CHP BB Uğur Mumcu'yu unutmadı

CHP Belçika Birliği, 26 yıl önce bir suikastle katledilen Araştırmacı-Gazeteci, Yazar Uğur Mumcu'yu 27 Ocak Pazar günü Brüksel'deki birlik lokalinde gerçekleştirdiği bir programla andı.

CHP Belçika Birliği, 26 yıl önce bir suikastle katledilen Araştırmacı-Gazeteci, Yazar Uğur Mumcu’yu 27 Ocak Pazar günü  Brüksel’deki birlik lokalinde gerçekleştirdiği bir programla andı. 

 CHP BB  Uğur Mumcu’yu öldürülüşünün 26. Yılında, Mumcu ile yapılan röportajlar ve hayat hikayesini, kişiliğini ve gazeteciliğini anlatan 3 değişik video gösterimi, CHP BB Halk Tiyatrosu’nun Mumcu’nun 25 Ağustos 1975’te yazdığı “Sesleniş” adlı köşe yazısının şiirsel bir  okuması ve  CHP Korosu’nun sunduğu türkülerle andı.

CHP BB Başkanı Hasan Eryürük, CHP BB Kadın Kolları Başkanı Firdez Selvi anmada birer konuşma yaparken, CHP BB kurucularından ve Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Erdinç Utku’nun Uğur Mumcu’ya mektup adlı konuşması da yer aldı. Törenin sürpriz konuğu ise bir AB programı nedeniyle Brüksel’de bulunan Cumhuriyet Gazetesi Çevre ve Kent Muhabiri Hazal  Ocak’tı. CHP Belçika Birliği lokalini tıklım tıklım dolduran katılımcılar da Mumcu hakkında düşüncelerini paylaştılar.

Törende konuşan CHP BB Başkanı Hasan Eryürük, “Bugün ülkemizde gazeteciliğin geldiği noktada Uğur Mumcu gazeteciliğinin ne kadar hayati bir önem taşıdığını görüyoruz. Mumcu’nun bundan 30- 40 yıl önce yaptığı araştırmalar,  ülkemizin bugün geldiği durumun taa  o zamandan habercisiydi. Ancak Türkiye’nin bağımsız ve laik bir cumhuriyet olarak yaşamasını istemeyen karanlık güçler  Onu bizden bombalı bir suikastle aldı.  Bu karanlık güçler  Onun bedenini bizden aldı ancak unutturmayı başaramadılar. Başaramayacaklar da. Geride bıraktığı yüzlerce kitap, binlerce makale ülkemizin çağdaş, demokratik laik bir cumhuriyet olarak  kalması mücadelemizde bizlere ışık tutuyor” dedi.

CHP Kadın Kolları Başkanı Firdez Selvi ise “CHP Belçika Birliği olarak;  laik, demokratik ve bağımsız  Türk Cumhuriyeti’ni yıkmaya çalışan karanlık odaklara karşı, kalemiyle mücadele etmiş,  ülkemizin en önemli gazetecilerinden biri olan Uğur Mumcu’yu unutmamak, unutturmamak için  toplandık.  Demokratik bir ülke olmabilmek için medyanın  bağımsız ve objektif  olması şart.  Uğur Mumcu gibi bağımsızlığından, objektifliğinden, yazdıklarının bilgi ve belgeye dayanmasında şaşmayan, cesur  gazetecilerle medya bağımsız olur” dedi.

CHP BB Kurucularından  Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Erdinç Utku ise Uğur Mumcu için kaleme aldığı mektubu güncelleyerek konuşmasını yaptı. Utku “O tarafta eline ulaştı mı bilmiyorum ama sana ilk mektubumu katledilişinin 9. Yılında, 3 Şubat 2002 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde yazmıştım. Ondan 5 yıl sonra da Binfikir'de güncelleyerek kullandım.  Neredeyse her yıl sana mektup yazıp “yazdıklarının ve tespitlerinin birer birer gerçekleştiğini” rapor ettim. Halkının seni unutmadığını, Türkiye’de ve yurt dışında seni andığını belirttim. “KEŞKE GELEBİLSEYDİN UĞUR AĞABEY” diye bitti mektuplarım…/ Din-Ticaret-Siyaset konusunda söylediklerin, Suudi para destekli Rabıta’nın İslam’a ayar çekmesi konusunda sana bir örnek vereyim. Belki içinden tebessüm edersin Uğur Ağabey. Senin yıllar önce yazdığını nihayet Belçika hükümeti de gördü ve Brüksel’in göbeğindeki Merkez Cami’yi Suudiler’den geri almaya karar verdi. Belli ki Belçikalılar senin kitaplarını okumuyorlar...” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi Çevre ve Kent Muhabiri Hazal  Ocak ise “ 28 yaşında bir gazeteciyim. Uğur Mumcu ölüdürüldüğünde henüz 3 yaşındaydım. Kendisini bireysel olarak tanıma fırsatım olmadı ama Onun kitapları ve yazıları ile büyüdüm. En çok istediğim şey Uğur abi gibi gazeteci olmaktı ve  Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışmaktı. Şimdi Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışıyorum. Ülkemizde gazeteciliğin geldiği son durumu biliyorsunuz. Cumhuriyet Gazetesi  olarak  bağımsız medyanın son kalan kalelerinden bir elin parmaklarını geçmeyenlerden biriyiz. Uğur Abi’nin çizdiği yolda, bağımsız ve objektif gazetecilik mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

~Uğur Mumcu'yu anma etkinliğinde Muzaffer Topgüme'nin yönetiminde  'Brüksel Cumhuriyet Korosu' başarılı bir performans sergiledi,Koro Uğur Mumcu ve Cumhuriyet ile ilgili şarkı ve türküleri seslendirdiler. Koro davetliler tarafından alkışlarla desteklenedi.