BT8 BELGESİ ONAYLANDI

~~Kamuoyunda BT8 -sağlık sigorta- belgesi olarak bilinen ve 2014 yılında Valon Parlamentosu'na takılan anlaşma, nihayetinde onaylandı.

~~Kamuoyunda BT8 -sağlık sigorta- belgesi olarak bilinen ve 2014 yılında Valon Parlamentosu'na takılan anlaşma, nihayetinde onaylandı.

Dönemin Belçika eski Sağlık Bakanı Laurette Onkelinx ve Türkiye mevkidaşı Faruk Çelik tarafından iki ülke vatandaşlarına ilave haklar sağlayan bir sosyal güvenlik anlaşması imzalanmıştı. Yapılan anlaşmadan bir yıl sonra mayıs 2015'te Federal Milletvekili Veli Yüksel (CD&V), tarafından yapılan araştırmaya göre ise, anlaşmanın yürürlüğe girmediği saptandı. Sağlık Bakanı Maggie De Block'u 3 yıldır yakın markaja alan Yüksel, BT8 dosyasını onaylatmayı başardı. Anlaşmanın kasım 2015 tarihinde Belçika Federal Parlamentosu'nda onaylanmasının ardından, Flaman Parlamentosu 2016'nın temmuz ayında, Brüksel Parlamentosu'nda aralık; Fransız ve Alman Toplumu Parlamentoları'nda ise 2017 yılında onaylanmıştı.

İmzalar temmuzda atılacak

O dönemden bu yana anlaşmayı engelleyen Valon Parlamentosu'nda yoğun bir lobi çalışması yaptıklarını kaydeden Federal Milletvekili Veli Yüksel, ''Çalışmalarımız sonucunda bu anlaşma 23 mayısta onaylandı. Şu an Dışişleri Bakanlığı, Ankara ile imzaları paylaşarak anlaşmanın yürürlüğe girmesini sağlayacak. Beklentimiz, imza değişiminin temmuz ayı içerisinde yapılmasıdır. 3 yıldır süren anlaşmanın yürürlüğe girmesi için büyük çaba gösterdik'' şeklinde konuştu. ,

Bölge parlamentolarındaki oylamalardan kaynaklanan gecikmeye işaret eden Yüksel, ''2014’te imzalanan bir anlaşma tam 4 yıl sonra yürürlüğe giriyor. Böylesine bir gecikmenin izahı olamaz ve kabul edilir bir tarafı da yok. Sonuç itibariyle artık vatandaşlarımız 3 ay kesintisiz bir şekilde Türkiye'de sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler'' dedi.

Sözkonusu anlaşma ile Belçika'da yaşayan sigortalı işçiler veya emekliler, Türkiye'de bulundukları zamanlarda, sağlık hizmetlerinden yararlanma süreleri; kesintisiz olarak 90 güne, yani 3 aya çıkarılması öngörülmekte.