BEL-DOST ANLAMLI BİR KONFERANS DÜZENLEDİ

Kısa adı BEL-DOST olan "˜Belçika Türk Kökenli Kıdemli Vatandaşlar Dostluk Grubu' her yıl geleneksel hale getirdiği bilgilendirme konferans serisinin ikincisini de başarıyla gerçekleştirdi.

Kısa adı BEL-DOST olan ‘Belçika Türk Kökenli Kıdemli Vatandaşlar Dostluk Grubu’ her yıl geleneksel hale getirdiği bilgilendirme konferans serisinin ikincisini de başarıyla gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Brüksel başkonsolosluğu salonunda gerçekleştirilen ve Dr. Selda AKDAL’ın ‘Yaşlandıkça değişen 5 duyumuz’ adlı sinevizyon destekli konferansı büyük bir ilgi ile izlendi.

BEL-DOST kurucularından Yaşar Tümbaş, Eser Baysal, İsmail Erdoğdu ve Mehmet Aydoğdu’nun birlikte misafirlerini ağırladıkları konferansa, Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Başkonsolosluk çalışanları, STK Temsilcileri, Kadın dernek başkanları ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Başkonsolos Dilşad Kırbaşlı Karaoğlu, Kurucular Yaşar Tümbaş ve Eser Baysal’ın selamlama konuşmaları ardından konferansa geçildi.

Dr. Selda AKDAL ‘Yaşlılıkta 5 Duyumuz‘ başlıklı konferansını görsellerin olduğu sinevizyon eşliğinde interaktif bir şekilde sundu.

Dr. AKDAL, “Yaşlılara duyarlı ortamlar oluşturulmalı” diyerek, sözlerine şu şekilde devam etti.

“İster evde ister bir bakımevinde yaşayalım. Yaşlandıkça duyularımız belirgin bir şekilde azalarak, yaşam kalitemiz azalmakta. Duyularımızı şu şekilde sıralayabiliriz.

Birincisi DUYMA: 85 yaşın üzerindeki bireylerin %80’inde belirgin işitme kaybı vardır. Bu nedenle konuşmaya katılım zorlaşır. Ayrıca Televizyon, ısıtma/soğutma gibi arka plan seslerini azaltmak konuşmaya katılımı kolaylaştırır.

İkincisi GÖRME:  Unutmamak gerekir ki 285 milyon bireyde bir miktar görme bozukluğu vardır. Görme sorunu olan Kıdemli kişiler, renkleri ayırt etmekte zorlanabilir. Ayrıca farklı kontrastlı renkler kullanmak onların farklı ürün ve alanları görmelerini kolaylaştırır.

Üçüncüsü TAT ALMA: Tat alma tomurcukları yaşla birlikte azalır. Yaş almış bireyler için yemek yaparken çeşitli otlar ve baharatlar kullanarak ekstra lezzet ve çeşitlilik katar.

Dördüncüsü KOKU: Koku duygusu yaşla birlikte azalarak kıdemli kişilerin yiyecekleri tatma yeteneğini etkiler. Açık mutfak alanı yaratarak kişilerin hazırlanan yemekleri iştahlarının artması sağlanabilir.

Beşincisi DOKUNMA: Her yıl dokunma yetimizin %1’ni kaybediyoruz. Bu durum yaşlandıkça yaralanma riskini artırıyor. Yaşlıların, özellikle el ve ayakları düzenli olarak yaralanma açısından kontrol edilebilir. “ diyerek, soruları cevapladı.

Kuruculardan İsmail Erdoğdu konferansı Konferans veren Dr. Selda AKDAL’a bir buket takdim ederek, BEL-DOST adına teşekkür etti. Şair Kamil Sayın’ın okuduğu şiir ve verilen resepsiyon ile program sona erdi.

www.belcikaaydinhaber.com