MİLLİ MÜCADELEDE "˜İLK ADIMDAN KURULUŞA' SERGİSİ BRÜKSEL'DE AÇILDI

Belçika'nın saygın üst çatı kuruluşlarından kısa adı BTDB olan, "˜Belçika Türk Dernekler Birliği' (Turkse Unie van Belgie) Milli Mücadele yıllarında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsuna çıkışının 100. yıldönümü nedeniyle, Samsun valiliğince hazırlanan "˜Milli Mücadele Yıllarında İlk Adımdan Kuruluşa' sergisi, Gent ve Genk'ten sonra, Brüksel'de de sergilenmeye başladı.

Belçika’nın saygın üst çatı kuruluşlarından kısa adı BTDB olan, ‘Belçika Türk Dernekler Birliği’ (Turkse Unie van Belgie) Milli Mücadele yıllarında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkışının 100. yıldönümü nedeniyle, Samsun valiliğince hazırlanan ‘Milli Mücadele Yıllarında İlk Adımdan Kuruluşa’ sergisi, Gent ve Genk’ten sonra, Brüksel’de de sergilenmeye başladı.

BTDB Brüksel Temsilciliği’nin Chaussée de Haecht 173, 1030 Schaerbeek bulunan salonunda, 26-29 Ekim 2019 günleri arasında, hergün saat 12,00’den, 19.00’a kadar açık olacaktır.

Sergi, verilen kokteyl sonrası, açılış kurdalesı kesilerek hizmete girdi. Açılış kurdelasını Büyükelçi Gümrükçü, Başkonsolos Karaoğlu, Samsun Vali Yardımcısı Balcı ve BTDB Başkanı Can birlikte kestiler. Milli mücadeleyi çok güzel şekilde anlatan bu sergiye tüm vatandaşlarımızın davetli olduğu açıklandı..

Sergi, Toussaint tatilinde çocuklarımız için de güzel bir fırsat olacaktır. Tüm ailelerin çocuklarıyla birlikte sergiyi gezmelerinde yarar var. Girişin ücretsiz olduğu sergide, sergi ile ilgili çeşitli dillerde broşür ve katalog almakta mümkün.

Başkan Rıfat Can ve yönetim kurulu üyelerinin davetlilerini karşıladığı açılış Kokteyl’ine  T.C. Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü eşi Sefire Simay Gümrükçü, Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı, Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Neslihan Karataş, Din Hizmetleri Müşaviri Abdullah Gümüşsoy, BTSTK Başkanı ve Diyanet Genel Müdürü Coşkun Beyazgül, Belçika Başbakan Danışmanı Belma Tek, STK temsilcileri sanatçılar ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

BTDB BAŞKANI RIFAT CAN: “GERÇEK TARİHİ BELGELERİ VATANDAŞLARIMIZLA BULUŞTURMAKTAN ONUR DUYUYORUZ”

Türk Dernekleri Birliği Başkanı Rıfat Can, serginin Brüksel açılışında yaptığı selamlama konuşmasında  “Türkiye Cumhuriyetinin  kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadele ateşini yakmak üzere Samsun'a çıkışının 100.cü yıldönümü vesilesi ile Samsun Valiliği ve ‘100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ tarafından hazırlanan, ‘İlk Adım’dan Kuruluşa, Milli Mücadele’ sergisine ev sahipliği yapmaktan büyük gurur duyuyoruz.

Belçika’da, ilk olarak Gent, Genk’te daha sonra da bugün Brüksel’de sergilemenin mutluluğunu yaşamaktayız. Bu gerçek tarihi belgeleri ‘Belçika’daki Türk vatandaşları’ ile buluşturmaktan büyük onur duyduk. İstiyoruz ki Belçika’daki Türk vatandaşlarımız o yıllarda zor şartlarda verilen Milli Mücadele ruhunu yeni nesillere aktarmak ve Milli Mücadeleyi gerçek belgelerinden öğrenmelerini sağlamak istiyoruz. Sizlerden isteğimiz, böyle önemli bir sergiyi çocuklarınızla birlikte gezip görmenizdir" diyerek, tüm vatandaşları ‘sergiye’ davet etti.

SAMSUN VALİ YARDIMCISI BALCI: “AMACIMIZ MİLLİ MÜCADELE RUHUNU GELECEK NESİLLERE AKTARMAKTIR”

Açılışta bir selamlama konuşması yapan Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk’ün ‘Samsun’a çıkışının ilk günlerinden kuruluşa doğru giden süreci özetleyen ve 63 eserden oluşan karma resim sergisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk harcının atıldığı ve tüm dünyaya örnek olmuş milli mücadelenin 100. yılını kutlamanın sevincini yurt dışında bulunan vatandaşlarla birlikte yaşamaktan dolayı çok mutluyuz.

Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın talimatlarıyla başlatılan ve konunun uzmanları ve Üniversitelerin katkılarıyla hazırlanan bu sergi, ‘Milli mücadele ruhunu gelecek nesillere aktarmak’ için Türkiye'de 10 şehirde, yurtdışında ise 10 ülkede vatandaşlarla buluşmasını amaçladıklarını, Belçika, Brüksel'de gördükleri ilgiden çok çok memnun olduklarını”  ifade etti.

BÜYÜKELÇİ GÜMRÜKÇÜ: “19 MAYIS’ SAVAŞLAR SONRASI KARANLIĞA BIRAKILMIŞ BİR MİLLETİN ÜZERİNE GÜNEŞ GİBİ DOĞMUŞTUR”

Serginin açılış ‘Kurdelası’nı kestikten sonra bir selamlama konuşması yapan Büyükelçi Gümrükçü “Yakında kutlayacağımız  ‘Cumhuriyet  Bayramı’ öncesinde böyle anlamlı bir sergiyi Belçika'da görmek bizleri duygulandırdı.

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarının ‘Milli Mücadele yıllarının ilk günlerinden Kuruluşa’ kadar giden süreci gerçek ve tarihi belgelerle hazırlayarak,  Gent, Genk ve bugün Brüksel’de sergileyen başta ‘Belçika Türk Dernekler Birliği Başkanı Rıfat Can’ ve ‘Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı’ ya çok teşekkür ediyorum.

Türkiye gibi tarihinde büyük başarılar, zaferler bulunan, Dünya'ya yön veren süreçlere imza atmış, 100 yıl sonra milli mücadelesinin başlangıcını bu kadar büyük bir çoşku ve heyecanla anan ülke sayısı nadirdir. Cumhuriyet tarihimizin en önemli tarihlerinden olan, ‘19 Mayıs 1919’ sadece Kurtuluş savaşımızın başlangıcı değil, uzun yıllar süren savaşlardan sonra karanlığa düşmüş bir milletin üzerine güneşin doğuşudur.

Böyle önemli bir serginin çocuklarımız tarafından Cumhuriyetimizin hangi şartlar altında kurulduğunu ve bu bilinci o iradenin nasıl oluştuğunu görmelerinden büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Samsun Vali Yardımcısı Hasan Balcı, tarafından günün anısına Büyükelçisi Gümrükçü ve Brüksel Başkonsolosu Karaoğlu'na birer rozet ve hediye takdim edildi.

Belçika'da yaşayan Halk şairi ‘Dost Kamil Sayın’ın okuduğu 'Cumhuriyet' şiiri ve Karadeniz folklör ekibinin gösterisi alkışlarla karşılandı.

www.belcikaaydinhaber.com