GELENEKSEL OLARAK DÜZENLENEN 'TÜRKİYE BİLGİ YARIŞMASI' FİNALİNİN 7.Sİ VERVİERS'DE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Her yıl geleneksel hale gelen "˜Türkiye Bilgi Yarışması'nın 7.sinin finali, bu yıl 25 Mayıs 2019 günü Verviers'de gerçekleştirilecektir.

Her yıl geleneksel hale gelen ‘Türkiye Bilgi Yarışması’nın 7.sinin finali, bu yıl 25 Mayıs 2019 günü Verviers’de gerçekleştirilecektir.

Bu yarışmanın fikir babalığını yapan ve Gold Fm sunucusu Esen Kalın, Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçilik Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür ve Koordinatör öğretmen M. Kemal Aydın 12 Mayıs pazar günü saat 16.00 da Brüksel Lale Pide'de düzenledikleri bir basın toplantısı ile yarışma hakkında bilgiler verdiler.

Eğitim Müşavir vekili Özgür: Amaç Türk dilini ve Kültürünü Unutturmamak

Belçika'da Brüksel ve Valon bölgesinde yaklaşık 1500 öğrenciye 25 öğretmen ile Türkçe ve Türk kültürü dersleri verdiklerini hatırlatan Eğitim Müşavir vekili Ali Özgür, "Türk dilini ve kültürünü unutturmamak, gelecek nesilleri dillerine ve kültürlerine bağlı olarak yetiştirmek öncelikli amacımızdır. Verdiğimiz derslerin yanı sıra çeşitli etkinlikler vasıtası ile de hem yaptığımız işleri halkımıza sergilemek hem de çocuklarımızın motivasyonlarını biraz daha yükseltmek için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bunlardan en klasik ve geleneksel hale gelen Türkiye Bilgi yarışmasıdır.  Yarışmanın amacı 'ilköğretim çağında olan Türk kökenli öğrencilerimizin Türkçe ve Türk Kültürü derslerine ilgisini artırmak, Türk tarihi ve kültürünü, Türkiye'nin zenginliklerini fark ettirerek bu alanda onları araştırmaya sevk etmek ve öğrenmeye teşvik etmektir. Düzenlenecek yarışmaya 7 bölgeden 2 şer öğrenci eleme usulü ile katılacaktır. Türkçe ve Türk Kültürü derslerine devam eden 4-5-6 sınıf öğrencileri arasında öğretmenler tarafından seçilecek öğrenciler bölge elemelerine tabi tutulacak. Bölgelerinde grup birincileri olan öğrenciler 25 Mayıs'ta Verviers'deki finalde yarışmaya hak kazanacak." diye konuştu.

Kemal Aydın: Yarışmada 20 soru sorulacak

Brüksel Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliğinde Koordinatör öğretmen  olarak görev yapan Kemal Aydın ise "Bu yıl milli eğitim bakanlığı tarafından yurtdışı eğitim programında yapılan değişiklik sebebi ile yeniden basılan kitapların bizlere ulaşması biraz gecikti. Bu yüzden bilgi yarışması için hazırlanacak çocukların adapte olması ve soruların hazırlanması biraz zaman aldı. Öğrencilerimize Bayramlar ve Kutlamalar, Ben ve Ailem, Farklılıklar, Geçmişe açılan Kapı, Gezelim Görelim, İnsan ve Doğa, Oyun ve Eğlence, Sanat ve Edebiyat, Genel Kültür, Güncel Konular başlığında  her temadan 2'şer soru hazırlandı. Bilgi yarışmasında çocuklarımıza 20 soru yöneltilecek. Yarışmanın eşitlikle sonuçlanması halinde ise yedek sorulara baş vuracağız açıklamasında bulundu.

Esen Kalın: Türkiye Bilgi Yarışması diğer ülkelere örnek oldu

Program sunuculuğunu üstlenen Gold Radyo program yapımcılarından Esen Kalın ise " 2013 yılında ilk defa benim girişimlerimle başlayan Türkiye Bilgi Yarışması'nın 7'cisini düzenleyeceğiz. Belçika'da ilk defa düzenlediğimiz bilgi yarışmasının artık Avrupa'nın diğer ülkelerinde de yapılıyor olması, bu projenin fikir üreticisi olarak beni çok gururlandırıyor. Bizden sonra gelecek arkadaşlarında bu projeyi uzun yıllar devam ettirmesi arzusundayım.  Bu yarışmanın amacı Belçika'da yaşayan Türk kökenli öğrencilerimize Türk kültürünü aşılamak, ana dilleri olan Türkçe'ye daha fazla önem vermelerini sağlamaktır. Bu etkinliğin kesinlikle bir ticari amacı ve getirisi yoktur. Bununla birlikte yarışmalar sonunda sponsorlarımızın desteği ile vereceğimiz ödüllerle öğrencilerimizi teşvik ederek, Türkçe'nin gelişmesine katkı sunmaktır." diyerek Başta eğitim müşavirliği olmak üzere katkı veren kuruluşlara teşekkür etti.

Ödüllendirme

25 Mayıs 2019 Cumartesi günü Saat 15:00'da Verviers Orhangazi Türk Kültür Derneği'nde yapılacak finalde birinci gelen ekibe kişi başı 200 euro para ödülü verilecek. İkinci olan ekibe kişi başı 100 euro para ödülü, Üçüncü olan ekibe ise 50 şer euro para ödülü verilecek. Haber: Şükrü Sağlam