9'uncu Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni Gerçekleştirildi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) "Türkiye Bursları" programıyla dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizdeki üniversitelerde eğitimlerini tamamlayan uluslararası öğrenciler mezuniyet heyecanı yaşadı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) “Türkiye Bursları” programıyla dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizdeki üniversitelerde eğitimlerini tamamlayan uluslararası öğrenciler mezuniyet heyecanı yaşadı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) “Türkiye Bursları” programıyla dünyanın dört bir yanından gelerek ülkemizdeki üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde eğitimlerini tamamlayan uluslararası öğrenciler mezun oldu. YTB tarafından mezun olan uluslararası öğrenciler için gerçekleştirilen ve bu yıl 9’uncusu düzenlenen “Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni” koronavirüs tedbirleri altında sınırlı sayıda katılımla Ankara’da yapıldı. Törene, 50 ülkeden 100 öğrenci katıldı, diğer mezun öğrenciler de on-line olarak hazır bulundu. Törende konuşan YTB Başkanı Abdullah Eren, mezun olan öğrencilere Türkiye ile bağlarını koparmamaları gerektiğini söyledi. 

BURSLAR NETİCESİNDE GÖNÜLDEN GÖNÜLE BİR YOL İNŞA EDİLİYOR

Başkan Eren, Kovid-19 salgını nedeniyle geniş katılımlı bir mezuniyet töreni yapamadıklarını belirterek kısıtlı da olsa bir tören gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.  

YTB'nin uluslararası öğrencilerin eğitiminin her alanında yanında bulunduğuna dikkat çeken Eren, "Türkiye olarak bu bursları sizden maddi bir karşılık bekleyerek yapmıyoruz. Şüphesiz bu burslar neticesinde gönülden gönüle bir yol inşa ediliyor." dedi.


Türkiye’deki eğitimlerinin ardından bu yıl mezun olan 2 bin 500 uluslararası öğrenciye ve dünyanın farklı ülkelerinde çalışmalarına devam eden 150 binden fazla Türkiye mezununa hitaben Eren, "Biz, sizden şunu istirham ediyoruz; birincisi mezun olduktan sonra ailenize, çevrenize ve memleketinize faydalı olmanız. İkincisi, Türkiye ve ülkeniz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamanız. Üçüncüsü de Türkiye'nin küresel adalet ve vicdan mücadelesine gönüllü şekilde destek olmanız. Sizler, Türkiye'nin sosyal tarihinde yerinizi aldınız. Artık Türkiye, sizin ikinci vatanınız. Her zaman sizi Türkiye'ye bekliyoruz." diye konuştu.,

Mezun olan öğrencilere YTB’nin kapısının her zaman açık olduğunu ifade eden Eren, “Sizler mezun olduktan sonra yeni bir hayata başlıyorsunuz. Şunu bilmenizi istiyorum. Sizler Türkiye’nin sosyal tarihinde yerinizi aldınız. Artık Türkiye sizlerin ikinci vatanı. Her zaman sizleri Türkiye’ye bekliyoruz. Burada sizlerin kurumu YTB var.” diye konuştu. 

Eren, bu yıl mezun olan öğrencilerin, 30'a yakın ülkede 150 binden fazla üyesi bulunan Türkiye Mezunları Derneklerine de üye olmalarını tavsiye etti.

BU BÜYÜK AİLENİN PARÇASI OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Mezunlar adına konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Yüksek Lisans Bölümü mezunu Marina Zotovici, 2011'de üniversite eğitimi için Türkiye'ye geldiğini dile getirerek şunları kaydetti:  "Geleceğimizin de aynı derecede parlak olacağından hiç şüphem yok. Bu kürsüde bütün öğrencileri temsil eden kişi olarak, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve YTB'ye en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Bu büyük ailenin parçası olmaktan gerçekten gurur duyuyorum." 

Konuşmaların ardından Eren, üniversitelerden dereceyle mezun olan 11 öğrenciye hediyelerini takdim etti. Daha sonra törene katılan tüm öğrenciler keplerini attı. Tören, Türkiye Bursları Sanat Topluluğu Müzik Dinletisi ve mezuniyet yemeğinin ardından mezun öğrencilerin ailelerinin gönderdiği video mesajlarıyla sona erdi.

Bu yıl Türkiye Bursları programı ile Türkiye'de okuyan yaklaşık 2 bin 500 uluslararası öğrenci mezun olarak diplomalarını aldı.