AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki Atatürkçü Düşünce Derneği'nde Genel Başkan Yardımcısı Oldu

AKUT Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, yaşamını vakfettiği sosyal sorumluluk çalışmalarına bir yenisini daha ekledi ve ADD Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Genel Başkan Yardımcısı oldu.

~~AKUT Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nasuh Mahruki, yaşamını vakfettiği sosyal sorumluluk çalışmalarına bir yenisini daha ekledi ve ADD Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Genel Başkan Yardımcısı oldu.

~~Nasuh Mahruki, profesyonel dağcılık kariyerinin zirvesindeyken iki dağcının tırmanış esnasında hayatını kaybetmesi üzerine arkadaş grubu ile AKUT Arama Kurtarma Derneği’ni kurdu. 1994 yılında, henüz 26 yaşındayken birkaç kişi ile başlattığı sivil örgütlenme, yıllar içerisinde dünyanın en başarılı sivil arama-kurtarma yapılanmalarından biri hâline dönüştü ve binlerce üyesi olan, ülkemize değer katan bir marka olmayı başardı.
Hâlen AKUT Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı, AKUT Spor Kulübü Başkanı ve AKUT Arama Kurtarma Derneği Onursal Başkanı olan millî dağcı Nasuh Mahruki, ülkemizdeki arama-kurtarma yapılanmasının bugünkü şekline evrilmesinde rol model olan çalışmaları nedeniyle sayısız ödül aldı.
AKUT dışında da pek çok sivil toplum kuruluşunda aktif olarak görev alan Mahruki, üyesi olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 28-29 Temmuz 2018’de gerçekleştirilen 15. Genel Kurul’unda Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 03 Temmuz 2018 günü gerçekleştirilen görev dağılımında ise Prof. Dr. Yalçın Karatepe ile birlikte, Genel Başkan Yardımcısı oldu.
Toplumsal sorunların çözümlenmesinde Atatürk ilkelerinin büyük bir birleştirici güç ve yol gösterici olduğunu vurgulayan Mahruki; Atatürk ilkelerine bağlı, sosyal sorumluluklarının farkında, vatanına katma değeri olacak gençler yetiştirilmesinde üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmek için yeni görevinde büyük bir mutlulukla çalışacağını belirtti.
Nasuh Mahruki sözlerine şöyle devam etti: "Bugün ülkemizin yaşadığı ağır yapısal ve toplumsal sorunların kökeninde, ülkenin kurucu iradesi olan adaletli, özgürlükçü, tam bağımsızlıkçı, sosyal ve demokratik bir Cumhuriyet olma idealinden ve bunların koruyucusu Atatürk ilke ve devrimlerinden uzaklaşmamız var. Bugünlerde çok kullanılan tabirle, tekrar fabrika ayarlarına, özümüze, kendi gerçeğimize dönmeden buradan çıkamayacağız. Çiçeği burnunda, yeni ADD Genel Başkan Yardımcısı olarak, yaş ortalaması 32 olan ülkemizde hem yüreği Atatürk'le atan gençleri bölgelerindeki ADD şubelerine üye olmaya, hem de Atatürkçü ilkeler etrafında kendi gelecekleri için bu değerlerin savunuculuğunu yapmaya, sorumluluk almaya davet ediyorum. Hep birlikte ülkemizi yeniden Atatürkçü rotaya geri getireceğimize de bütün kalbimle inanıyorum."
AKUT Vakfı Basın 


Özgeçmiş
Ali Nasuh MAHRUKİ

21 Mayıs 1968’de İstanbul’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladı. 1992 yılında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden, 2004 yılında Millî Güvenlik Akademisi’nden mezun oldu.

Millî sporcu, profesyonel dağcı, yazar ve fotoğrafçı olan Mahruki; üniversite yıllarında tanıştığı dağcılıkta gösterdiği üstün performansları ile dünya dağcılık tarihine damgasını vurdu.

Sovyet Asya’nın 7000 m.den yüksek beş tırmanışını da tamamlayarak, Rusya Dağcılık Federasyonu tarafından, “KAR LEOPARI” unvanı verilen Nasuh Mahruki; Everest Dağı’na tırmanan ilk Türk dağcı, dünyadaki ilk müslüman dağcı, YEDİ ZİRVELER projesini tamamlayan dünyanın en genç dağcısı oldu.

(Everest 8850 m. İlk 1995 2. 2010)

8000 m.den yüksek Cho Oyu (Türkiye’nin en yüksek solo tırmanışı), Lhotse ve K2 (Türkiye’nin en yüksek oksijen desteksiz tırmanışı) dağlarına oksijen desteksiz olarak tırmandı. 15 yıl aradan sonra 2010 yılında Everest Dağı’na bir kez daha tırmandı.
Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Sıkkım, Tibet, Bhutan, Moğolistan ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ayları bulan motosiklet yolculukları yaptı.
Liderlik, takım çalışması, kişisel gelişim, kendini tanıma, hedef odaklılık, kararlılık, disiplin, risk yönetimi gibi konularda motivasyon konuşmaları yapmakta ve seminerler vermekte olan Mahruki, bir üniversitede "Takım Çalışması ve Liderlik" dersi verdi, çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yaptı, çeşitli televizyon kanallarında belgesel programları hazırladı.
1994 yılında, yedi arkadaşı ile birlikte AKUT Arama Kurtarma Derneği’ni kuran Mahruki, arama-kurtarma çalışmalarındaki öncü sosyal girişimciliği nedeniyle Amerika’dan ASHOKA Vakfı’na Fellow (Yılın Dernek Adamı) olarak seçildi. (2004)
Filipinler’den ULUSLARARASI GUSİ BARIŞ ÖDÜLÜ’ne (2009), Bilkent Üniversitesi’nden Sosyal Bilimler alanında FAHRİ DOKTORA’ya (2012) layık görüldü; Moğolistan Kültür Spor Turizm Bakanlığı tarafından “JUUKH BICHIG” takdirnamesiyle ödüllendirildi. (2014).
AKUT Arama Kurtarma Derneği Kurucu Üyesi olan Mahruki, 18 yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Hâlen AKUT Derneği Onursal Başkanı, AKUT Vakfı Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanı, AKUT Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı, ADD Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı; UGSAD Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi, SAD Sualtı Araştırmaları Derneği, Gezginler Kulübü Derneği üyesidir. Ortak İdealler Derneği’nin ve Türkiye’de kurulan ASHOKA Vakfı’nın Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir.
Dağcılık, mağaracılık, yamaç paraşütü, aletli dalış, motor sporları, yelken ve bisiklet sporları ile ilgilenmekte olan Mahruki, hâlen 8-15 yaş arası çocuklara ve yetişkinlere yönelik “Doğada Liderlik” kampları düzenlemekte, Sözcü gazetesinde yazmaktadır.
Nasuh Mahruki, 2009 yılında, Himalayalarda Bhutan Krallığı’na yaptıkları bir motosiklet yolculuğu sırasında geleneksel bir düğün töreniyle Mine Mahruki ile evlendi. 2013 yılında oğulları Barlas, 2015 yılında kızları Bilge dünyaya geldi.
Eserleri:

Bir Dağcının Güncesi

Everest'te ilk Türk

Bir Hayalin Peşinde

Asya yolları
Himalayalar ve Ötesi
Yeryüzü Güncesi
Vatan Lafla Değil Eylemle Sevilir
Kendi Everest’inize Tırmanın


nasuhmahruki.com

kendieverestinizetirmanin.com

dogadaliderlik.com

oncevatan.org