidarı ile birlikte AB ile müzakere sürecini hızlandıracağız. Müzakere sürecinde tarafların karşılıklı çıkarlarını temsil edeceğiz, doğru ilişki zemininin oluşturulmasını sağlayacağız.

Türk Dünyası ile ilişkileri güçlendireceğiz, Yurtdışında Yaşayan Türklerin sorunlarıyla yakından ilgileneceğiz.

Avrasya coğrafyasına yayılmış olan Türk Dünyası’nı dış politikanın önemli bir boyutu haline getireceğiz. Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Türk dünyası ile sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel çok boyutlu ilişkiler geliştireceğiz.

Türk Dünyası ve akraba topluluklarımızın yanı sıra, ortak inanç, tarih ve kültürü paylaştığımız topraklardaki milyonlarca insanı siyasi sınırların ötesinde bir “kardeş” olarak kucaklayacağız. Avrasya coğrafyasının ayrılmaz parçası olarak gördüğümüz Balkanlardaki soydaşlarımızın yaşadıkları ülkeler ile Türkiye arasında dostluk köprüsü kuracağız.

“Avrupa Türkleri” başta olmak üzere dünyanın her yerinde yaşayan vatandaşlarımızın, eğitim, kültür, din, sosyal ve ekonomik konulardaki sorunlarıyla yakından ilgileneceğiz ve bunların çözümü konusunda destek vereceğiz.

Bölgesel sorunların çözümünde komşularımızla yakın işbirliği yapacağız.

Bölgede barışını korumak, iş birliği fırsatlarını artırmak, saldırmazlık ve iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmek üzere içişlerine müdahale etmeksizin bölgenin sorunlarına sahip çıkacağız. Bölge ülkelerinin kendi çözüm süreçlerini oluşturmalarına katkıda bulunacağız, bu ülkelere yakın ve uzak coğrafyalardan gelecek dış müdahaleleri önlemek, barış güven ve huzur ortamını sağlamak üzere bölge ülkeleri ile yakın işbirliği içinde çalışacağız.

Yeraltı kaynakları konusunda bölge ülkeleri ile birliktelikler oluşturacağız ve enerji arz güvenliği konusunda ulusal çıkarlar çerçevesinde ortak hareket edeceğiz.

Kıbrıs Milli Davamızdır.

Kıbrıs konusu Türkiye için bir Millî Davadır. Ada’daki Türk varlığının bekası, Türkiye’nin millî güvenliği ve Türkiye ile Yunanistan arasında Lozan Barış Antlaşmasıyla kurulmuş bulunan hassas stratejik dengelerle doğrudan ilgilidir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında karşılıklı saygıya dayanan samimi ilişkilerin ve iş birliğinin “tek millet iki devlet” anlayışıyla yürütülmesini Partimiz için esas kılacağız. KKTC ile Ekonomi, Savunma, Güvenlik ve İş birliği Anlaşması yapılması Kıbrıs politikamızın hedefi arasında yer alacaktır.

Partimiz, Kıbrıs Rum tarafının, Ada’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkının doğal kaynaklar üzerindeki asli haklarını göz ardı eden, Kıbrıs’ın etrafındaki hidrokarbon kaynaklarında araştırma faaliyetlerinde bulunmasına karşıdır. Kıbrıs Rum Yönetiminin bu tek yanlı faaliyetlerinin ve Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ne tecavüz teşkil eden hareketlerinin önlenmesi için karalılıkla çalışacağız.

Türkiye’nin Ege’deki haklarının korunmasında ve ihlâllerin önlenmesinde kararlı davranacağız.

İki devlet arasındaki sorunların diyalog ve müzakere yöntemleriyle çözümlenmesi için iyi niyetle ve samimiyetle çalışacağız.

Aynı uluslararası örgüt ve ittifaklar içinde olunmasına rağmen, uluslararası hukuk ve anlaşmaların temel hükümlerine aykırı davranışlarla Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarını ve egemenliğini ihlal eden yaklaşımlar karşısında Türkiye’nin Ege’deki haklarının korunmasında ve ihlâllerin önlenmesinde kararlı davranacağız.Türk Dış Politikasında yumuşak güç unsurlarına ağırlık vereceğiz. Başta TİKA olmak üzere ilgili kurumları yeniden yapılandıracağız.

Türkiye’nin kalkınma ve gelişme yolundaki tecrübelerini yumuşak güç unsuru olarak dış politikasına entegre ederek benzer süreçlerden geçen ülkelerle paylaşacağız ve onlara yol gösterici olacağız. TİKA, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kuruluşlarımız bir bakanlık yapılanması bünyesinde günün gereklerine göre yeniden düzenleyeceğiz.

Küresel Terörle Mücadelede Uluslararası toplum ileişbirliği halinde hareket edeceğiz.

Küresel anlamda terörle mücadele bugün uluslararası ilişkilerde ve ülkelerin dış politikalarında çok önemli bir yer işgal etmektedir. Savaş ve iç çatışmalar nedeniyle yaşanan dış göçler de dünya barışını tehdit eder hale gelmiştir. Bu göç eğilimlerinin perde arkasında ortaya çıkan insan, silah ve narkotik kaçakçılığı gibi vakıalar da sorunla mücadelenin sadece ulusal değil uluslarası alanda da sürdürülmesini gerekli kılmaktadır. Dış göçlerin önlenmesinde gerekli tedbirleri alacağız ve uluslararası iş birliğini geliştireceğiz.