Dünya kupası start alıyor. Dünya Kupası A Grubu Analizi | Uruguay ve diğerleri! Bir de Salah"¦

Rusya'nın ev sahipliğindeki Dünya Kupası'nda heyecan A Grubu maçlarıyla başlayacak. Ev sahibi Rusya; Uruguay, Suudi Arabistan ve Mısır'la bir üst tura çıkma mücadelesi verirken tam bir turnuva takımı kimliğindeki Uruguay net favori olarak göze çarpıyor. Salah ve Mısır'ın ise ev sahibi Rusya ile ikincilik mücadelesi vermesi bekleniyor. Suudi Arabistan ise averaj takımından fazlasını olduğunu göstermenin peşinde. İşte A Grubu!

~~Rusya’nın ev sahipliğindeki Dünya Kupası’nda heyecan A Grubu maçlarıyla başlayacak. Ev sahibi Rusya; Uruguay, Suudi Arabistan ve Mısır’la bir üst tura çıkma mücadelesi verirken tam bir turnuva takımı kimliğindeki Uruguay net favori olarak göze çarpıyor. Salah ve Mısır’ın ise ev sahibi Rusya ile ikincilik mücadelesi vermesi bekleniyor. Suudi Arabistan ise averaj takımından fazlasını olduğunu göstermenin peşinde. İşte A Grubu!

~~Dört yıllık hasret nihayet sona eriyor. Kupaların kupası Dünya Kupası eminiz ki muhteşem hatıralar, akıldan silinmeyen anlarla belleklerimize kazınacak. Doğal favorilerin yanında biliyorum ki pek çok futbolsever benim gibi, turnuvaya “renk katacak” takımlara ayrı bir dikkat kesilecek. Renkli grupların hem içerik hem de gerçekten (alfabetik olarak) başında A Grubu geliyor! Ev sahibi Rusya'nın Uruguay, Mısır ve Suudi Arabistan ile üst tura çıkma mücadelesi vereceği grupta ilginç maçlar izleyeceğimiz kesin.İlginçtir; Rusya, Suudi Arabistan ve Mısır'ı normal şartlar altında aynı cümlede görünce “Orta Doğu'da ve Arap dünyasında kartlar yeniden mi dağıtılıyor acaba” diye sormadan edemiyor insan ama denkleme Uruguay girince kafamız rahatlıyor açıkçası. Uruguay'ın da kafası rahat. Grubun net favorisi onlar ancak ikincilik mücadelesi çetin geçecek. Mısır, ikincilik için Rusya'ya göre bir adım önde gözüküyor. Suudi Arabistan ise sanıldığı kadar kolay lokma olmayacaktır. Gelin gruptaki takımlara biraz daha yakından bakalım…

RUSYA (FIFA sıralamasında* 70.)

Teknik Direktör: Stanislav Cherchesov

Öne çıkan oyuncular: Alan Dzagoev, Fyodor Smolov

Dikkat: Aleksandr Golovin

En iyi derecesi: 4. (1966, SSCB olarak)

Ev sahibi Rusya, ev sahibi olmasa bu turnuvada nasıl yer alırdı tahmin etmek çok güç. Euro 2016'da Türkiye ile birlikte en büyük hayal kırıklığı yaratan takım olan Rusya, en iyi günlerinden oldukça uzak. Bundan 10 sene önce yine Türkiye gibi Euro 2008'de yarı final görmeyi başaran o jenerasyonun bir kısmı yaşlandı bir kısmı için ise milli takım kariyeri mazide kaldı. Arshavin, Kerzhakov, Pavlyuchenko, Zyryanov ve Berezutski kardeşler artık yok. Zhirkov, Ignashevich, Akinfeev ve Dzagoev ise parıltılı günlerinden uzak…

FIFA sıralamasında 67. sıradaki Suudi Arabistan'ın üç sıra arkasında, turnuvaya katılan 32 takım arasında 32. durumdaki Rusya, 3-4-1-2 ve 3-4-3 dizilişlerini tercih ediyor. Kalede Akinfeev, 3'lü savunmanın merkezindeki Ignashevich ve sağında solunda Berezutski kardeşler adeta yıllarca Stalingrad Savunması'na nazire yaptılar ancak hemen yukarıda da belirttiğim gibi Berezutski'ler artık yok ve Akinfeev zirve döneminden çok uzakta… Lakin asıl sorun yaratıcılıkta. Takım uzun süre sakatlıklarla boğuşup bir türlü beklenen patlamayı yapamayan Dzagoev'in ayağına bakıyor. Dzagoev, Samedov ve Smolov hücum yükünü çekmeye çalışırken CSKA forması giyen 22 yaşındaki Golovin belki de takımda heyecan verici tek isim.

90. Akademi Ödülleri'nde En İyi Belgesel Film ödülünü alan Ikarus adlı belgesel ile IAAF ve IOC'nin doping soruşturma ve yaptırımlarıyla spor dünyasında saygınlığı ciddi ölçüde sarsılan Rusya'da hem devlet, hem de halk gözünü milli takıma çevirmiş durumda. Ev sahibi avantajının yanı sıra bu baskıyla da sahaya çıkacak olan Rusya için açılış maçını Suudi Arabistan'la oynamak büyük bir şans.Tüm olumsuz görüntüye rağmen Rusya, grup aşamasına üç puan ile başlayabilirse, en azından ikinci sırada yer almak için umutlarını ciddi ölçüde artıracaktır.

Biliyor muydunuz?: Vasili ve Aleksei Berezutski kardeşler milli takıma veda ederken ikiz kontenjanında bu kez 22 yaşındaki Anton ve Aleksei Miranchuk kardeşler yer alıyor. İlk 11'de forma şansı bulması beklenen orta saha oyuncusu Anton Miranchuk Aleksei'den 10 dakika küçük!

SUUDİ ARABİSTAN: (67)

Teknik Direktör: Juan Antonio Pizzi

Öne çıkan oyuncular: Mohammad Al-Sahlawi, Salem Al-Dawsari

Dikkat: Fahad Al-Muwallad

En iyi derecesi: Son 16 (1994)

Bir devlet olarak Suudi Arabistan'ı düşününce aklınızda renkli bir görüntü canlanması pek de mümkün değil ancak söz konusu futbol olunca Suudi Arabistan, “Dünya Kupası'nın renkli takımlarından biri” olarak göze çarpıyor. Efsane golcü Saeed Al-Owairan'ın 1994'te Belçika'ya attığı muhteşem gol, Dünya Kupası tarihinin en güzel gollerinden biri olarak kabul edilir. Asya Elemeleri'nde B Grubu'nu Japonya'nın bir puan gerisinde, Avustralya'nın ise averajla önünde 19 puanla ikinci sırada yer alan ve Rusya bileti alan Suudi Arabistan, 4-3-3 ve 4-3-1-2 dizilişini tercih ediyor.

Robert Lewandowski ve Ahmed Khalil ile birlikte 16 golle elemelerin en golcü ismi olan Mohammad Al-Sahlawi'nin performansı merak konusu olurken Al Hilal forması giyen kanat forvet Salem Al-Dawsari ve Levante forması giyen 23 yaşındaki Fahad Al-Muwallad hücumda zenginlik yaratması beklenen isimler. Hatta efsane isim Sami Al-Jaber, Al-Muwallad'ı “O bizim Messi'miz” sözleriyle tanımlıyor. Orta sahada pas dağıtıcı ve hücum-savunma, savunma-hücum geçişlerinde kilit rol oynayan Taisir Al-Jassim ile Leganes forması giyen hücumcu Yahya Al-Shehri de dikkatle izlenmesi gereken diğer isimler. Savunmanın merkezinde yer alan 34 yaşındaki Osama Hawsawi ise 134 kez Suudi Arabistan formasını giymiş, tecrübe abidesi bir oyuncu.

Tüm bu fark yaratabilecek isimlere rağmen Suudi Arabistan'ın gruptan çıkması elbette dev bir sürpriz olur ancak kolay lokma olacaklarını da düşünmemek gerek. Rusya ile dünyanın başka herhangi bir noktasında oynasalar şu anki Rusya'yı net favori olarak gösteremeyiz belki ama açılış maçında ev sahibi Rusya'nın karşısına çıkacak olmaları şansızlıkları olabilir. Gerçi bu maça kendilerini göstermek için ekstra motive de olabilirler… İzleyip göreceğiz. Uruguay grupta ne kadar favoriyse, Suudi Arabistan da o kadar zayıf halka. SÖZCÜ