Bağlama Ustası Sanatçı Bekir Şahbaz Gent"ºte Anıldı

Belçika Türk toplumunun duayen sanatçılarından olan, multi kültürel anlayışı ile Belçika Türk toplumu ve Belçika'da yaşayan düğer topluluklar arasında sevilen Bağlama'da Halk Sanatçısı "˜Bekir Şahbaz' vefatının birinci yıldönümünde dostları, ailesi ve sevenlerince anıldı.

Belçika Türk toplumunun duayen sanatçılarından olan, multi kültürel anlayışı ile Belçika Türk toplumu ve Belçika’da yaşayan düğer topluluklar arasında sevilen Bağlama'da Halk Sanatçısı ‘Bekir Şahbaz' vefatının birinci yıldönümünde dostları, ailesi ve sevenlerince anıldı.

Sevilen ve sempatik bir kişiliği ile gönüllere taht kuran Bekir Şahbaz, dostları ve sanatçı arkadaşlarının hazırladığı bir etkinlikte Attila Bakıroğlu'nun desteğiyle De Centrale Sahnesi'nde duygulu ifadelerle anıldı.

Program, belgesel yapımcısı sinemacı Süleyman Özdemir'in arşivinden oluşturduğu ‘Bekir Şahbaz Film Gösterimiyle’  başladı.

Ardından Deniz Kanat, Flamanca ve Fransızca dillerinde programı sundu. Yakın dostu Sabri Bal ise Bekir Şahbaz'ın sanatı, kişiliği ve mücadelesiyle ilgili yazıyı konuklara okudu.

Programın ikinci bölümünde Bekir Şahbaz'ın sanatçı arkadaşları sevdiği ve söylediği türküleri seslendirdi. Kadir Kubat, Gülabi Kubat, Hilde De Clercq(percussion) , Cumali Bulduk ( Proje Müzik Direktörü, Bağlama) solo eserler seslendirirken, Kadir Köse (Baglama, kabak kemane ), İlhan Eken (Bağlama), Michel Terlinck (bourdon), Paul Takahashi (piano), Sébastien Paz Céroni (violon), Stephan Pougin (percussion) eşlik etti. Nil Görkem iki türküye dansıyla renk kattı.
Program sonunda konuklar sohbet eşliğinde Bekir Şahbaz'ın Radyo Klara için Flagey Stüdyolarında kaydedilmiş eski bir albüm kaydını dinledi.

Geceye ikiyüze yakın konuk katılarak sanatın birleştirici bir kuvvet olduğunu Bekir Şahbaz'ı Anma etkinliğinde bir kere daha göstermiş oldu.

Bekir Şahbaz aramızdan ayrıldı fakat ne yüzünde bitmeyen tebessümü ne de temsilcisi olduğu binlerce yıllık halk kültürünü unutmayacağız.

Haber ve resimler Ulaş Sarıtaş