24 HAZİRAN GÜNÜ YAPILAN BELÇİKA MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISINDA ALINAN KARARLAR

~Milli Güvenlik Konseyi, bugün (24 Haziran) tecritten çıkışın 4. aşamasının 1 Temmuz tarihinde başlayacağını açıklamış, bu tarih itibarıyla yürürlüğe girecek kararları kamuoyuyla paylaşmıştır. Sözkonusu kararlar ikinci maddede, kararların Fransızca metninin yer aldığı bağlantı ise aşağıda sunulmaktadır.

~Milli Güvenlik Konseyi, bugün (24 Haziran) tecritten çıkışın 4. aşamasının 1 Temmuz tarihinde başlayacağını açıklamış, bu tarih itibarıyla yürürlüğe girecek kararları kamuoyuyla paylaşmıştır.
Sözkonusu kararlar ikinci maddede, kararların Fransızca metninin yer aldığı bağlantı ise aşağıda sunulmaktadır.

🌐https://www.premier.be/…/Lancement-de-la-phase-4-du-deconfi…

2️⃣ Bireylerin aşağıda kayıtlı altı temel kurala uymaya devam etmeleri beklenmektedir⬇️⬇️⬇️

a)Hijyen kurallarına uyulması gerekmektedir.

b)Kişilerle temaslarda dış alanların kullanılması tercih edilmelidir.

c)Risk grubundaki kişilerin özel önlemler alması önem taşımaktadır.

d)Sosyal mesafe kurallarına uyulması beklenmektedir

e)1 Temmuz itibarıyla, mevcut haftalık 10 kişiyle sınırlı olan grup temas balonu (bulle de contact) 15 kişiye genişletilecektir. Bu şekilde her hafta farklı 15 kişilik grupla görüşülebilecektir.

f) 1 Temmuz itibarıyla, grup toplantıları, en fazla 15 kişiyle (çocuklar dahil) yapılabilecektir. Sözkonusu kısıtlama, iç/dış mekanda yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın tüm toplantılar için geçerlidir.

💢Günlük Hayat ve Sosyal Yaşam (1 Temmuz itibarıyla)

▪️Havuz ve yaşam merkezleri tekrar faaliyet gösterebilecektir.

▪️Tiyatro, sinema, gazino, eğlence parkları, oyun ve kongre salonları tekrar kapılarını açabilecektir.

▪️Resepsiyon ve şenlik salonlarında (düğün salonları dahildir) en fazla 50 kişi olabilecektir.

Tüm bu mekanlarda, sosyal mesafe, kalabalıkların önlenmesi, mekan temizliğinin yapılması gibi kurallara uyulmalıdır. Ayrıca, buralarda maske takılması şiddetle tavsiye edilmektedir.

💢Gece kulüpleri ve büyük çaplı etkinlikler yasak kalmaya devam edecektir.

💢Etkinlikler (1 Temmuz itibarıyla)

▪️Tiyatro, sinema, tribün, kongre salonu gibi mekanlarda yapılan ve düzenli gerçekleştirilen seyircili etkinlikler için ilgili Bakan ve Tecrit Çıkışından sorumlu Uzman Grubu (GEES) tarafından bazı protokoller oluşturulacaktır.

▪️İç mekanlarda yapılan etkinlikler 200, dış mekanlardaki etkinlikler en fazla 400 kişiyle sınırlı olacaktır. Salgının durumuna göre, bu rakamlar Ağustos ayında sırasıyla 400 (iç mekanlar) ve 800’e (dış mekanlar) yükseltilebilecektir.

▪️Dış mekânlar için belirlenen limit sayısı (400 kişi) gösteriler için de geçerli olacaktır. Bu gösterileri düzenleyebilmek için her zaman yerel makamlardan izin almak gerekecektir. Gösterilerde sosyal mesafe kurallarına uyulması önem arzetmektedir.

💢Mağazalar (1 Temmuz itibarıyla)

▪️Sosyal temas balonunda yer alan kişilerle sosyal mesafe kuralı çerçevesinde tekrar alışveriş yapılabilecektir.

▪️Pazar yerleri için mevcut protokoller uygulanmaya devam ederken tezgâh sayısı sınırlandırması kaldırılacaktır.

▪️Salgının tekrar başlaması durumunda kalabalık kamu alanlarında maske takmak zorunlu hale gelebilecektir.

💢Belçika’nın Ulusal Bayramı

▪️21 Temmuz tarihinde düzenlenecek Ulusal Bayram vesilesiyle koronavirüsten hayatını kaybedenler için bir anma töreni gerçekleşecektir. Ayrıca, salgın sürecinde hayati rol oynayan sağlık çalışanları da unutulmayacaktır.

▪️Geleneksel askeri ve sivil geçit töreni yerine sağlık tedbirleri nedeniyle farklı uygulamalar gerçekleştirilecektir. Havai fişek gösterilerine ve park şenliklerine bu yıl yer verilmeyecek olsa da Brüksel ve farklı bölgelerdeki sembolik yerler çeşitli sanat çalışmalarına sahne olacaktır.

▪️Bu vesileyle, Belçikalı sanatçılar ön plana çıkarılacaktır. Anılan etkinlikler televizyon kanalları üzerinden canlı olarak yayınlanacaktır. Konuya ilişkin ayrıntılar, bilahare kamuoyuyla paylaşılacaktır.

💢Spor Müsabakaları

▪️Bu konuda yeni bir karar alınmamış olup, ilerleyen zamanlarda yapılacak analizler sonrasında yeni düzenlemeler ele alınabilecektir.

💢Eğitim

▪️Eylül ayında eğitimin nasıl başlayacağı hususunda hazırlıklar devam etmekte olup, bu konuda Eğitim Bakanları bilahare gerekli açıklamaları yapacaklardır.
Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.

T.C. Brüksel Büyükelçiliği