Geleneksel hale gelen Hingel Etkinliği, yine ilgi gördü.

~~Hollanda Sivaslılar Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "geleneksel hingel'' etkinliği yine ilgi gördü. Hingel programına sivil ve siyasi toplum kuruluşu temsilcileri ve Sivaslılar katıldı.Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara Hingel ikramı yapıldı.

~~Hollanda Sivaslılar Platformu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "geleneksel hingel’’ etkinliği yine ilgi gördü. Hingel programına sivil ve siyasi toplum kuruluşu temsilcileri ve Sivaslılar katıldı.Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara Hingel ikramı yapıldı.

Hingel etkinliğine, Amsterdam Başkonsolsosu Engin Arıkan,  Denk Partisi Başkanı ve Milletvekili Selçuk Öztürk, Hollanda Ülkücü Türk Dernekleri Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik, Türkevi Aaraştırmaları Merkezi Başkanı Veyis Güngör, İşadamları, sivil ve siyasi toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

HİNGEL BULUŞMAMIZA VESİLE
Amsterdam’da düzenlenen Hingel Etkinliği, Neyzen İbrahim Ünal tarafından icra edilen Ney Taksimi ile başlayan programın açılış ve selamlama konuşmasını yapan Hollanda Sivaslılar Platformu Başkanı İbrahim Çitil, Sivaslılar Platrformu’nun devam eden çalışmalarını ve projelerini anlattı, çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
Sivas’ın lezzetlerinden biri olan Hingel etkinliği münasebetiyle biraraya geldiklerini anlatan Başkan Çitil şunları söyledi; “Öncelikle, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Hollanda Sivaslılar Platformu’nun geleneksel hale gelen Hingel Etkinliği’nin üçüncüsünü onurlandıran değerli misafirlerimize ve siz değerli hemşehrilerime hoş geldiniz, şeref verdiniz. Ayrıca, Çanakkale Şehitlerimi Rahmetle anıyorum ve geçtiğimiz günlerde yaşanan Yeni Zelanda’daki Müslümanlara yönelik Irkçı katliamı şiddetle kınıyorum.

Davetimizi kabul ederek bizleri şereflendiren Amsterdam Başkonsolosumuz sayın Engin Arıkan beye ve siz değerli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine sonsuz teşekkürlerimi belirtmek istiyorum. Birlik, beraberlik, kardeşlik ruhuna en çok ihtiyaç duyduğumuz zaman diliminde bütün sivil ve siyasi toplum kuruluşlarının temsilcilerini ve çeşitli grupları bu şekilde bir araya getirerek kaynaştırmaya ve memleketlerini unutmadan, özlem ve hasretlikleri paylaşarak aza indirmeye çalışıyoruz. Bizler memleketimizin birer gönüllü kültür elçileri olarak, bu tür etkinliklerle insanların birbirini tanımasına vesile oluyor, aramızdaki dayanışmayı ve kaynaşmayı sağlıyoruz.

Sivas İç Anadolu'nun doğusunda yer alan, konar-göçer kervanların geçtiği tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması nedeniyle tarihte önemli bir yerleşim yeridir, kiltürlerin harmanlandığı büyük bir şehirdir. Bu tür etkinliklerle Sivas´ın  zengın tarihini, kültürünü, ve zengin mutfağını buradaki insanımıza, çocuklarımıza, gençlerimize,  siz değerli dostlarımıza Sivas’ın lezzetlerini tattırmak ve tanıtmak istiyoruz. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde maddi ve manevi katkıda bulunan, başından beri bizleri teşvik eden, her türlü desteği sağlayan herkese teşekkürü bir borç biliriz. Ayrıca, bu Hingelin hazırlanmasında katkıda bulunan Eyüp Sultan Kadın Kolları’nın ellerine sağlık. Konuşmamı  Sivas’la özdeşlesen bir deyimle bitirelim, ‘Gelin Canlar Bir Olalım Diri Olalim” dedi.

BU TÜR BİRLİKTELİKLER DEVAM ETMELİ
Programa katılan ve Sivaslılar Platform üyelerine çalışmalarından dolayı teşekkür eden Türkiye Cumhuriyeti’nin Amsterdam Başkonsolosu Engin Arıkan da yaptığı selamla konuşmasında, ‘’Bu tür sosyal ve kültürel faaliyetleri önemsiyoruz. Öncelikle, 18 Mart  Çanakkale Zaferini kutluyorum. Bu kutlu zaferi bizlere kazandıran başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Şehitlik mertebesine erişen kahramanlarımızı, Gazilerimizi ve tarih boyunca vatanımızın, bayrağımız için kendilerini feda eden şehitlerimizi, teröristler tarafından katledilen diplomatlarımızı saygıyla, rahmetle anıyorum ruhları şad olsun. İstiklal Mücadelemizin tarihinde Sivasın da çok önemli yeri var. 4-11 Eylül 1919 tarihlerinde bu yıl 100’ncü yılını yaşayacağız. Sivas’ta bağımsızlık ve istiklal mücadelemizin kararları alındı. Bu yüzden çok önemli bir şehirden geliyorsunuz, sizlere imreniyorum.’’

Başkonsolos Arıkan,’’Bugünde burada Sivas’ın geleneğinden kültüründen gelen bir vesileyle biraraya geldik. Birazdan tadacağımız bu Hingeli hazırlayan Hanımefendilere, ayrıca bizleri davet eden,  biraraya gelmemizi, buluşmamızı sağlayan Hollanda Sivaslılar Platformu’na ve katkıda bulunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Son olarak, Yeni Zelanda’da onlarca kardeşimiz katledildi, şehit oldu. Bu tür zihniyetteki kişilerle hukukun içinde kalarak, demokratik haklarımızı koruyarak mücadelemizi yapmalıyız. Boyun eğmemeliyzi. Bu tür etkinliklerin ve birlikteliklerin devam etmesini diliyorum.’’ diye konuştıu.

TANIŞ OLMAYANLAR TANIŞ OLDU.
Düzenlenen programın Türk insanının kaynaşmasına vesile olduğunu belirten Hollanda Ülkücü Türk Dernekleri Federasyon Genel Başkanı Murat Gedik: ‘’Hollanda Sivaslılar Platformu tarafından tertiplenen bu Hingel programından dolayı çok sayıda insanımız bir araya getirilmiş oldu. Siyasetle, sivil toplum kuruluşları ile, iş hayatı ile ilgilenen ve onları temsil edenler bir araya gelmiş oldu. ‘Hingel programı’ Sivas mutfağının vazgeçilmezi olan Hingel’i sadece tanıtmamış, aynı zamanda toplumumuzun bir araya gelmesine vesile olmuştur. Güzel bir ortam oldu. Uzun zamandır bir araya gelemeyenler bir araya geldi, tanış olmayanlar tanışmış oldu. Umarım bu tür programların devamı gelir. Burada sadece Sivas’ımız tanıtılmamış, hem de toplumumuzun farklı alanlarda görev alanlar bir araya gelmiş oldu. Ayrıca, Sivas, kahramanlarıyla, türküleriyle, ozanlarıyla ve zengin mutfağıyla önemli bir şehrimizdir. Türk insanının biraraya gelmesine vesile olan bu tür yapılanmaların ve kültürel etkinliklerin devamını diliyorum. Hepiziz sevgiyle selamlıyorum.’’dedi

SİVAS’IN HİNGELİ  ÖRNEK TEŞKİL ETMELİ
Etkinliğe katılan Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör ise yaptığı değerlendirmesine şunlara söyledi: ’’Sivas’ın zengin mütfak kültürünün de tanıtımına katkı sağlayan ve insanları bir araya getiren bu etkinliği hayli önemli bulduğunu söyleyer. Hollanda Sivaslılar Platformu tarafından organize edilen Hingel etkinliğinde devletimizin temsilcisi, siyaset, girişimciler ve sivil toplum temsilcileri buluştular. Sivas’ın özel yemeği olan Hingel ikram edildi. Katılımcılar çeşitli konuşmalarla, duygu ve düşüncelerini tek tek dile getirdiler. Birlik ve beraberliğe örnek teşkil eden etkinliğin, diğer kurum ve kuruluşlara da örnek teşkil etmesini temenni ediyorum. Önemli ve yararlı bir buluşma olduğuna dikkat çekmek istiyorum.’’ ifadelerine yer verdi:

Program,  ikram edilen Hingel’in, turşunun ve tatlının ardından fotoğraf çekimi ile sona erdi.