BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ: 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDEN 2 YIL SONRA: DAHA SAĞLIKLI BİR ANLAYIŞ İHTİYACI

Büyükelçi Levent Gümrükçü'nün Le Vif dergisinin internet sitesinde 15 Temmuz günü yayınlanan « 15 Temmuz Darbe Girişiminden İki Yıl Sonra : Daha Sağlıklı Bir Anlayış İhtiyacı » başlıklı makalesinin Türkçe tercümesi ekte sunulmaktadır. Saygılarımızla, T.C. Brüksel Büyükelçiliği

~~T.C. Brüksel Büyükelçiliğince gönderilen Büyükelçi Levent Gümrükçü’nün makale duyurusunu sizlerle paylaşıyoruz.

Büyükelçi Levent Gümrükçü’nün Le Vif dergisinin internet sitesinde 15 Temmuz günü yayınlanan « 15 Temmuz Darbe Girişiminden İki Yıl Sonra : Daha Sağlıklı Bir Anlayış İhtiyacı » başlıklı makalesinin Türkçe tercümesi ekte sunulmaktadır.
Saygılarımızla,
T.C. Brüksel Büyükelçiliği
**************************************
Türkiye’deki siyasi gelişmeler Belçika dahil Avrupa medyasında uzun bir süredir yoğun bir şekilde, ancak oldukça negatif bir çerçevede işlenmektedir. Esasen, Türkiye gibi jeo-stratejik öneme sahip, Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülkedeki gelişmelerin Avrupa basınında ilgiyle takip edilmesi çok normaldir. Ancak, bahsettiğim olumsuz yaklaşımın son dönemde ve özellikle de 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin ardından ciddi bir yoğunluk kazandığı dikkat çekmektedir. Gerçekten de, son iki yıldır Türkiye’de atılan hemen her adım, basında, ülkede demokrasinin gerilemekte olduğu ve Türkiye’nin AB’den uzaklaştığı şeklinde yansıtılmaktadır. Bu durum tabiatıyla Avrupa ülkelerindeki kamuoylarının Türkiye’ye yaklaşımını da son derece olumsuz etkilemektedir.
Gelinen noktada, daha ziyade bilgi ve diyalog eksikliğine dayandığını düşündüğümüz bu yanlış algılama ve takdimin bir an evvel düzeltilmesi ve Türkiye’ye yönelik olarak daha sağlıklı bir anlayışın geliştirilmesi son derece büyük önem taşımaktadır. Zira, günümüzde terörizmden göç krizine kadar Türkiye-AB ilişkilerinin birçok konuda ne kadar hayati bir önemi haiz olduğu göz önünde tutulduğunda, Türkiye ile Avrupalı ortak ve müttefikleri arasında böylesine zararlı bir sanal ortamın sürmesine izin verilmemesi gerektiği açıktır.
Bu çerçevede, Türkiye’de yaşanan gelişmeleri doğru bir perspektife oturtmak için Avrupa kamuoyları tarafından daha iyi anlaşılması şart olan 15 Temmuz darbe girişiminin bugün 2. yıldönümünü idrak ediyor olmamızın da, böyle bir ortak değerlendirmeyi yapmak ve karşılıklı olarak birbirimizi daha iyi anlamak için bize belki de en uygun zamanlamayı sunduğuna inanıyorum. 
Bu doğrultuda, öncelikle, 15 Temmuz 2016 tarihinde neler yaşandığını kısaca hatırlamakta fayda bulunmaktadır. En basit anlatımıyla, o gece, yıllar boyunca başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere birçok devlet kurumuna gizlice sızmış bir terör örgütünün mensupları, demokratik yollardan seçilmiş hükümeti silah zoruyla devirmek ve devletin yönetimini ele geçirmek için kanlı bir darbe girişimine kalkışmışlardır.
Gizlice sızmışlardır diyorum, zira, geçmişteki yasadışı faaliyetleri ve darbe girişiminin ardındaki rolü ortaya çıktıkça bir terör örgütü olduğu hususunda artık hiçbir kuşku kalmayan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) uzun yıllar kendisini içeride ve dışarıda eğitim, yardım ve diyalog odaklı bir dini cemaat/STK olarak göstermeyi başarmış ve mensuplarının birçok devlet kurumuna kuşku uyandırmadan sızmasını da bu sayede maskelemiştir.
Ancak, geçmişte neyin nasıl yapıldığından bağımsız olarak, 15 Temmuz 2016 gecesi sarih bir şekilde ortaya çıkan tablo, ABD’de yaşayan bir sözde İmam tarafından yönetilen bu örgütün on yıllar boyunca başta ordu, polis, yargı ve eğitim camiası olmak üzere devletin neredeyse her kurumuna gizlice sızdığı ve 2013-2016 yılları arasında artan şekilde deşifre olduğunu farketmesi sonucunda da, son çare olarak ordu içindeki unsurlarını kullanarak darbe yoluyla devleti ele geçirmeye çalıştığıdır.  
Bunu yaparken de, demokrasiyi korumak için sokaklara dökülen milyonlarca sivilin üzerine tanklarını sürmekten, iktidarı ve muhalefeti ile darbeye karşı tek yumruk olarak toplanan parlamentoyu oturum halindeyken bombalamaktan ve 250 masum insanı hiçbir ayrım gözetmeksizin öldürmekten çekinmemiştir. Ancak, Türk milleti o gece ortaya koyduğu kahramanca mücadele ile darbe girişimini başarısızlığa uğratmış ve yüzlerce masum insanın ölmesi, binlercesinin de yaralanması pahasına devletine ve demokrasisine sahip çıkmıştır.
Ancak, Türk milleti o gece sadece Türk demokrasisini korumakla kalmamış, aynı zamanda dini siyasete ve şiddete alet etmekten çekinmeyen iki yüzlü karanlık bir örgütün Türkiye’yi ele geçirmesi halinde bölgemizde ve ötesinde oluşabilecek büyük tehlikeleri de önlemiş ve böylece bölgesel ve küresel istikrarın muhafazasına da önemli bir katkı yapmıştır.
15 Temmuz darbe girişimini bu şekilde gerçek kontekstine oturttuğumuzda ve o gece yaşananları daha geniş bir resmin içinde görebilmemiz halinde, inanıyorum ki, Türkiye’nin bu darbeyi gerçekleştiren FETÖ ile mücadelede attığı adımları anlamak da daha kolay olacaktır. Zira, böyle bir tehditle karşı karşıya kalan hiçbir devletin sadece o gece sokakta ellerine silah verilmiş piyonların yargılanmasıyla yetinmeyeceği ve bu örgütü tüm unsurlarıyla çökertmek ve adalet önüne çıkartmak için her türlü çabayı sarfedeceği açıktır.
İşte Türkiye’nin 15 Temmuz 2016 tarihinden bu yana yaptığı da tam olarak budur. Bir başka deyişle, sadece o gece sokaklarda halkın üzerine ateş kusan teröristleri yargılamakla kalmıyor, aynı zamanda, FETÖ’ye bilerek ve inanarak fikri ve maddi destek sağlayan tüm örgüt üyelerinin de adalet önüne çıkartılması için çalışıyoruz. Bu, tabiatıyla, devlet kurumlarına ve bugünkü mevkilerine sadece FETÖ üyeliği sayesinde gelmiş ve liyakati bu örgüte ait olan kamu görevlilerini de, basın, akademi, iş veya siyaset dünyasındaki konumlarını terör örgütünün eylemlerine meşru bir zemin sağlamak için kullananları da kapsamaktadır.
Esasen, Türkiye’nin gösterdiği bu tepki dünyada emsalsiz de değildir. Örneğin, Belçika’nın İkinci Dünya Savaşı sonrasında o dönemdeki nüfusunun % 5’i hakkında savaş sırasındaki bazı faaliyetleri nedeniyle kovuşturma başlatmış olması veya Soğuk Savaş’ın bitimiyle Batı ve Doğu Almanyaların birleşmesi sonrasında Doğu Almanya’daki yarım milyon insanın işinden atılması da, ülkelerin olağanüstü durumlarda halkın huzuru ve devletin güvenliği için kapsamlı tedbirler alabileceğini açıkça ortaya koymaktadır.
Kaldı ki, 15 Temmuz 2016 sonrasında Türkiye’de bu çerçevede atılan her adım, Avrupa Konseyi’nin de bilgisi dahilinde tam bir şeffaflık içinde ve hukukun üstünlüğüne uygun şekilde yapılmıştır. Bu bağlamda, Olağanüstü Hal uygulaması da, insanların temel hak ve hürriyetlerini kısıtlamak için değil, aksine, FETÖ’yle mücadelede gerekli adımların atılması ve halkın kendini güven içinde hissetmesi için devlet mekanizmasının daha hızlı çalıştırılması amacına yönelik olarak ilan ve icra edilmiştir. Keza, bu dönemde hakkında kovuşturma başlatılan her vatandaşımız, hukuk devleti ilkeleri ile uyumlu olarak kendisiyle ilgili tüm işlemlere dair itiraz ve temyiz mekanizmalarından yararlanmış ve yararlanmaktadır. 
Nitekim, tehdidin büyüklüğüne kıyasla nispeten kısa sayılabilecek iki yıl gibi bir süre içinde, hemen hemen tüm idari ve hukuki yargı süreçleri artık tamamlanma noktasına gelmiş, bu süreçte, cezaya çarptırılanlar kadar, binlerce insan da beraat etmiş veya itirazlarında haklı bulunarak işlerine geri dönmüş, yapılan işlemler nedeniyle şu veya bu şekilde mağdur olanların hakları iade edilmiştir. Keza, münhasıran FETÖ ile mücadele amaçlı olarak ilan edilen OHAL’in de, bu yönde kat edilen önemli mesafe ışığında kaldırılmasına karar verilmiştir.
Neticede, üzerinden iki yıl geçtikten sonra bugün gelinen noktada, 15 Temmuz darbe girişiminin gerçek ve büyük bir tehlike olduğu ve sadece Türkiye’nin değil esasen bütün dünyanın o tarihte bir uçurumun eşiğinden döndüğü açıktır. Her ülkenin yapacağı gibi Türkiye de karşı karşıya kaldığı bu büyük tehditle kapsamlı ve kararlı bir şekilde mücadele etmiştir. Bunu da hukukun üstünlüğünden sapmadan yapmıştır. Bu olağanüstü dönemde elbette bazı hatalar olmuştur, ancak bunların hepsi yine hukukun içinde çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır. Ve bugün bu mücadelede önemli bir mesafe artık geride bırakılmış, normalleşme dönemine girilmiştir.
Bu süreçte eksikliğini en çok hissettiğimiz husus ise, Batılı dost ve müttefiklerimizin gerek hükümet kanadında, gerek medya ve kamuoyları boyutunda Türkiye’ye ve Türk halkına gereken anlayış ve dayanışmayı gösterememiş olmasıdır. Gerçekten de Türkiye bu dönemde kendisini yalnız hissetmiştir. Batılı dostlarımızın, demokrasimizi ve bekamızı tehdit eden terör örgütünü kınamaktan ziyade, bu örgütle mücadelede attığımız adımları bazen yapıcı eleştiri sınırlarının dışına da çıkan bir üslupla suçlaması ve bunu aramızdaki diyalog kanallarını işletmeden tek taraflı bilgilere dayanarak yapması bizi derinden üzmüştür. Oysa, gerçek amaç ve gündemini dünya üzerinde 160’a yakın ülkede bulunan okul ve diğer kuruluşları ile maskeleyen FETÖ, sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için ciddi bir tehdit ve tehlike teşkil etmektedir.  
Ancak, zaman artık geriye değil ileriye bakma zamanıdır. Zira, Türkiye dahil tüm Avrupa-Atlantik camiasını aynı derecede ilgilendiren ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğumuz unutulmamalıdır. FETÖ ve PKK dahil terörizmle mücadeleden Orta Doğu’daki ihtilaflara, kitle imha silahlarının yayılmasından göç krizine, uluslararası serbest ticaretin geleceğinden siber güvenliğe kadar birçok konu, bizleri yakın bir işbirliği içinde olmaya zorlamaktadır.
Nitekim, Türkiye’de 24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimler neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurulan yeni hükümet, başta AB olmak üzere ortak değer ve idealleri paylaştığımız Batılı dost ve müttefiklerimizle böylesine bir işbirliğini en etkin şekilde hayata geçirmek ve müşterek geleceğimizi birlikte kurmak yönünde açık bir irade beyanında bulunmuştur. Bu yeni dönemde, ön yargıları ve yanlış algıları geride bırakarak, karşılıklı diyalog ve anlayış içinde halklarımızın yararına ortak bir vizyonu beraberce hayata geçireceğimizi ümit ediyor ve buna gerçekten inanıyorum.  

***********************************

FRANSIZCA
Deux ans après la tentative de coup d'Etat en Turquie: l'exigence d'une refléxion approfondie
Carte blanche
15/07/18
Les développements politiques en Turquie sont, depuis longtemps, vigoureusement traités à travers l'ensemble des médias de l'Europe, y compris la Belgique, mais dans un ton d'autant plus défavorable. Evidemment, il est tout à fait naturel que les évolutions au sein d'un pays doté d'une importance géostratégique et pays candidat à l'UE comme la Turquie, soient suivies de près par la presse européenne. Cependant, l'approche néfaste en question, a clairement gagné de l'ampleur ces derniers temps et surtout à la suite de la tentative du coup d'Etat du 15 juillet 2016 en Turquie.
Les développements politiques en Turquie sont, depuis longtemps, vigoureusement traités à travers l'ensemble des médias de l'Europe, y compris la Belgique, mais dans un ton d'autant plus défavorable. Evidemment, il est tout à fait naturel que les évolutions au sein d'un pays doté d'une importance géostratégique et pays candidat à l'UE comme la Turquie, soient suivies de près par la presse européenne. Cependant, l'approche néfaste en question, a clairement gagné de l'ampleur ces derniers temps et surtout à la suite de la tentative du coup d'Etat du 15 juillet 2016 en Turquie. Effectivement, au cours de ces deux dernières années, chaque pas franchi par la Turquie, a été reflété comme une régression dans les valeurs démocratiques du pays et son éloignement de l'UE. Certainement, ce genre d'interprétation détériore gravement l'image de la Turquie vis-à-vis de l'opinion publique des pays d'Europe.
Compte tenu de l'état des choses, il est fortement indispensable que cette perception erronée et les erreurs d'interprétation, suscitées plutôt par un manque d'informations et de dialogue, soient dissipées le plus tôt possible et qu'une approche plus correcte soit adoptée à l'égard de la Turquie. En effet, prenant en considération l'importance cruciale que revêtent de nos jours les relations entre la Turquie et l'UE dans divers domaines, qu'il s'agisse du terrorisme ou de la crise migratoire, il va de soi que l'on devrait mettre fin à une telle atmosphère illusoire et néfaste entre la Turquie et ses partenaires et alliés européens.
A cet égard, je considère le fait que nous saisissions aujourd'hui la seconde commémoration de la tentative du coup d'Etat du 15 juillet - que devraitabsolument discerner l'opinion publique des pays européens, pour que les évènements survenus en Turquie puissent être mieux mis en perspective - nous octroi l'échéance la plus opportune pour effectuer une telle évaluation concertée et assurer une meilleure compréhension mutuelle.
Dans ce cadre, il serait, tout d'abord, nécessaire de se rappeler brièvement des évènements survenus le 15 juillet 2016. Essentiellement, au cours de cette nuit-là, les membres d'une organisation terroriste, qui, s'étant discrètement infiltrés au fil des années au sein de multiples institutions publiques, notamment les forces armées turques, ont tenté de renverser un gouvernement élu par voie démocratique et ont essayé de s'emparer du pouvoir par l'usage de la force.
J'utilise bien le terme "discrètement", car, "l'Organisation Terroriste Fetullahiste" (FETO), étant considérée à l'heure actuelle sans aucun doute comme une organisation terroriste, vu son rôle en sa capacité d'auteur de la tentative du coup d'Etat, ainsi que ses activités illicites antérieures, a réussi pendant plusieurs années, non seulement en Turquie mais également à l'étranger, à se révéler comme une association religieuse de bienfaisance axée sur le dialogue, et, en l'occurrence, a pu dissimuler l'infiltration de ses membres au sein de nombreuses institutions publiques sans soulever des soucis.
Néanmoins, indépendamment de la manière dont les évènements ont été gérés auparavant, la vision d'ensemble qui surgit de façon nette suite à la nuit du 15 juillet 2016, est le fait que cette organisation - gérée par un soi-disant "Imam" qui habite aux Etats-Unis - s'est infiltrée pratiquement au sein de toutes les institutions publiques, notamment les forces armées, les forces policières, les autorités judiciaires et les établissements d'enseignement; et finalement, suite à un démasquage constamment grandissant dont celle-ci a pris conscience entre 2013-2016, elle a déployé, en dernier recours, ses éléments au sein de l'armée afin de s'emparer du pouvoir par le biais d'un coup d'Etat.
Ce faisant, elle n'a non seulement pas hésité à diriger des chars de combats sur les millions de civils qui défilaient dans les rues pour sauvegarder la démocratie, mais aussi à bombarder le Parlement en session plénière, sous le toit duquel le pouvoir et l'opposition ont agi d'un seul coeur face au coup d'Etat. Elle a également tué sans distinction 250 personnes innocentes. Toutefois, le peuple turc a su refouler la tentative de coup d'Etat, faisant preuve d'une résistance héroïque face aux putschistes, en vue de sauvegarder sa patrie et sa démocratie, au détriment des centaines de pertes de vies humaines et des milliers de blessés.
De plus, la nuit du 15 juillet, le peuple turc n'a pas seulement protégé la démocratie en Turquie mais il a aussi empêché les grands dangers qui auraient pu surgir dans sa région et au-delà, au cas où cette organisation obscure et hypocrite, ne craignant pas d'exploiter la religion pour ses intérêts politiques et commettre des actes de violence, se fut emparée du pouvoir en Turquie. Par conséquent, notre pays a contribué à la sauvegarde de la stabilité régionale et globale.
Je crois que la lutte que la Turquie mène contre FETO serait plus facile à comprendre, si nous tenions compte des évènements survenus cette nuit-là dans leur vrai contexte et si nous voyons les développements dans une plus grande perspective. Car, il est clair qu'aucun Etat faisant face à une menace d'une telle ampleur, ne puisse se contenter seulement de traduire en justice les pions du putsch. Il va de soi que chaque Etat déploiera aussi tous ses efforts pour mettre à genoux et juger tous les membres de cette organisation néfaste.
C'est exactement cela que la Turquie fait depuis le 15 juillet 2016. Autrement dit, nous ne jugeons pas seulement les terroristes qui ont ouvert le feu sur le peuple dans les rues cette nuit-là, mais en même temps nous nous efforçons de traduire en justice tous les membres de cette organisation terroriste qui ont soutenu FETO volontairement par des moyens matériels et intellectuels. Bien entendu, cet effort juridique comprend également ceux qui avaient obtenu leurs fonctions dans les institutions publiques grâce à leur appartenance à cette organisation - en effet cette appartenance était leur seul mérite pour obtenir ces postes - ainsi que ceux qui ont abusé de leurs positions dans les médias, dans l'enseignement ainsi que les milieux d'affaires et de la politique pour le seul but de créer une base "légitime" aux actions de ladite organisation terroriste.
En effet, la lutte menée par la Turquie contre FETO, n'est sûrement pas sans précédent dans le monde. Par exemple, la Belgique avait entamé des poursuites judiciaires à l'encontre de 5% de sa population en raison de certaines activités suspicieuses au cours de la IIème Guerre Mondiale. De même, un demi-million de personnes en Allemagne de l'Est avaient été licenciées suite à l'unification de l'Allemagne après la Guerre Froide. Tous ces évènements démontrent clairement que, dans des conditions extraordinaires, les Etats peuvent prendre des précautions significatives afin d'assurer la sécurité et la paix au sein de leur pays.
Néanmoins, tous les pas dans la lutte contre FETO au lendemain du 15 juillet 2016 ont été franchis en toute transparence et en respectant la primauté du droit, en pleine coopération avec le Conseil de l'Europe. L'état d'urgence, par exemple, n'envisageait pas de limiter les droits et libertés fondamentaux, mais au contraire, celui-ci a été déclaré et mis en oeuvre afin de rendre l'appareil étatique plus efficace et assurer la sécurité du pays tout en poursuivant la lutte antiterroriste. En effet, vu que la Turquie est un Etat de droit, chaque citoyen à l'encontre duquel des poursuites judiciaires ont été entamées au cours de cette période, a le droit fondamental de porter plainte à la justice contre ces dernières et bénéficie également du droit de déposer un recours afin de préserver ses droits.
Effectivement, dans une période relativement courte de deux ans par rapport à la gravité de la menace, pratiquement toutes les procédures judiciaires et administratives ont été finalisées. Au cours de cette période, il y a eu, certainement, des gens qui ont été condamnés, mais également des milliers de personnes licenciées à tort qui ont été acquittées ou bien réintégrées dans leur ancien poste, suite à leurs recours devant les autorités compétentes. Les droits de ceux qui avaient été, d'une manière ou d'une autre, victimes des décisions prises pendant cette période, ont été restitués. Par conséquent, en vue du progrès dans la lutte contre FETO, la décision de révocation de l'état d'urgence, qui avait été exclusivement déclaré dans le cadre de cette lutte, a déjà été annoncée.
Finalement, après plus de deux ans, il est clair que la tentative de coup d'Etat du 15 juillet 2016 était un vrai et grand danger et que non seulement la Turquie, mais le monde entier, a échappé ce jour-là, à chuter dans un gouffre. La Turquie a mené une lutte considérable et déterminée contre cette grande menace, comme tous les pays l'auraient fait devant un tel danger. Elle l'a fait sans s'éloigner du principe de l'Etat de droit. En cette période ahurissante, bien sûr, il y a eu des erreurs. Cependant, la Turquie n'a épargné aucun effort afin de les résoudre, tout en respectant les principes généraux du droit. Et aujourd'hui, ayant fait un progrès significatif dans cette lutte, nous sommes actuellement en pleine période de normalisation.
D'autre part, la chose qui nous a le plus manqué durant cette période, était la compréhension et la solidarité envers le peuple turc et la Turquie, qui auraient pu être démontrées par les gouvernements de nos alliés occidentaux et leurs médias. En effet, nous nous sommes sentis bien seuls pendant cette période difficile. Le fait que nos amis occidentaux, au lieu de condamner cette organisation terroriste menaçant notre démocratie et souveraineté, ont critiqué, parfois d'une manière loin d'être constructive, les mesures entreprises de notre part pour lutter contre cette organisation était assez inquiétant. De plus, le fait qu'ils l'ont fait en se basant sur des informations arbitraires sans utiliser les canaux de dialogue existant entre nous, nous a causé une profonde tristesse.
Néanmoins, le temps est à présent venu de nous tourner vers l'avenir. Effectivement, le fait que toute la communauté euro-atlantique, y compris la Turquie, soit au même titre confrontée à de sévères menaces et défis, ne doit pas être perdu de vue. De nombreuses questions en matière de lutte contre le terrorisme, y compris FETO et PKK, les conflits au Moyen-Orient, la prolifération des armes de destruction massive, la crise migratoire, l'avenir du libre-échange international, jusqu'à la cyber sécurité, nous obligent à coopérer étroitement.
En effet, suite aux élections du 24 juin dernier, le nouveau gouvernement composé sous l'égide de M. Recep Tayyip Erdo?an, Président de la République de Turquie, a exprimé sa volonté de réaliser cette coopération de la manière la plus efficace possible, avec ses amis et alliés occidentaux, principalement l'UE, avec lesquels nous partageons des valeurs et idéaux mutuels, et de construire ensemble un avenir commun. Dans cette nouvelle ère, j'espère que nous allons laisser derrière nous les préjugés et les perceptions erronées, afin de mettre en oeuvre ensemble, au profit de nos peuples, une vision commune grâce à un dialogue et à une compréhension mutuelle, auxquels je fais confiance.
Par Levent Gümrükçü, Ambassadeur de la République de Turquie
http://m.levif.be/actualite/international/deux-ans-apres-la-tentative-de-coup-d-etat-en-turquie-l-exigence-d-une-reflexion-approfondie/article-opinion-866497.html