TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN ÖNEMLI DUYURU...

KÜRESEL DÜZEYDE GÖRÜLEN KORONAVİRÜS (COVID-19) SALGINI BAĞLAMINDA BELÇİKA'DA YAŞANAN GELİŞMELER HAKKINDA DEĞERLİ VATANDAŞLARIMIZA DUYURU

KÜRESEL DÜZEYDE GÖRÜLEN KORONAVİRÜS (COVID-19) SALGINI BAĞLAMINDA BELÇİKA’DA YAŞANAN GELİŞMELER HAKKINDA DEĞERLİ VATANDAŞLARIMIZA DUYURU

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Wuhan şehrinde ortaya çıkan Koronavirüs (COVID-19) salgını bağlamında Belçika’daki ilk vaka 4 Şubat 2020 gününde tespit edilmiştir. Bugüne kadar 13 vaka bulunduğu duyurulan Belçika’da, tespiti yapılan ilk hastanın iyileşerek taburcu edildiği, durumları ağır olmayan diğerlerinin tedavilerinin sürdüğü, ayrıca, bu şahısların bugüne kadar temas ettikleri kişilerin belirlenmesine çalışıldığını açıklanmıştır.

Belçika makamları Koronavirüs salgınına karşı üç aşamalı bir eylem planı geliştirmiştir. Buna göre,

- Planın ilk aşamasında, virüsün mümkün olabilecek en uzun süre ülkeye girişinin engellenmesine ilişkin tedbirlerin alınması hedeflenmektedir.

- İkinci aşamada enfekte olan hastaların özel sağlık birimlerinde gerekli güvenlik tedbirleri alınarak tecrit edilmelerinin sağlanması, yayılmanın önlenmesi için hastaların yakın temasta bulunduğu düşünülen kişilerin de tespit edilerek tıbbi gözlem ve kontrol altına alınmaları öngörülmektedir.

- Vakaların giderek artarak ülke geneline yayılması halinde planın üçüncü aşaması devreye sokularak, hastanelerde alınacak ilave önlemlerle yataklı tedavi kapasitesinin arttırılması ve gerektiği takdirde evde tedavi imkanlarının sağlanması öngörülmektedir. Ayrıca, ihtiyaç hissedilmesi durumunda, geniş katılımlı bütün etkinliklerin iptal edilmesi, kamuya açık belirli alanların kapatılması, okulların tatil edilmesi gibi İtalya'da alınan önlemlere benzer adımlar atılabileceği belirtilmektedir.

Belçika 4 Şubat 2020 tarihi itibariyle eylem planında ikinci aşamaya geçmiş bulunmaktadır.

Belçika Sağlık Bakanlığı, tüm aile hekimlerine ve hastanelere gerekli bilgilendirmenin yapıldığını, şüpheli vakalarla ilgili testlerin yapılması için Leuven Katolik Üniversitesi’nin referans laboratuvarı, Brüksel'deki Saint-Pierre Hastanesi ve Anvers Üniversite Hastanelerinin ise Koronavirüsün etkileyeceği hastaların tedavisi için referans hastanesi için belirlendiğini, yakın zamanda riskli bölgelerden gelen ve yüksek ateş, nefes darlığı ve öksürük (özellikle kuru öksürük) şikayetleri bulunan hastaların ilk olarak aile hekimleriyle temasa geçmeleri gerektiğini açıklamışlardır.

Koronavirüs salgını sebebiyle Belçika Hükümetince alınan tedbirler hakkında aşağıda kayıtlı internet sayfasından 0800 14 689 numaralı telefondan detaylı bilgi temin edilmesi mümkündür.

https://www.info-coronavirus.be/

T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, enfeksiyon bulaşma riski azaltmak için hijyen şartlarına ve özellikle el hijyenine azami dikkatin gösterilmesini, bu bağlamda, ellerin en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmasını, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkollü el antiseptiği kullanılmasını, öksürme ve hapşırma sırasında burun ve ağzın tek kullanımlık kağıt mendille örtülmesini, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılmasını, çalışma ve yaşam alanlarının iyi havalandırılmasını ve standart genel temizliklerinin düzenli olarak yapılmasını, tokalaşma ve sarılmadan kaçınılmasını tavsiye etmektedir.

T.C. Sağlık Bakanlığınca konuya ilişkin olarak yayınlanan broşürler ekte sunulmuştur. Anılan Bakanlığımızın bu konuda bilgiler içeren internet sayfasına https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/2019-n-cov.html bağlantısında erişilebilmektedir.

Bu çerçevede, tüm vatandaşlarımızın ilgili makamlarca duyurulan tedbirlere azami ölçüde riayet etmeleri, öksürük, ateş ve nefes alma zorluğu şikayetleri bulunan vatandaşlarımızın ilk olarak aile hekimlerine başvurmaları; hiç yaşanmamasını istediğimiz Koronavirüs tanısı konması durumunda vatandaşlarımızın Belçika’nın ilgili prosedürleri kapsamında hareket etmeleri tavsiye olunur. Bu bağlamda, hastalık tanısı konan vatandaşlarımızın Anvers veya Brüksel Başkonsolosluklarımız ile Büyükelçiliğimize de bilgi vermeleri rica olunur.