SOSYAL DANIŞMAN HATİCE KARAKAYA : "AMACIMIZ DERNEKLER VE İNSANLARIMIZA YARDIMCI OLMAKTIR"

Kısa adı Turkse Unie olan Belçika Türk Dernekler Birliği, Gent ve Brüksel şubelerinde Sosyal Danışmanlık yapan Hatice Karakaya kendisi ve çalışmaları hakkında dergimize şu açıklamalarda bulundu:

Kısa adı Turkse Unie olan Belçika Türk Dernekler Birliği, Gent ve Brüksel şubelerinde Sosyal Danışmanlık yapan Hatice Karakaya kendisi ve çalışmaları hakkında dergimize şu açıklamalarda bulundu:

“Ben Belçika’ya gelen bir işçi ailenin kızı olarak 1982 yılı Gent doğumluyum. Sosyal Danışmanlık yapıyorum. 2013 yılından beri bu alanda çalışıyorum. 2017’de hem Brüksel hem de Gent’te çalışmaya başladım.
Şu an Belçika Türk Dernekler Birliğinde çalışmaktayım. Dernek tüzüğü çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda Projeler üretip, kurulmuş ve kurulacak derneklere yardımcı oluyoruz.

Bizler ekip olarak çalışmaktayız. Yaptığımız işleri sıralayacak olursak, yoksullukla mücadele için ev ziyaretleri yapıyoruz. Dar gelirli aileleri ziyaret ederek onların ihtiyaçlarının neler olduğunu tespit ediyoruz. Yaptığımız ziyaretler sonrası edindiğimiz izlenimler doğrultusunda arkadaşlarla istişarelerde bulunarak, çözümler üretmeye çalışıyoruz. İnsanlara kağıt kürek işlerinde yardımcı olabilmek için OCMW ile birlikte çalışıyoruz. OCMW’den gelenler bizim ofisimizde vatandaşlara yardımcı olmaktalar. Onların kağıtlarını inceleyip, neler yapmaları gerektiği ihtiyaçlarına göre ve yönlendirmekteler.

Bizlerde ayrıca yardımcı oluyor, destek oluyoruz. Tüm bunları yaparken kendimizi de bu konularda eğitiyoruz. Alzheimer hastalarına yönelikte çalışmalarımız var.

Göçmenlere seminerler veriyoruz. Onları eğitici ve bilgilendirici seminerlerle aydınlatmaya çalışıyoruz. Yaşlılarımıza yönelikte çalışmalarımız var. Yaşlılarımızın sosyal, sağlık ve psikolojik sorunlarının çözümlerine katkılarda bulunarak onları bilgilendirmekteyiz. Derneklere nasıl yardımcı oluyoruz bu konuda da bazı bilgileri vermek isterim?

Öncelikle dernekler toplumlarımızın sorunlarına büyük katkı sunan merkezlerdir. Biz, kurulmuş derneklere yardımcı olduğumuz gibi, kurulma aşamasında olan derneklere de yasal konularda danışmanlık yaparak, onların çalışma alanları ile ilgili tüzükler hazırlayıp, kendilerine sunmaktayız. Amacımız Belçika Dernekler Yasası çerçevesinde hizmet vermeye çalışacak olan yeni derneklere proje ve çalışmaları hakkında katkılar sunmaktır. Biz bir nevi tüm üye derneklerimize danışmanlık hizmeti sunmaktayız.

Biz Flaman Hükümeti ile çalışmaktayız hükümetin dernekler konusunda farklı kriterleri var. Yeni kurulan dernekleri bu kriterler üzerinden oluşturulmasına yardımcı oluyoruz. Ayrıca Brüksel şubemizde (ESF) iş bulma projemiz var, bu proje arkadaşımız tarafından yürütülmektedir. Bir çok bölgede eğitici programlar düzenliyoruz ayrıca eğitici ve kültürel geziler düzenlemekteyiz.

Turkse Unie bünyesinde rehberlikte yapmaktayım. İnsanlara yardımcı oluyorum. Çalışmalarımda bana destek veren başkanımız sayın Rıfat Can, destek veren genel koordinatör Fatih Çalışlar, Oost Vlanderen koordinatörü sayın Şaban Gök, ve tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ben onların desteğiyle başarılı çalışmalara ve projelere imza atmaktayım” dedi.