Belçika - 2019 seçimlerinden çıkan ilk önemli sonuçlar / Zehra ÖZER

Belçika genelinde dün yapılan Federal Parlamento seçimlerinin en büyük galibi AÈ™ırı Irkçı ve Sağ Eğimli Vlaams Belang Partisi çıktı. İlk sonuçlara göre Flaman Milliyetçi N-VA Parti'si Belçika'nın birçok yerinde kayba uğrasa da, yeni hükümetin Flaman milliyetçiler tarafından kurulucağı, kaçınılmaz gibi görünüyor.

~Belçika genelinde dün yapılan Federal Parlamento seçimlerinin en büyük galibi AÈ™ırı Irkçı ve Sağ Eğimli Vlaams Belang Partisi çıktı. İlk sonuçlara göre Flaman Milliyetçi N-VA Parti’si Belçika'nın birçok yerinde kayba uğrasa da, yeni hükümetin Flaman milliyetçiler tarafından kurulucağı, kaçınılmaz gibi görünüyor.

~İlk sonuçlar gelmeye baÈ™ladığında bile AÈ™ırı Irkçı ve Sağ Eğimli Vlaams Belang Parti'nin güçlü bir sonuç elde ettiği gözlerden kaçmadı. Birçok politikacı Vlaams Belang’ın başarısından Flaman Milliyetçi N-VA partisini sorumlu tutuyor. Bruno Tobback (sp.a), "N-VA, Vlaams Belang’a daima kırmızı halı sermiÈ™tir" dedi. Ayrıca Open Vld’nin Avrupa listesinde ikinci sırada yer alan Hilde Vautmans, suçu açıkça N-VA’ya attı. Brüksel PS Parti başkanı Laurette Onkelinx'de, "N-VA’nın son beş yılda yaptığı söylemler aşırı sağa çok yakındı. İnsanlar kopya yerinde orijinalini  tercih ettiler" dedi.

Seçimler Meclis'e daima yeni siyasetçiler kazandırır ve aynı zamanda tanıdık birkaç yüzün kaybolmasına neden olur.

Genel bakış

N-VA, meclis'te en çok sandalye kaybeden partidir,  bu da bazı tanıdık yüzlerin meclisten ayrılması anlamına gelir. Kaybolan önemli isimler: Meclis Başkanı Siegfried Bracke, Johan Klaps,  Koenraad Degroote, An Capoen, Brecht Vermeulen, Daphne Duméry, Werner Janssen en Peter Luykx, ayrıca Flaman meclisinden gelen Ludo Van Campenhout, Lies Jans ve Lieve Maes.

Ayrıca Open Vld parti'nin meclisten ayrılan önemli isimleri: Sandrine De Crom, Veli Yüksel (seçimlerden kısa bir süre önce CD &V partisinden gelmişti), Nele Lijnen ve Luk Van Biesen.
Aynı durum birçok CD&V siyasetçileri için de geçerli: Griet Smaers, Roel Deseyn, Stefaan Vercamer, Raf Terwingen ve Sonja Becq.

YeÈ™iller partisinde Flaman Parlamentosu'ndan gelen Anne Dedry ve Ingrid Pira ve 11.11.11’in eski CEO'su Bogdan Vanden Berghe de seçilemedi.

SP.a parti'den Hans Bonte'da kaybolan isimler arasında.