GENÇ PSİKOLOG DERYA SELİN KAZKONDU: "BİLMELİYİZ Kİ, HAYAT BİR OBJEKTİFTİR"

Belçika'da ki genç rol modellerimizden olan Psikolog Derya Selin Kazkondu'da bu başarılı gençlerimizden birisi olarak, bugün Belçikalı vatandaşlara hizmet vermekte.

Belçika’ya Türk toplumunun ilk geldiği 1964 yılından bugüne kadar geçen sürede ilk gelen büyüklerimiz ve ikinci nesil genelde maden, otomobil fabrikaları ve inşaat sektörlerinde emek gücüyle çalışarak, Belçika’nın alt yapısı ve ekonomisine katkıda bulundular.

Üçüncü ve dördüncü nesil, dil öğrenerek ve aldıkları eğitimler neticesinde ise, hem çeşitli sektörlerde kendilerine iş alanları açtılar, hem de okuyarak siyasi, sosyal, kurumsal ve akademik alanlarda büyük başarılara imza atarak, Belçika’ya yararlı kişiler olarak, entegre oldular.

Gençlerimizin iş alanındaki ve eğitim alanındaki başarıları Belçikalı yetkililerce takdir edilmektedir. Özellikle Üniversiteli gençlerimizin çeşitli akademik alanlardaki başarıları her geçen gün artarak devam etmektedir.

Belçika’da ki genç rol modellerimizden olan Psikolog Derya Selin Kazkondu’da bu başarılı gençlerimizden birisi olarak, bugün Belçikalı vatandaşlara hizmet vermekte.

Derya ile çalışmaları hakkında bilgiler aldık. Dergimize açıklamalarda bulunan  Derya “Ben,  Mons doğumluyum. Üniversite’de 5 yıl Psikoloji üzerine eğitim aldım. 3 sene Lisans, 2 sene de master yaptım. Eğitimimin ilk 2 senesini Mons’ta ve son senesini de Liège Üniversitesi’nde Kriminoloji bölümünü okudum.

Daha sonra Mons’a geldim. Burada ayrıca Adli Psikoloji üzerine okudum. Psikolojik ve patolojik bölümlerini okuyarak eğitimimi tamamladım. Daha sonra bir sene de Mağduroloji  (Victomolgie)  üzerine okudum.

Ben, yaklaşık 3 senedir görev yapıyorum, Mons ve Brüksel’de çeşitli yerlerde çalışmaktayım. Hafta da bir gün Pazartesi Mons’da, Salı, Çarşamba ve Perşembe Schaerbeek’de, diğer günlerdede de Zaventem’de  çalışıyorum.

Ben klinik psikolojisi üzerine hizmet vermekteyim. Bana en çok çalışanların stres ve depresyon sorunları olanlar geliyor. Genel de iş stresi yaşayanlar çoğunlukta. Geçimsizlik, Aile arasında ilişki,  şiddet, iletişim ve özgüvensizlik sorunu gibi sorunları olanlar başvurmakta. Ben çocuklar için atölye ve oyun terapisi de yapıyorum.

Anderlcht, Schaerbeek ve değişik okullar ve bölgelerde alanım ile ilgili konferans ve görüntülü seminerler vermekteyim. Seminerlerimize her yaş grubundan insan katılmakta.

Bizim toplumumuzda ‘bir psikolog ‘a yalnız akıl hastaları gider’ gibi yanlış bir algı var. Vatandaşlar ve aileler bu yanlış değer yargılarından uzaklaşmalı.  Bazen bana gelen hastalar ben geldim ama “ben deli değilim” diyorlar, ben de “evet doğru sen deli değilsin. Sadece birkaç olay yaşamamışsın bundan dolayı stres yaşıyorsun, derdini anlat beraber, senin sorununa çözüm bulalım. Senin de katkılarınla bu sorunu anlamaya ve çözmeye çalışacağız” diyorum. “Artı anlattıkların bizde kalır bu konuda emin ol” diye onu rahatlatıyorum.”

Uygulamalı terapiler de anons yaparak, iletişim bilgilerimi paylaşarak insanların bana ulaşmalarını da sağlıyorum.

Psikoloji ile ilgilenen öğrenciler olursa, yani psikoloji çok enteresan ve güzel bir bölümdür. Eğer öğrenciler psikoloji okumak istiyorlarsa, yani ilk başta okuduklarını ‘hayatın bir objektifi olarak’ görmeleri gerekir.

Aslında gençlerimizde aşırı bir yetenek ve potansiyel var. Bazı aileler ne yazık ki evlatlarını okumaktan ziyade başka işlerle meşgul olmasını istiyorlar. Böyle olmaması gerekir, gençlerimiz akıllı ve yeteneklidir. Ayrıca Belçika’da eğitim için sınırsız imkan var gençler, bu eğitim imkanlarından fazlasıyla yararlanarak daha eğitimli bireyler olarak toplumda hizmet vermeli, gençlerimizin önünü açarak, onlara imkan sağlamalıyız.

Bir gerçek de var ki bir çok diplomana rağmen bazı işverenler veya kurumlar seni işe almakta imtina ediyorlar. Ben doğrusu bunu yaşadım ve anlam veremedim. Başvuru yaptığım bir çok yer sen bir çok diplomaya sahipsin, seni işe alamayız diye beni kabul etmediler.  Ben de tüm bunlara rağmen, kendi işyerimi açarak, çalışmaya başladım. İlk başlarda biraz tedirgin oldum acaba kendi işyerimde çalışabilecek miyim? diye. Ancak,  Allah’a şükür şimdilik çok iyi çalışıyorum ve işimi severek yapıyorum. Sağ olsun ailem de bana destek olmakta. Onlara da bu vesileyle çok teşekkür ediyorum.

Diploma çok önemli ancak, gençler diploma alamadıklarında da üzülmesinler, farklı alternatiflerle yeteneklerini sergilesinler,  alan oldukça geniş.

Hastalar genelde Kliniklerdeki doktorların yönlendirmesiyle bize gelmekteler. İnsanlar bana Facebook ve diğer iletişim bilgilerimden ulaşabilirler. Facebook sayfamda beni izleyen sorunu olanları bilgilendirmek amacıyla, bazı bilgileri paylaşıyorum.

Amacımız hem mesleğimizi icra ediyor hem de vatandaşlarımızı rahatlatıyoruz. Bu anlamda işimi severek ve sabırla yapıyorum.

Tüm vatandaşlar bana aşağıdaki iletişim bilgilerimizden ulaşabilirler” dedi.

Télefon num : 0486/73.63.47

Mail adres : derya.kazkondu@gmail.com

Facebook : Derya selin kazkondu psychologue-victimologue/Psikolog-Victimolog

Instagram : Psykopostdk

www.belcikaaydinhaber.com