ÇORUM KAVACIK KÖYÜ CEMEVİ DAYANIŞMASINDA CANLAR BİR OLDU

Avrupa'nın önemli ülkelerinden olan Belçika'nın liman kenti Antwerpen'de hizmet veren, "˜Antwerpen Alevi Kültür Merkezi' "˜Çorum Kavacık Köyü Cemevi' yararına bir yardımlaşma etkinliği düzenledi.

Avrupa’nın önemli ülkelerinden olan Belçika’nın liman kenti Antwerpen’de hizmet veren, ‘Antwerpen Alevi Kültür Merkezi’ ‘Çorum Kavacık Köyü Cemevi’ yararına bir yardımlaşma etkinliği düzenledi.

Antwerpen Alevi Kültür Merkezi Başkanı Leman Sancur ve yönetim kurulu üyelerinin girişimleriyle düzenlenen etkinlikte davetliler, bir taraftan yemek yerken, diğer taraftan da, Cafer Yılmaz ve Yaşar Durak’ın oluşturduğu Grup DEM ve genç sanatçı Ali Haydar Berk’in çalıp söyledikleri türkü ve deyişlerle geç saatlere kadar eğlendiler.

Başkan Leman Sancur ve yönetim kurulu arkadaşlarının sıcak bir şekilde karşıladığı etkinliğe, Meclis Üyesi Yeliz Çatak, CHP Belçika Birliği Başkanı Derya Edeer, CHP BB Eski Başkanı Hasan Eryürük, CHP BB Antwerpen İli Başkanı Sefa Sancur, Liége Alevi Derneği Başkanı Haydar Özdemir, Antwerpen Alevi Kültür Başkanı Haydar Özdemir,  Antwerpen Alevi Kültür Sekreteri Hayati Balkesen, Antwerpen Alevi Kültür Merkezi yönetim kurulu üyeleri, Aydın Sezer, Yeldem Durak, Belçika Alevi Federasyonu Eski Başkanı Rıza Yalçın, Belçika Alevi Federasyon delegeleri Ali Uçar, Uğur Kalkan, İşadamı Çelebi Taşkırdı, ‘8 Gönüllü Anne Üyelerinden Zülbiye Gürsu Ayaz, Ebru Taşkırdı ve dernek üyeleri katıldı.

Programın açılış konuşmasında Başkan Leman Sancur, “Çorum Kavacık Köyü Cemevi Yardımlaşma’ gecemize hoşgeldiniz sefalar geldiniz” diyerek, sözlerine şu şekilde devam etti; “ katılımcılara teşekkür ederek, “Köyümüz kendilerine oy çıkmadığı için devlet yöneticileri tarafından mağdur edilen klasik köylerimizden birisidir benim köyüm. Köyümüzün önce İlkokulu kapatıldı, taşımalı eğitimi durduruldu. Bu nedenle çok göç verdi.

Şimdi de 5-6 yıldır inşaası süren ve ekonomik nedenlerden dolayı tamamlanamayan bir Cemevi’miz var. Bu Cemevi için de biz burada böyle bir yardımlaşma programı düşündük ve bu gün bu amaçla tüm Canlar biraradayız. Bu Yardımlaşma programımıza yardım eden, bizzat gelen, sponsor olan, Grup DEM’e, minik sanatçı Ali Haydar Berk’e, organizeye yardımcı olan mutfakta hizmette bulunan tüm arkadaşlarımıza, çok teşekkür ediyorum.

Daha sonra, telefonla canlı bağlanan Çorum Kavacık Köyü Muhtarı Hüseyin Özçiftçi, yaptığı konuşmada “Cemevimize Yardımcı olmak amacıyla bir araya gelen tüm canlara Köyümüzden selam olsun. Katılımcılara ve yardımcı olanlara çok teşekkür ediyoruz. ‘Bülbülü altın kafese koymuşlar ah vatan, vah vatan’ demiş. Vatan özlemiyle bir araya gelen canlar hepinize gönül dolusu selamlar. İnsan her nerede olursa olsun memleketi hep gözünde tüter. Sizin de köyünüzü ne kadar çok özlediğinizi tahmin ediyorum. Belki yılda bir gelip, gidiyorsunuz belki daha seyrek, özleyerek geliyorsunuz. Doğaldır ki, geldiğinizde köyümüzü daha bir güzel görmek istiyorsunuz.

İşte ben de göreve geldiğim günden beri köyüme elimden geldiğince güzellikler katmak için mücadele ediyorum. İnsanımıza faydalı olabilecek şeyler yapmak için, var gücümle çalışıyorum.

Binlerce kilometre ötede köyünüzü düşünerek, böylesi güzel bir yardım gecesi düzenlemeniz bizleri çok sevindirdi ve bir o kadar da gururlandırdı. Maddi ve manevi olarak emek veren ve yanımızda olan tüm can dostlara, şahsım ve köylülerimiz adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Daha sonra Liége Alevi Derneği Başkanı Haydar Özdemir,  yaptığı konuşmada dayanışmanın önemine vurgu yaparak; “Sevgili canlar, bizim inancımız ve kültürümüz açısından asıl sorunu anayurdumuzda yaşıyoruz. İnancımız gereği asırlardır hep haksızlığa baskıya uğradık.

Bizler, zamanın konjoktürüne bağlı olarak kah kültürümüz, kah inancımız yok edilmekte. Uzun yıllardan beri bu baskılara hep maruz kaldık. Bugünde baskılar devam etmekte. Bizler kendi kültürel ve inançsal değerlerimizi yaşatmak için dayanışmalı ve demokratik bir şekilde var olma mücadelemizi sürdürmeliyiz. Selçuklular, Osmanlılardan beri ‘Dedelik’ kurumu sayesinde bugünlere gelmişiz.

Kültürümüzü inancımızı yaşatabilmek ve gelecek nesillere aktarabilmek içinde bu sorumluluk bizlere düşmekte. Bu anlamda bu geceki programı önemsiyorum.  Bu programı düzenleyenler ve siz katılımcılara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Protokol konuşmaları sonrası davetliler, Cafer Yılmaz ve Yaşar Durak’ın oluşturduğu Grup DEM ve genç sanatçı Ali Haydar Berk’in çalıp söyledikleri türkü ve deyişlerle sıcak bir ortamda hem yemeklerini yediler, hem de gönüllerince eğlendiler.

www.belcikaaydinhaber.com