CORONA VİRÜS DOLARINDA ATEŞİNİ YÜKSELTİYOR

Amerikan Merkez Bankası'nın piyasalara para pompalaması endişeleri azaltmazken ABD borsalarında tarihi çöküş devam ediyor. Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri nedereyse sıfıra indirmesine rağmen corona virüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle Eylül 2018'den beri en yüksek gün içi seviyelerden 6.45'in üzerini gördü. Finansal piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesiyle başlayan kriz maalesef corona virüsü ile derinleşerek devam ediyor. Borsa İstanbul'da günlük kayıp yüzde 4'ü aştı.

~~Amerikan Merkez Bankası'nın piyasalara para pompalaması endişeleri azaltmazken ABD borsalarında tarihi çöküş devam ediyor. Dolar/TL ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri nedereyse sıfıra indirmesine rağmen corona virüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle Eylül 2018'den beri en yüksek gün içi seviyelerden 6.45'in üzerini gördü. Finansal piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesiyle başlayan kriz maalesef corona virüsü ile derinleşerek devam ediyor. Borsa İstanbul'da günlük kayıp yüzde 4'ü aştı.

~~Dünyanın başlıca ülkelerinin merkez bankaları corona virüsü salgının ekonomiye etkilerini telafi etmek için ortak adım attı. Fed faizi neredeyse sıfıra indirirken en az 700 milyar dolar tahvil alımı yapacağını bildirdi fakat bu da piyasadaki endişelerin yok olmasına yaramadı. Borsa İstanbul’da bugün günlük kayıp yüzde 4’ü aştı. Devre kesiciler çalıştı.

~~Reuters’a konuşan Ameripirise Financial’ın baş analisti David Joy, “Fed yapabileceğini yaptı, ben onları suçlama taraftarı değilim. Yatırımcılar Washington’dan büyük bir mali paket bekliyor fakat bu paketin gelmeyebileceği endişesini de taşıyorlar” dedi.

Büyük merkez bankaları ise kredi piyasalarını ve bankaları rahatlatmak için düşük maliyetli dolar likitidesi sağlayacaklarını açıkladı.

TL cinsi yatırım araçlarında küresel endişeler kaynaklı satış baskısı geçen hafta özellikle pazartesi ve perşembe günleri belirginleşti. Türkiye’de geçen hafta ilk vakanın görülmesinin ardından tedbirler de artırıldı. Eğitime ara verilmesi ile belirginleşen tedbirler dün de genişletildi. Vaka sayısı bugün itibarıyla ise 47 olarak açıklandı.

1 TRİLYON DOLAR HAZIR

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Kristalina Georgieva hükümetleri, corona virüsün uzun vadeli ekonomik hasara neden olmasını önlemek için koordine mali ve parasal destek önlemleri almaya çağırdı.

Georgieva, IMF internet sitesinde yayınladığı blog mesajında, IMF’nin finansman programları için yaklaşık 20 ek ülkeden talep aldığını ve önümüzdeki günlerde onlarla irtibat halinde olacağını açıkladı.

Georgieva IMF’nin 189 üye ülkesine yardım etmek için 1 trilyon dolarlık kredi verme kapasitesini seferber etmeye hazır olduğunu söyledi.

~~ABD PİYASALARI ÇÖKTÜ

Dünya borsalarında tarihi düşüşler üst üste yaşanmaya devam ediyor. Borsa İstanbul 100 endeksi dün yüzde 8.07’lik kayıpla günü 87 bin 888 puandan kapattı. Dow Jones yüzde 12.93’lük düşüşle dün günü 20 bin 188 puandan kapatırken, teknoloji devlerinin işlem gördüğü Nasdaq da yüzde 12.32’lik düşüş ile günü 6 bin 904 puandan noktaladı. Krizden bu yana S&P 500’ün piyasa değerinden 2.69 trilyon dolar eksildi.