ÜNİVERSİTELİ GENÇLER AVRUPA BİRLİĞİ'NDEKİ EĞİTİM, STAJ VE İŞ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ.

T. C. Brüksel ve AB Nezdinde Büyükelçilikleri ve T. C. Brüksel Başkonsolosluğunun ortak organizesiyle, Büyükelçilik "¹Şehit Diplomat Dursun Aksoy"º salonunda Belçika'da Üniversite eğitimi alan gençlere yönelik seminere ilgi hayli büyüktü.

T. C. Brüksel ve AB Nezdinde Büyükelçilikleri ve T. C. Brüksel Başkonsolosluğunun ortak organizesiyle, Büyükelçilik ‹Şehit Diplomat Dursun Aksoy› salonunda Belçika’da Üniversite eğitimi alan gençlere yönelik seminere ilgi hayli büyüktü.

20 Şubat 2019 Çarşamba günü gerçekleştirilen seminerde, ‹AB’nin Belçikalı Türk gençlerine sunduğu imkanlar ve yürütülen projeler, AB kurumlarında staj ve iş olanakları konuları hakkında konunun uzmanları gençleri detaylı bir şekilde bilgilendirdiler.
Seminere, AB Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Erasmus Üniversite temsilcileri ve kalabalık Üniversite öğrencisi katıldı.

Başkonsolos Karaoğlu: «Seminerin Üniversiteli gençlerimize çok yararlı olacağını düşünüyorum»

Sunum konuşmasını Başkonsolos Karaoğlu yaparak, ‹Öncelikle büyükelçilerim ve değerli üniversiteli gençler seminerimize hoş geldiniz. Avrupa Birliği’nin Belçikalı Türk gençlere sunduğu imkanlar, yürütülen prjeler ab kurumlarında staj ve iş imkanlarını anlatan bu seminerin özellikle Üniversiteli gençlerimize çok yararlı olacağına inanıyor, seminerin hayırlara vesile olmasını dilerim.
Bu programa katkıda bulunan tüm kuruluş temsilcileri ve konu uzmanı değerli akademisyen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum» dedi.

Büyükelçi Bozay: «Yunus Emre ne güzel söylemiş, ‹Kendine ne sanıyorsan ayrığa’da onu san»

AB Nezdindeki Daimi Temsilci Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay: «Öncelikle, Ülkemiz ve Avrupa arasında manevi köprülerin oluşmasına yararlı katkılarda bulunacak olan siz değerli öğrencileri, sevgiyle selamlıyorum.
«Bu ‹Erasmus Projesi› ile ilgili seminerin düzenlenmesindeki amaç,  farklı kültürlerin, farklı toplumların birbirlerini tanımasına vesile olmak için, bilinmeyen konuların anlatılmasıdır.
Bugün ki, sorunumuz dünyada olan müthiş ayrışma ve ötekileşme anlayışıdır. Öteki ayrımını aslında biz çok çok eskilerden Türkler olarak biliyoruz. Öteki kavramını da bence en güzel bir şekilde 13. yüzyılda Yunus Emre yapmış. ‹Öteki› adını kullanmayan Yunus Emre diyor ki,
«Sen sana ne sanırsan
Ayrığa da onu san
Vardır elbet anlamı
Dört kitabın buysa.»

Ayrı dinler, ayrı ırklar, ayrı kültürler olabilir. Fakat dört tane kutsal kitabın emrettiği şey «kendine ne sanıyorsan ayrığa’da onu san».
Ama bunu yapabilmek için ayrığı tanımanız ve onun içinde olmanız lazım. Mesleğimizin bize sunduğu katkıları 3 başlıkta toplayabilirim. Bir tolerans, insanlara hoşgörüyle davranmayı öğrendim. Çünkü aralarında yaşadığım toplumda farklılıkları gördüm, farklılıkların hoşgörüyle ancak, bir arada olacaklarını anladım. İki vizyon, mümkün olduğunca bakış açımızı genişletmek, Üç empati yapmak, Empati yapmak. Demek istediğim, karşınızdaki kişinin düşüncesine katılırsınız, katılmazsınız, ancak onu anlamak. Bence Erasmus’un en büyük özelliği sizlere bu özelliği sizlere bu vizyonu verecek. Benim gözümde en çok özendiğim şahıslardan biri kendi kız çocuğumdur, neden diyecek olursanız. Ben bir Boşnak kadınla evliyim.  Kızım hem boşmak hem de Türk kültürüne sahip. Bu arada Belçika’ya geldi üçüncü bir kültürü yaşayacaktır. işte bu nedenlerden dolayı bu, müthiş bir zenginliktir. Böyle bir zenginlik yok. Böyle bir zenginliği kazanabilecek kişilersiniz» dedi.

Büyükelçi Gümrükçü: «Bu toplantının Belçika-Türkiye ilişkilerine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum»

Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü ise yaptığı selamlama konuşmasında, «Hepinizi selamlıyorum. Ülkemiz, Belçika ve tüm Avrupa ülkeleri ilişkilerinde sizlerin kurulacak dostluk ve kültürel köprülerde çok önemli hizmetler yapacağınıza katkılarda bulunacağınıza yürekten inanıyorum. Sizler alacağınız güzel eğitimlerle geleceğimize yönelik bir manevi yatırım olacaksınız. Bu nedenlerden dolayı da sizleri çok önemsiyoruz.
belçika Türkiye ilişkileri çok hassas ve özel ilişkilerdir. yaklaşık 70 yıldan beri uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında birlikte çaba sarf ediyoruz. Olumlu siyasi ilişkilerimiz yanında, 10 milyonluk Avroya varan ekonomik ve ticari ilişkilerimiz var.
Benim için en önemli olan ve her iki ülke arasındaki ilişkilerde en özel ve en önemli husus, Belçika’da yaşayan 250 bine varan ‹Türk Belçika’lılar olarak, zaman zaman da ‹Belçika’lı Türkler› diye adlandırdığımız toplumumuzdur. İki ülkenin de vatandaşlığına sahip toplumumuzun varlığı kesintisiz ilişkilerimizin en önemli unsuru olarak görüyorum.»
Bugün burada yapılan bu toplantının da Belçika-Türkiye ilişkilerine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Sizlerin buradaki başarınız, buradaki entegrasyon alanında katedeceğiniz mesafeler çok önemlidir. Bizler sizleri bir dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Bu dostluk köprüsünün de her iki ayağında daha çok kuvvetlenmesine yol açacağına inanıyorum.
55 yılı aşkındır Türk toplumumuz Belçika’da entegrasyonu sağlamış durumdayız. Bugün 3. ve 4. jenerasyon kendi haklarını ve sorumluluklarını çok iyi bilen bir toplum olarak Belçika’da yaşamaktasınız. Yatay entegrasyonun başarmış durumdasınız, artık dikey entegrasyonda da başarıya ulaşabilmek için de hızla çalışmalısınız. Çünkü kuvvetli bir şekilde temsil edilmediğimizi düşünüyorum. Bu çerçevede bu açığımızı kapatmak için de, sizlere büyük görevler düşüyor. Bunları başarmak içinde iyi eğitime ihtiyaç var. Sizler eğitimizin önemini bilen gençler olarak buradasınız. Başarılarınızı babalarınız ve büyük babalarınıza borcunuz olarak düşünmelisiniz» dedi.

Eğitim uzmanlarının sinevizyon eşliğinde ‹Erasmus Eğitim Projeleri› hakkında bilgilendirmesi, soruların cevaplandırılması ve ikram ile program sona erdi.
www.belcikaaydinhaber.com