Çavuşoğlu: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen Batı Trakya Türklerine "˜Türk' ismini kullanmalarına neden izin vermiyorsunuz?"

~T.C. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen Batı Trakya Türklerine "˜Türk' ismini kullanmalarına neden izin vermiyorsunuz?"

~T.C. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen Batı Trakya Türklerine ‘Türk’ ismini kullanmalarına neden izin vermiyorsunuz?”

ABTTF Başkanı: “Demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemiz, demokrasinin temel prensiplerini ve değerlerini hiçe sayarak Batı Trakya Türklerine sistematik bir biçimde ayrımcılık uyguluyor. Bu öyle bir ayrımcılık ki devlet, hükümet, siyaset ve medyada kök salmış, kurumsallaşmış bir ayrımcılık.”

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Doğu Akdeniz’de tırmanan gerilimde arabuluculuk amacıyla Ankara’ya gelen Federal Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass ile görüşme sonrası gerçekleştirdiği basın toplantısında Batı Trakya Türk toplumu konusunda Yunanistan’ın uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmediğini söyledi.

Ankara’daki basın toplantısında Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin desteği ile Yunanistan’ın şımarık bir tutum içerisinde hareket ettiğini ifade ederek, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan’ın uluslararası hukuka atıfta bulunması dolayısıyla şöyle dedi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen Batı Trakya Türklerine ‘Türk’ ismini kullanmalarına neden izin vermiyorsunuz? 15 yıl oldu bu mahkeme kararları çıkalı. AB bu konuda neden Yunanistan’a baskı yapmıyor?”

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Anavatanımız ile ülkemiz arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilim elbette biz Batı Trakya Türklerine de etki ediyor. Bunun en açık örneğini silahlı komandoların Türk köyü olan Gökçepınar’da köy içinde askeri eğitim yapmaları olayında gördük. Zira bu askeri eğitimden ziyade Batı Trakya Türklerine, anavatanımıza bir mesajdı. Dünkü basın toplantısında da anavatanımızın Dışişleri Bakanı Batı Trakya Türk toplumu olarak uzun yıllardır adalet sağlanmasını beklediğimiz başka bir konuya değindi. Yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklarda isminde Türk kelimesi geçen derneklerimiz 1980’lerin sonlarında kapatıldı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdığımız üç davada Mahkeme, 2008’de ülkemiz Yunanistan’ın dernek kurma özgürlüğünü ihlal ettiği hükmüne vardı. Ancak Avrupa Konseyi’nin yıllardır devam eden uyarılarına rağmen ülkemiz AİHM kararlarını ısrarla uygulamıyor. Demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemiz, demokrasinin temel prensiplerini ve değerlerini hiçe sayarak Batı Trakya Türklerine sistematik bir biçimde ayrımcılık uyguluyor. Bu öyle bir ayrımcılık ki devlet, hükümet, siyaset ve medyada kök salmış, kurumsallaşmış bir ayrımcılık. Biz bu şartlar altında vatandaşı olduğumuz, gönülden bağlı olduğumuz bu topraklarda sürekli olarak tehdit olarak algılanıyoruz. Türk olarak bizi tanımayan hükümetimiz bizimle diyalog kurmuyor. Anavatanımızın Dışişleri Bakanı’nın dediği gibi uluslararası hukuka saygılı olduğunu belirten ülkemizin yöneticileri konu Batı Trakya Türkleri olunca neden bütün evrensel insan hakları değerlerini ve uluslararası hukuku görmezden geliyor? Demokratik değerler üzerine kurulu AB kendi sınırları içerisindeki yaşanan bu sistematik ayrımcılığa neden göz umuyor?” dedi.