Belçika'da "˜"˜Oldtimer" zamanı

~~Avrupa ve dünyada yaşanan ekonomik kriz ile oldtimer araçlara olan talepte bir patlama yaşanıyor. Belçika'da son 6 yıl içerisinde yapılan yasal düzenlemeler ile oldtimer araçlara olan talep, 5 kat artarak 127 bin araca ulaştı.

~~Avrupa ve dünyada yaşanan ekonomik kriz ile oldtimer araçlara olan talepte bir patlama yaşanıyor. Belçika’da son 6 yıl içerisinde yapılan yasal düzenlemeler ile oldtimer araçlara olan talep, 5 kat artarak 127 bin araca ulaştı. 2012 yılı verilerine göre, bu rakam yüzde 50 artış göstermiş oluyor. 2013’deki yasa değişikliğine ile oldtimer’ların trafikte süresiz kullanımı ile 7 gün 24 saat serbest bırakıldı. 2012 yılı verilerine göre 50 bin olan oldtimer araçlar, 2017 verilerine göre 127 bine ulaştı. Oldtimer’lar ile ilgili Avrupa Birliği’nde ise bir yasa değişikliğine gidilmesi hedeflenirken, üye ülkelerin farklı yaş uygulamaları ortak bir standarda ulaştırılması amaçlanıyor.

Yüksel: ‘‘Oldtimer’larda talep patlaması yaşanıyor’’

Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Belçika Federal Milletvekili Veli Yüksel, Avrupa Birliği ülkelerinde oldtimer durumunda, birbirlerinden farklı uygulamalara dikkat çekerek, ‘‘Her ülke kendi standart ve taleplere göre bir uygulama yapıyor’’ diyerek şöyle devam etti: ‘‘Örneğin Hollanda’da 20 yıllık bir araç oldtimer olarak tanımlanırken, bu Belçika için 25 yıl olarak belirlenmiş. Burada en önemli nokta ise, oldtimer olarak araçlar Ulaştırma Bakanlığı ve Vergi Dairesi’ne kaydedildiğinde, bunların vergilendirilmeleri, sigortalandırılmalarının çok düşük olması. Bu yüzden dolayı, 4- 5 yıl gibi bir kısa süre içerisinde, oldtimer araçlara olan talep patlama yaptı. Vatandaşlar, araçlarında süresiz trafiğe çıkabiliyor, işlerine gidebiliyorlar ve sigortalarına çok ucuz ücret ödeyebiliyorlar.’’

Yüksel: ‘‘Avrupa Birliği düzenlemeye gidiyor’’

Önceki yıllarda, sadece ‘‘haftasonları’’ ve ‘‘gezi’’ amaçlı trafiğe çıkabilen oldtimer araçların, artık günlük hayatta da kullanılabilindiğinin altını çizen Federal Milletvekili Veli Yüksel, ‘‘Vergisi ve sigortası çok ucuz. İnsanlar, yaşanan ekonomik krizden dolayı araçlarını oldtimerlardan yana kullanıyor. Avrupa Birliği, 2014 yılında sunulan bir yasa teklifi ile oldtimerların ülkelere göre değişen yaşlarında bir düzenlemeye gitmek istiyor. Belçika’da ise, ulaştırmanın farklı bölgelerde olduğunda kaynaklı, federal ve bölge hükümetlerindeki Ulaştırma Bakanlıkları arasında bir mutabakat sağlanamadığı için, bir sıkıntı sözkonusu. Ancak şu an için oldtimer araçların yıl tanımlaması ‘25 yıl’ olarak sabitlendirildi’’ şeklinde konuştu.