Belçika mevzuatında 1 Şubat 2020'den itibaren neler değişti?

Belçika'da Şubat ayının baÈ™lamasıyla birlikte her yeni ayda olduğu gibi yine bir takım yeni önlemler alındı. Toplu taşıma tarifeleri pahalanırken, tekerlekli sandalye kullanıcıları seyahat yapmak için artık rezervasyon yapmak zorunda olmayacak ayrıca Brüksel'in yaya bölgesine kısmı alkol yasağı getirildi. Bunlar Şubat ayı baÈ™ında yürürlüğe alınan en önemli değiÈ™iklikler.

~Belçika'da Şubat ayının baÈ™lamasıyla birlikte her yeni ayda olduğu gibi yine bir takım yeni önlemler alındı. Toplu taşıma tarifeleri pahalanırken, tekerlekli sandalye kullanıcıları seyahat yapmak için artık rezervasyon yapmak zorunda olmayacak ayrıca Brüksel'in yaya bölgesine kısmı alkol yasağı getirildi. Bunlar Şubat ayı baÈ™ında yürürlüğe alınan en önemli değiÈ™iklikler.

~Bruxelles Korner/ Zehra Özer

Toplu taÈ™ıma È™irketi De Lijn, tekerlekli sandalye kullanan engelli yolcularının rezervasyon şartını kaldırdı

Belçika'da 1 Şubat'tan itibaren toplu taÈ™ımada tren, tramvay veya otobüs ile seyahat etmek isteyen tekerlekli sandalye kullanıcıları,  artık seyahat rezervasyonu yapmak zorunda kalmayacak. Bu yolculara 1 Şubat'tan itibaren araçlardaki tekerlekli sandalye alanının boş olması È™artıyla sadece tekerlekli sandalyeyle erişilebilir duraklarda rahatlıkla araçlara binip inmelerine imkan sağlandı. De Lijn'e göre, yaklaşık 36.000 duraktan üçte birine tekerlekli sandalye ile erişilebilinir.

Tekerlekli sandalye kullanıcıları bundan önce de 60 kadar otobüs ve tramvay hattında rezervasyon yapmadan araçlara binebiliyordu. Ancak diğer hatlarda örneğin belirli bir otobüs yolculuğu yapmak için  en az 24 saat öncesinden bir yer ayırmaları gerekmekteydi.

De Lijn’in SMS bileti yüzde 18 oranında pahalandı

Toplu taÈ™ıma È™irketi De Lijn,  1 Şubat'tan itibaren bazı tarifelerini değiştirdi.  Çoğu tarife değişikliği sınırlı fiyat artışı getirirken tek seferlik standart bir bilet biraz daha ucuzladı. Toplu taÈ™ıma yolcuları arasında popülerliğini koruyan SMS biletinin fiyatı ise yüzde 18 oranında pahalandı. Şubat ayından itibaren 1 saat geçerli olan bir SMS bileti artık 2,25 avro yerine 2,65 avro ya mal edildi (0,15 avrosent operatör maliyeti dahil).  Akıllı telefona yüklenen uygulama aracılığıyla m-bileti satın almak ise hepsinden çok daha uygundur. 1,80 avrodan satıÈ™a sunulan tek seferlik m-bileti,  10 seferi birden satın alındığında tek seferi 1,5 avro ya mal edilerek yolcuların kesesine en uygun görünen bilet È™eklidir. Ön satıÈ™tan satın alınan tek seferlik bir bilet ise 3 avro’dan 2,5 avro ya düÈ™ürüldü. Biletin nakit olarak şoförden satın alınması 1 Temmuz'a kadar hala mümkündür, ancak bilet ücreti 3 avro tutarındadır. 

10 veya üzeri yolcu için bir grup bileti satın almak da sefer başına 1,30 avro'dan 1,60 avro ya (yüzde 23 oranında) oldukça pahalandı. Gün boyunca geçerli olan günlük bilet ücreti (kart veya dijital È™eklinde) 7,5 avrodan satıÈ™a sunulacak; Şu anda günlük bilet ücreti uygulama aracılığıyla  hala 6 avro'dur ve bilet satış noktalarında 7 avro'dur, ancak bu kısa zaman içerisinde değiÈ™ecektir. 10 seferlik bilet ücreti değişmeyerek, kart È™eklinde satın alındığında 16 avrodan veya uygulama aracılığıyla satın alındığında 15 avrodan satıÈ™a sunulmaya devam edilecektir. 

Son olarak, aylık abone ücreti dışında yıllık abone ücretleri de biraz  pahalandı. Örneğin, 25 ila 64 yaş arasındaki yolcular için tasarlanan Omnipas’ın yıllık abone ücreti  319 avrodan 329 avro ya artırıldı. 65 yaş üstü yolcuların aboneliği ise yılda 54 avrodan 55 avroya 1 avro ile artırıldı.

Demiryolu şirketi NMBS’de, 1 Şubat'tan itibaren bazı tarifelerini artırdı

Trenle seyahat etmek 1 Şubat'tan itibaren biraz daha pahalandı. NMBS È™irketi genç yolcu sayısını artırmak amacıyla, gençleri eğlence mekanlarına taÈ™ıyan seferlerin ücretinde herhangi bir artış uygulamadı. Ancak, standart ve hafta sonu bileti tarifesi ortalama olarak yüzde 1,53 oranında artırıldı. Evden iş yeri ve evden okul arası tren seferlerinin abonelik ücretinde de yüzde 2,87 oranında bir artış uygulandı. Belirli bir bölgedeki kısa mesafeler için uygun görünen Key Card  bilet tarifesi sefer başına 0, 30 avrosent ile ve (senioren) yaşlılar bilet tarifesi de sefer başına 0,20 sent ile artırıldı.  Ayrıca abonelik ücretleri dışındaki diğer tüm tarifelerde de ortalama olarak yüzde 1,87 oranında bir artıÈ™ uygulandı. 

Brüksel'de 6 aylık kısmi alkol yasağı

Belçika BaÈ™kent Brüksel'de 1 Şubat'tan itibaren yaya bölgesi olan bazı cadde ve sokaklarda gece yarısı ile sabah 06:00 saatleri arasında 6 aylık süre ile alkol yasağı getirildi. Denetlemeler sırasında yasağın uygulandığı cadde ve sokaklarda alkol tükettiği tespit edilen bireylere 350 avro para cezası öngörüldü. Brüksel Belediye Meclisi tarafından Aralık ayında alınan karar altı aylık bir deneme sürecinden sonra yeniden değerlendirilerek,  elde edilen sonuçlara göre ya uzatılacak ya da iptal edilecektir.

Alkol yasağının uygulandığı bölge,  Fontainasplein'den De Brouckèreplein'e kadar uzanıyor ve Anspachlaan'ın tamamını kapsıyor. Anspachlaan'ın yan sokakları ve paralel yürüyen Kleerkopersstraat, Zuidstraat  ve Muntplein de yasağın uygulandığı bölgeye dahildir.

Belediye meclisi, gürültü, kirlilik, vandalizm ve hırsızlık gibi kamu güvenliğini tehdit eden çok sayıda alınan şikayetler üzerine geçen yıl Aralık ayında böyle bir karar aldı. Yasağın bazı istisnaları olacak.   Yasak, bölgede bulunan kafe ve restoranları ve belediye tarafından izin verilen spor ve şenlik etkinliklerini kapsamayacak. 6 aylık deneme süreci içerisinde belirli sokaklarda alkollü içecek tüketirken yakalanan herkes 350 avro para cezası ile cezalandırılacaktır.