AVRUPA'NIN BAŞKENTİ BRÜKSEL'DE 'KARABAĞ ORKESTRASI'NDAN MUHTEŞEM MUGAM KONSERİ

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. yıl kuruluşu ve Azerbaycan'ın UNESCO'ya girişinin 25. yıldönümü çerçevesinde Avrupa ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de Azerbaycan'ın tanınmış Mugam sanatçısı Mesum İbrahimov ve orkestra arkadaşları, Tar "“ Elchin Hashimov, Kamancha "“ Elnur Ahmadov ve Nagara "“ Kamran Karimov Brüksel Müzik Müzesi salonunda muhteşem bir konser verdiler.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 100. yıl kuruluşu ve Azerbaycan’ın UNESCO’ya girişinin 25. yıldönümü çerçevesinde Avrupa ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de Azerbaycan'ın tanınmış Mugam sanatçısı Mesum İbrahimov ve orkestra arkadaşları, Tar – Elchin Hashimov,  Kamancha – Elnur Ahmadov  ve Nagara – Kamran Karimov Brüksel Müzik Müzesi salonunda muhteşem bir konser verdiler.

Azerbaycan Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Fuad İsgandarov ve Nato Nezdinde Büyükelçisi Qaya MÉ™mmÉ™dov’un konuklarını ağırladığı konsere, Diplomatik misyon şefleri yanında, STK temsilcileri, sanat ve müzik dünyasından seçkin davetliler katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçisi Levent Gümrükçü eşi Simay Gümrükçü’yle birlikte izlediği muhteşem konserde açılış konuşmasını yapan Müsteşar Zaur Ahmadov davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek, konuşmasını yapmak üzere Büyükelçi Fuad İsgandarov’u davet etti.

Azerbaycan Brüksel Büyükelçisi İsgandarov yaptıüı selamlama konuşmasında. “genç Cumhuriyetimizin 100. Yılı, ülkemizin UNESCO’ya katılımının 25. Yılı münasebetiyle düzenlediğimiz ‘Mugam Konserimize hoş geldiniz. Azerbaycanımızın kendine has olan ve dünyada tek olan Mugam sanatının en önemli sanatçılarından olan ‘Mesum İbrahimov ve saz ekibi arkadaşları bu akşam sizlere muhteşem bir konser sunacaklardır. İlgiyle izleyeceğinizi umuyorum. Değerli sanatçılarımıza huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İyi dinlemeler” dedi.

Müzik Enstrümanları Müzesi'ndeki verilen konserde saz arkadaşlarıyla muhteşem bir konsere imza atan sanatçı Mesum İbrahimov ‘Can Azerbaycan’ ‘Vatan Yahşıdı’ ‘Çırpınırdı Karadeniz, bakıp Türk’ün bayrağına’, ‘Sarı Gelin’, Şehriyar’dan ‘Nevruz Bayramı’ ve bir çok türküyü güzel sesiyle Mugam makamında okudu.

Davetlilerin ayakta alkışladığı sanatçı ve ekibi bir buçuk saatlik konseri nefesler tutularak büyük bir huşu içerisinde dinlendi.

Mest eden 'Mugam konseri sonrası, verilen resepsiyonla program sona erdi.

Mugham Azeriler Hakkında

Mugham Grubu "Karabağ"

Mansum Ibrahimov başkanlığındaki grup 1998 yılında kuruldu. Grubun adı, grup üyelerinin geldiği Karabağ bölgesinden geliyor.

Grup şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Hollanda, Fransa, Lüksemburg, Letonya, İtalya, İspanya, İsviçre, Ukrayna, Beyaz Rusya, Rusya, Brezilya, Mısır, İran ve diğer birçok ülkede.

Grup ayrıca senfoni orkestrasıyla senfonik mugamgüller gerçekleştiriyor. Arjantin, İsrail, vb. Müzik grupları ile sentetik müzik konserleri verdi.

Azerbaycan mugham

https://ich.unesco.org/fr/RL/le-mugham-azerbaidjanais-00039

UNESCO'nun 2008 İnsanlık Maddi Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yazılı olan Azerbaycan mugamı, kendisini yüksek derecede doğaçlama yapan geleneksel bir müzik türüdür. Klasik ve akademik müzik, aynı zamanda popüler melodileri, ritimleri ve ozan kökenli performans tekniklerini içerir ve ülke genelinde birçok bağlamda uygulanır. Azerbaycan mugam gülünün çağdaş yorumları, ülke tarihinin farklı dönemlerini yansıtıyor.  www.belcikaaydinhaber.com