ÜLKEMİZİ BELÇİKA'DA BAŞARIYLA TEMSİL EDEN BÜYÜKELÇİM SAYIN GÜMRÜKÇÜ' TEŞEKKÜRLER/ Celil GÜNDOĞDU

Brüksel Büyükelçimiz Sayın 'Zeki Levent Gümrükçü' de ülkemizi Avrupa'nın ve Belçika'nın başkenti Brüksel'de çok iyi temsil eden büyükelçilerimizdendir. Kendisi, yılların tecrübesi, akılcı ve akıcı üslubu, harika İngilizce ve Türkçe hitabetiyle, takdirleri üzerinde toplayan bir büyükelçimizdir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk ve silah arkadaşlarının, halkımız örgütleyip, milli mücadelede elde ettikleri zaferlerle, ülkemizi düşman işgalinden kurtarıp, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilan ettiklerinin 96. yıldönümünü büyük bir coşku ve sevgiyle kutladık.

Genç Cumhuriyetimiz ve gelişen ülkemiz,  tüm saldırı ve algı operasyonlarına rağmen, modernleşerek, kalkınarak ve saygınlığıyla  göz doldurmaya devam ediyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından,  günümüze kadar,  gelişip büyüyen ülkemizin tüm dünyaya tanıtılmasında Hariciyemizin elbette çok büyük katkıları olmakta.

Ülkemizi yurtdışında temsil eden büyükelçilerimizin, Cumhuriyet değerleri ve milli politikalar doğrultusunda yılların birikim ve tecrübeleriyle ülkemizi, bulundukları ülkelerde tanıtmalarıyla ülkemiz dünya gündeminde önemli yer tutmakta.

Brüksel Büyükelçimiz Sayın 'Zeki Levent Gümrükçü’ de ülkemizi Avrupa’nın ve Belçika’nın başkenti Brüksel’de çok iyi temsil eden büyükelçilerimizdendir. Kendisi, yılların tecrübesi, akılcı ve akıcı üslubu, harika İngilizce ve Türkçe hitabetiyle,  takdirleri üzerinde toplayan bir büyükelçimizdir.

Gazeteci oluşumuz hasebiyle, düzenlenen etkinlik ve görüşmelerde, kendisini yakından takip etmekteyiz. Büyükelçimiz Sayın Gümrükçü, görüşme ve konferanslarda tam diplomasi geleneğine uygun hareket ederek, tüm davetlilerine eşit bir şekilde davranarak,  güzel bir diyalog atmosferi oluşturmakta.

Konuşmalarını irticalen yapmasına rağmen, verilmesi gereken mesajları çok dikkatlice ülkemizin ve dünyanın diplomatik kuralları gereği ifade eden, Sayın Büyükelçi, muhteşem bir performans sergilemekte.

Sayın Gümrükçü, hitabetiyle gerek yabancı diplomat temsilcileri, gerekse halkımız nezdinde çok takdir toplamakta. İki yıl gibi kısa sürede aktif bir şekilde görev yaparak, Belçika merkezi hükümet temsilcileri yanında,  bölge hükümet yetkilileriyle de, Belçika’da yaşayan 250 bini aşkın Belçika Türk Toplumu’nun sorunlarını gündem etmiştir. Var olan sorunların çözümünde de iki ülke halkları adına diplomatik anlamda önemli katkılarda bulunmuştur.

Sayın Büyükelçi Belçika-Türkiye dostluk ilişkilerine çok dikkat ediyordu. Büyük bir sorumluluk duygusuyla Ülkemiz aleyhine oluşturulmak istenen yanlış algılara anında, gerek diplomasi açısından, gerekse medya, Türk Belçika Basını aracılığıyla, tekzip etmekteydi. Programlara çıkarak, ülkemizi en iyi bir şekilde konuşarak temsil ediyordu. Bu uyarılarıyla Avrupa, Türkiye ve Belçika ilişkilerine yönelik sabote içerikli saldırılara gereken diplomatik cevapları veriyordu.

Sayın Büyükelçi,  ‘Belçika’da yaşayan 250 bini aşkın ‘Belçikalı Türklerin’ kendilerini en iyi şekilde eğiterek, örnek toplum olarak, üzerinde yaşadıkları güzel ülke Belçika’ya artı değer katmalarını’ önermiştir. Belçika Türkiye Dostluk ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını ve günümüzde de artarak devam etmesi temennisini, her fırsatta dile getiriyordu.

Büyükelçi Gümrükçü, kendi himayesi ve TÖSED’in katkılarıyla, en son Cumhuriyetimizin 96. yıldönümü nedeniyle, Belçika Kraliyet Sarayı (Bozar)’da verdiği ‘Cumhuriyet Resepsiyonu’ ve  Devlet sanatçısı dünyaca tanınan, ‘İdil Biret Konseri’ ile büyük bir sükse yaparak, iki bine yakın Türk, Belçikalı ve diğer ülke diplomat temsilcilerini bir araya getirdi.

Konser öncesi İngilizce yaptığı muhteşem konuşmasıyla da Cumhuriyetimizi kutlayarak, bölgesinde yıldızı parlayan ülkemizi, tüm davetlilere anlattı. Tüm davetliler, büyük bir coşkuyla Büyükelçimizi alkışlayarak, tebrik ettiler.

Her konuda donanımlı olan Büyükelçimiz ne yazık ki, görevinin dolması nedeniyle yılbaşına doğru Belçika’dan ayrılacaktır.  Böylesi başarılı ve birikimli bir Büyükelçi’nin iki yıl gibi kısa bir süre Brüksel’den ayrılıyor olması üzücü.

Bu kadar tecrübeli Büyükelçi’nin en azı iki yıl daha görevini sürdürüyor olması Türkiye-Belçika İlişkilerinin gelişmesinde daha da yararlı olurdu’ diye düşünüyorum. Tabi ki, takdir Hariciyeli yetkililerimizin. Esas olan Türkiye - Belçika ilişkilerinin artarak devam etmesi.

Yolun açık olsun Sayın Büyükelçim.

Siz ve değerli eşiniz Sefire Simay Gümrükçü hanımefendi,  ülkemizi ve halkımızı en iyi bir şekilde temsil ettiniz. Belçika Türk Toplumu adına şahsınıza ve değerli eşiniz Sefire hanıma çok teşekkür ediyoruz.

Oluşturduğunuz dostluk sinerjisi’nin sizden sonra da, artarak devam edeceğine inanıyor, yeni görev ve çalışmalarınızda üstün başarılar diliyoruz.

 İyi ki varsınız, saygılarımla…

Celil Gündoğdu

Belçika Aydın Haber Yayınları

Genel Yayın Yönetmeni

03/11/2019