Yüksel'den sert tepki: "Cami kapatma kararı kabul edilemez"

~~Avusturya'da 2015 islam yasasından sonra yürürlüğe giren ve haziran başında Başbakan Sebastien Kurz'un basın toplantısında yaptığı açıklamada ile kapatma kararı alınan 7 caminin Avrupa'da yaşayan Türk ve müslüman

~~Avusturya’da 2015 islam yasasından sonra yürürlüğe giren ve haziran başında Başbakan Sebastien Kurz’un basın toplantısında yaptığı açıklamada ile kapatma kararı alınan 7 caminin Avrupa’da yaşayan Türk ve müslüman

 kökenli vatandaşların inanç özgürlükleri konusunda endişe ile karşılandı. Konu ile ilgili Avusturya’nın başkenti Viyana’da incelemelerde bulunan. Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel (CD&V), cami kapatılmasına karşı olduğunu kaydederek, “Bu karar, evrensel insan hakları ve inanç özgürlüklerine yönelik tehdit oluşturmaktadır. İslam karşıtlığının normalleştirilmeye çalışılması kabul edilemez” şeklinde sert tepki gösterdi.

“Karar, diğer ülkelere sıçramamalı”
8 Haziran’da Avusturya hükümetinin aldığı ve 7 caminin kapatılması 60 imamın sınırdışı edilmesi ile sonuçlanan kaotik ortamın bir an önce çözülmesi gerektiğini; buna benzer kararların diğer yabancı düşmanı aşırı sağcı partilerin elini güçlendireceğine ve diğer ülkelere de sıçrayacağından endişe duyduğunu söyledi. Yüksel, “İslam ve müslümanlara yönelik olumsuz bir algı oluşturularak, müslümanlar hedef gösteriliyor. Bu tür politikaların Avrupa Birliği’nin diğer ülkelerine ve özellikle Belçika’ya sıçramasından endişe duyurum” dedi.

Olgun: “İslam düşmanlığının altında Erdoğan fobisi yatıyor”
1979 yılında kurulan ve 400 civarında üyesi bulunan Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) Başkanı İbrahim Olgun, yaşanan gelişmeler ile ilgili değerlendirmesinde, Avusturya’nın aldığı kararların, koalisyonu oluşturan partilerin tabanlarına verdiği bir mesaj olduğuna işaret etti. 8 haziranda Avusturya hükümetinin aldığı karara değinen Olgun, “7 camiye kapatma kararı ve 60 imamın sınırdışı edilmesi popülist bir yaklaşımdır. Bunun altında Türk ve islamofobiden daha çok Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan fobisi yatmaktadır” dedi. Olgun, Avusturya İçişleri Bakanlığı’nın talimatı ile dernekler ve camilerde sivil ve resmi denetlemelerin sıklaştırıldığına da vurgu yaparak, “Avusturya’da yaşanan ortam dan önlem alınmaz ise tehlikeli boyutlara ulaşmasında endişe duyuyoruz. Hükümet açıkça müslümanları mercek altına alarak hedef göstererek, din ve inanç özgürlüğünü kısıtlamaya çalışıyor. İslamofobinin tırmanmasından ve yakında günlük yaşamda da kendini göstermesinden endişe duyuyoruz” şeklinde konuştu.