Belçika İslam Federasyonu geleneksel kurumsal iftarını gerçekleştirdi

Belçika İslam Federasyonunun (BİF) 10 Mayıs 2019 tarihinde BİF merkez binasında bu ramazan ayında da geleneksel iftar daveti düzenlendi.

Belçika İslam Federasyonunun (BİF) 10 Mayıs 2019 tarihinde BİF merkez binasında bu ramazan ayında da geleneksel iftar daveti düzenlendi.

Katılımcılar arasında İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Sekreteri Bekir ALTAŞ ve Teftiş Başkanı Adem KAYA, T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad KIRBAŞLI KARAOĞLU, T.C. Anvers Başkonsolosu Metin ERGİN, T.C. Belçika Din Müşaviri Abdullah GÜMÜŞSOY, T.C. Belçika Eğitim Müşaviri Vekili Ali ÖZGÜR, Belçika İslam temsil Kurumu (E.M.B) Başkanı Mehmet ÜSTÜN ve çalışanları, Federal Milletvekili ve Sint Josse Belediye Başkanı Emir KIR, Belçika’daki İslami Kuruluşların Koordinasyon Kurulu (C.İ.B.) sözcüsü Coşkun BEYAZGÜL ve üye kurum temsilcileri, Schaerbeek Başrahibi Eric Vancraeynest,  Brüksel Bölgesi Milletvekilleri (Şevket TEMİZ, Hasan KOYUNCU, Mahinur ÖZDEMIR), Schaerbeek , Sint Josse, Evere ve Zaventem’den Encümenler (Sadık KÖKSAL, Mehmet BİLGE, Belma TEK, Hamid AKAYCHOUH, Lydia DESLOOVER), BİF eski dönem başkanları, BİF’e bağlı resmi okullar yetkilileri, AA Belçika genel yayın müdürü Yusuf KAYA, STK temsilcileri (Diyanet Vakfı, R.M.B., Belçika Ehli Beyt, Menzil Vakfı, Arnavut Camiler Federasyonu, Afrika Camiler Birliği, C.C.İ.B. : Belçika İslamofomi Karşıtları Topluluğu, C.S.M., V.O.E.M.) BİF Bölge Yönetim Kurulu mensupları, entellektüeller ve basın mensupları bulunmaktaydı.

Sunumunu Muhammed Şahin’in yaptığı iftar programı, Ali İhsan ÖZTÜRK’ ün açılış Kuran-ı Kerimi ile başladı ve BİF başkanı Muhammed Ünal’ın açılış konuşmasıyla devam etti.

Açılış konuşmasında düzenlenen iftar yemeğine katılımcılar sayesinde oluşan tablo, Ramazan ayının farklı etnik kökenlerden insanları birleştirici ruhunu tam olarak yansıttığını ifade etti. Hucurat suresinin 13. ayetinden örnek vererek, insanlar Allah tarafından farklı ırk ve kültürlerde yaratılmış olduğunu ve Allah’ın buradaki muradı, insanların birbirlerini tanıyıp kaynaşmasıdır dedi ve sözlerine büyük İslam âlimi İmam Gazâli’nin orucu üç türdeki tasnifini şu şekilde aktardı : “İnsanların çoğu yememek, içmemek ve orucu bozacak şeylerden uzak durmak suretiyle oruç tutarlar. Bir diğer grup bunlara ek olarak diğer organlarına da oruç tutturur. İnsanlardan seçkin bir grup ise iki gurubun orucu ile beraber kalbiyle de oruç tutar. Yani bunlar orucu yürekten tutanlardır. ”

Başkan Ünal, ramazan ayının manevi yönü ağır bastığını, ramazan her şeyden önce bir murakabe ayı olduğunu ve aynı zamanda toplumsal barış ayı ve dayanışma ayı olduğunu ifade etti.

Bu bağlamda Ünal şu üç hususu aktardı :

“İlk olarak: Ramazan maneviyatı münasebetiyle murakabe ayıdır.

Murakabe; Allah ile olan münasebeti, Kur’an okumayı ve öğrenmeyi, namazları ve diğer ibadetleri sağlamlaştırmak adına günlük yaşamın koşuşturmacasından uzaklaşmak anlamına gelir.

İkinci olarak: Ramazan barış ayıdır. Ramazan ayında nefsin imtihanı ve tekâmülü tam da burada kendini gösterir. Hz. Peygamber (S.A.V.) orucun kalkan olduğunu ve onu tutanı koruduğunu bize öğretmiştir.

Üçüncü olarak: Oruç ayı tanış olma ve eski dostlukları tazeleme ayıdır.”

Başkan Ünal günümüzde dünya üzerinde yeterince kötülük mevcut olduğunu, bu kötülüklerin üstesinden ancak barış ve birbirimizi daha iyi tanımak suretiyle gelinebileceğini söyledi ve örnek olarak hem Belçika’da hem de Avrupa’da giderek yaygınlaştığına şahit olunduğu aşırı sağ konusunu ele aldı. Aşırı sağın toplumun tamamını tehdit ettiği ve Yeni Zelanda ile Sri Lanka saldırıları örnek vererek, ırkçılık ve nefretin ne raddeye varabileceğini ifade etti.

Ünal, bu hususta asla ümitsizliğe kapılmaması ve tam aksine, daha fazla iletişim, daha fazla toplumsal birliktelik, daha iyi bir toplum için çabalamayı kendimize şiar etmemiz gerektiğini soyleyerek bu bağlamda : “BİF olarak katkı sunmaya, kendi üzerimize düşeni yapmaya her zaman hazırız ” dedi.

Son olarak 26 Mayıs daki seçimlere vurgu yaparak başkan Ünal : “Hem seçimlerin hem de seçim sonrası hükümet kurma görüşmelerinin sağduyulu bir ortamda gerçekleşmesini ülkemizin gerçek manada var olan sıkıntılarına odaklanıldığı, vatandaşın refahının öncelikli tutulduğu, nefret söylemlerinden ve ötekileştirmelerden uzak olunduğu, huzurun tesis edildiği bir hükümet diliyoruz.” diye ifade ederek misafirlere davete icabetlerinden dolayı teşekkür etti ve hayırlı ramazanlar diledi.

T.C. Brüksel Başkonsolosu Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu selamlama konuşmasında bu akşamki davetliler arasında Belçikalı ve diğer milletlerden olan dostlarla da bir arada olunduğuna dikkat cekti ve bu birliktelik çağımızın vebası olan islam karşıtlığı, yabancı düşmanlığına verilecek en güzel cevaptır diye ifade etti. Başkonsolos İslamın bu değerleriyle paylaşmakla ve konuşmakla bahsi geçen sıkıntıların hepsinden yakın zamanda kurtulacağımıza yürekten inandığını söyleyerek: “Bu kalabalık masalarda bütün dostlarımızı gördüğümüzde Belçika Türk toplumunun elli yıl gibi bir sürede ne kadar yol katettiğini takdir ediyor, hepinizle başkonsolosluk olarfak gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Ardından söz alan İGMG Genel Sekreteri Bekir Altaş geleneksel hâle gelmiş olan iftar davetleri hepimizi ilgilendiren hususlarda fikir alışverişinde bulunmak, dostlukları pekiştirmek ve tanışıklığımızı artırmak adına çok önemli fırsatlar sunuduğunu söyledi.

Altaş, Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrindeki ve Sri Lank’daki saldırılar ile alakalı nefretin nelere yol açabileceğini, insanı ne hâle dönüştürebileceğini ve nasıl da canavarca eylemler yapmaya itebileceğini bizlere bir kez daha gösterdiğini ifade etti.

Bu hadiseler her ne kadar acı ise, sonrasında verilen tepkiler de bir o kadar ümit verici olduğunu söyleyen Altaş, Christchurch saldırısı sonrasında IGMG’ye bağlı cami cemiyetlerinin büyük bir dayanışmaya şahit olduklarını ve bu dayanışma sayesinde saldırganın yaptığı bu eylemle toplumumuzu ayrıştırmak olan hedefine ulaşamadığını ifade etti. Ayrıca, “Bugün eskisinden daha güçlü ve birbirimize daha kenetlenmiş vaziyetteyiz.” diye söyledi.

“Bu olumlu tecrübeden hareketle, bizler de Sri Lanka saldırılarından sonra aynı şekilde, Avrupa genelinde temsilcilerimiz Hıristiyan topluluğunun hüznünü paylaşmak için kiliselere gittiler. Belçika’da temsilcimiz olan BİF’te, Brüksel’de bulunan Saint-Servais Kilisesi üyeleri tarafından memnuniyetle karşılandı ve bu bağlamda yetkili başrahip Eric Vancraeynest beye tesekkurlerimi arz ederim. İşte, paylaşmanın ve karşılıklı anlayışın getirdiği saygı ve toplumsal birliktelik olduğunu almamız gereken en önemli derstir.” diyerek, Altaş konuşmasını tamamladı.

Son konuşmacı olarak sözü alan Beçika İslami Temsil Kurumu (EMB) başkanı Mehmet Üstün, EMB Belçika’daki müslümanları alakadar eden bütün konularla ilgileniyor, elektrosöksüz kesim yasağı ve Brüksel Merkez camiinin durumu bunlardan iki örnektir dedi. Ayriyeten Yeni Zelanda saldırıları sonrasında bizzat ziyarete gidip ailelerle görüştüğünü, orada hüzünle birlikte umut, birlik ve beraberlik gördüğünü söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Katılımcıların memnuniyetle ayrıldığı iftar programı son buldu.

Haber : Fatih M. Bayraktar