KOMŞUDAKİ 5,9'LUK DEPREM SINIRIMIZI DA VURDU 7 VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Türkiye-İran sınırında saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü olarak İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde yer alan Hoy şehri açıklandı. Deprem Van'da da hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "7 vatandaşımızı kaybettik, enkaz altında olanlar var" dedi.

Türkiye-İran sınırında saat 08.53'te 5,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssü olarak İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde yer alan Hoy şehri açıklandı. Deprem Van'da da hissedildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "7 vatandaşımızı kaybettik, enkaz altında olanlar var" dedi.

~~İran’da saat 08.53’te deprem meydana geldi. AFAD 5.22 kilometre derinlikte gerçekleşen depremin büyüklüğünü 5.9 olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 5.8, derinliğini 8.4 olarak duyurdu.

Van’ın Başkale ilçesine bağlı sınırın sıfır noktasındaki Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallerinde bazı kerpiç binalar ve ahırlar yıkıldı.  Bazı evlerde de çatlaklar oluşurken, yaralıların olduğu öğrenildi. Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk edildi.

~~ARTÇILAR SÜRÜYOR

5.9 büyüklüğündeki depremin ardından  büyüklükleri 2.3 ile 3.9 arasında değişen altı artçı sarsıntı daha oldu.

~~Merkez üssüne 4.75 kilometre uzaklıkta olan Hakkari´nin Yüksekova ilçesinde de deprem, yoğun olarak hissedildi. İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi…

~~Yaşanan depremlerin saatini ve şiddetini anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem- Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi(BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

~~İran'ın batısındaki Batı Azerbaycan eyaletine bağlı Kotur ilçesinde 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Tahran Üniversitesi Sismoloji Merkezinden yapılan açıklamaya göre, merkez üssü Kotur ilçesi olan 5,7 büyüklüğündeki deprem yerel saatle 09.22'de kaydedildi.

Depremin 6 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Van ve çevre illerde de hissedildi

Van Valiliğinden yapılan açıklamada, "Deprem sonrası Başkale ilçemizin Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde hasar meydana gelmiştir. AFAD ve UMKE ekipleri bölgeye sevk edilmiştir." denildi.

"Can kaybımız yok"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde İran'ın sınıra yakın bölgesinde depremin meydana geldiğini söyledi.

Sarsıntının hissedildiği sınır bölgesine ekiplerin sevk edildiğini belirten Bilmez, "Sınıra yakın mahallelerde bazı kerpiç evlerin hasar gördüğü bilgisi var. Şu ana kadar can kaybımız yok. Bir kişinin yaralandığı bilgisi ulaştı. Bölgeye AFAD ve UMKE ekipleri sevk ettik." diye konuştu.

"Yıkılan evlerimiz var"

Depremin hissedildiği Başkale ilçesine bağlı Gelenler Mahallesi Muhtarı Özcan Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde şiddetli depremle sarsıldıklarını anlattı.

Köydeki bazı evlerin deprem nedeniyle yıkıldığını aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Köyümüz 80 haneli ve 700 nüfusu var. Bazı evler ve ahırlar yıkıldı. Şu anda enkaz altında kalan kimse yok. Bazı yaralılarımızı ambulanslarla hastaneye gönderdik. Şiddetli bir sarsıntıyla kendimizi dışarı attık. İnsanlar korktuğu için eve giremiyor. Ahırların yıkılması nedeniyle hayvanlarımız telef oldu. Komutanlarımız geldi. Şu anda incelemeler yapılıyor."